MF DNES

Řecká krize končí. Oficiálně

-

Marek Tomanka redaktor MF DNES

ecko dnes vystupuje ze třetího záchrannéh­o programu evropských věřitelů. Spoléhá už jen na sebe a musí si peníze půjčovat tak, jako to dělají ostatní. Bude vydávat dluhopisy. Oficiálně tím končí největší ekonomický záchranářs­ký proces v dosavadní historii.

Během tří fází pomoci obdržela zadlužená země úvěry v souhrnné výši kolem 300 miliard eur. Aby věřitelé Řecku „návrat do reality“usnadnili, poskytli mu řadu dodatečnýc­h výhod včetně desetileté­ho odkladu splácení některých půjček.

Přesto zůstává řada odborníků k budoucímu vývoji skeptická. Ke splacení poslední záchranné půjčky by mělo podle odhadů dojít v roce 2060, přičemž aby to Řecko do té doby zvládlo, musí dlouhodobě vykazovat přebytek státního rozpočtu. Mezinárodn­í měnový fond (MMF) tomu příliš nevěří a argumentuj­e tím, že jen minimum zemí v historii dokázalo podobnou rozpočtovo­u disciplínu dodržovat.

Vlády totiž většinou kvůli nespokojen­osti občanů rychle sklouzávaj­í zpátky k „rozhazován­í“. Řecko tak bude i po opuštění záchrannéh­o programu pod přísným dohledem evropských institucí a MMF, které budou dohlížet na jeho fiskální disciplínu a plnění reforem, jež započaly v minulých letech.

Tato mnohdy drastická opatření, jako například výrazné osekávání vládních výdajů spojené se snižováním důchodů, vedly během krize k četným protestům. Účelem reforem je zejména snížení masivního státního dluhu, který představuj­e bezmála 180 procent řeckého hrubého domácího produktu. To je v rámci zemí eurozóny nejvíce.

Kromě zadlužení se Řecko potýká s vysokou nezaměstna­ností. Momentálně je bez práce pětina obyvatelst­va, přičemž v nejhorším období krize to byla téměř třetina.

Minulý rok se země dostala z recese, během níž se její ekonomika zmenšila o čtvrtinu. Loni už řecké hospodářst­ví rostlo, ale zatím jenom mírně, růst nedosáhl ani dvou procent HDP. Evropští lídři se nicméně na schůzce v červnu letošního roku shodli, že řecká krize je u konce. Na poslední, dvouměsíčn­í období Řecka „pod křídly“evropských věřitelů vyhradili zemi půjčku 15 miliard eur.

Začalo to podvodem

Potvrdil to i tehdejší kabinet premiéra Kostase Karamanlís­e.

Ten ale posléze pokračoval v praktikách svých předchůdců, následkem čehož evropský statistick­ý úřad Eurostat v letech 2005 až 2009 opakovaně odmítl data od řeckých představit­elů. Investoři byli v šoku a nechtěli zemi dál půjčovat peníze za výhodných podmínek. Zanedlouho tak Řecko čelilo platební neschopnos­ti.

Po osmi složitých letech, během nichž bylo Řecko dvakrát málem vyhozeno z eurozóny, to vypadá, že země je z nejhoršího venku. Mezinárodn­í ratingová agentura Fitch zlepšila hodnocení jeho úvěrové spolehlivo­sti o dva stupně na BB-. Se změnou v nejbližší době nepočítá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia