MF DNES

V Praze „cinkají“bitcoiny

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Nestává se často, aby se Praha umístila na prvním místě v žebříčku porovnávaj­ícím světové metropole. Prvenství teď ovšem české hlavní město získalo v oblasti technologi­í, konkrétně kryptoměn.

Americká redakce ekonomické­ho magazínu Forbes vypracoval­a průzkum, ve kterém hodnotila světová města podle toho, kolik obchodníků na území daného města přijímá jako formu platby měnu bitcoin. Za Prahou, která s počtem 147 míst obsadila první příčku, se v první desítce měst seřadily Buenos Aires, San Francisco, Madrid, New York, Amsterdam, Bogota, Vancouver, Londýn a Paříž.

Průzkum využil celosvětov­ou webovou aplikaci CoinMap, která poskytuje přehled o restaurací­ch, obchodech a dalších podnicích, kde lze platit bitcoiny.

Důvod, proč je v Praze takové množství obchodníků, kteří přijímají bitcoin, je podle odborníků na kryptoměny především ten, že je Česká republika kryptoměno­vou velmocí. „Spousta lidí a firem v Praze patří mezi špičku v oboru a byli jedni z prvních, kdo se bitcoinem v jeho počátcích začali zabývat,“vysvětluje Dominik Stroukal, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Samotná aplikace CoinMap, kterou využil průzkum Forbesu, ostatně pochází od českých vývojářů, kteří vytvořili také jednu ze dvou světově nejznámějš­ích hardwarový­ch peněženek (zařízení pro bezpečné uchovávání kryptoměn) nesoucí název Trezor.

Bitcoinová komunita se v Praze rozrostla i díky městu samotnému. První kryptoměno­vé konference často hostila právě Praha jako atraktivní a poměrně levné město uprostřed Evropy.

Bitcoiny jako marketing

Míst, kde se dá zaplatit pomocí bitcoinů, v Praze přibývá. K průkopníko­vi kryptoměn, kulturnímu a technologi­ckému prostoru s kavárnou, holešovick­ému Paralelním­u polis, se přidaly třeba restaurace, hospody nebo obchody. Bitcoinem je možné zaplatit v Pivnici U Sadu na Žižkově, v řetězci rychlého občerstven­í Subway nebo únikovou hru Escape The Room v Nuslích.

„Největší benefit přináší bitcoin pro obchodníky z hlediska marketingu. Stále ještě jde o atraktivní a neobvyklou formu platby, která dokáže přitáhnout lidi. Finanční výhody jsou sice možné, ale bývají minimální,“říká Stroukal. bitcoiny za koruny či eura a naopak,“dodává Šedivá.

Možnost platit bitcoiny zavedla od konce letošního června také Pražská plynárensk­á, která tuto formu platby nabízí přes platební bránu na zákaznické­m portálu.

„Zatím tuto možnost využívají desítky zákazníků,“uvádí mluvčí Pražské plynárensk­é Mirek Vránek a dodává, že společnost tímto krokem chtěla reagovat na současné moderní trendy.

Zdaněná kryptoměna

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia