MF DNES

Fakta Kde se platí bitcoiny

-

● – kavárna, kulturní a technologi­cké centrum, sdílené kanceláře, Praha 7 ● – obchod s elektronik­ou přijímá vedle měny bitcoin i další kryptoměny litecoin nebo ethereum ● – řetězec rychlého občerstven­í ● Sushi v Dushi – restaurace, Praha7 ● – dodavatel energií přijímá bitcoiny přes platební bránu na zákaznické­m portálu ● ● a Praha 1 ● – hospoda, Praha3 – pizzerie, Praha 3 – kavárna, Praha 7 Peníze pod kůží mobilem. Přesto je kryptoměna v Praze stále na vzestupu. Platit se dá bitcoiny například i v obchodech s elektronik­ou Alza.

„Celkový objem plateb bitcoinem dosáhl už krátce po spuštění řádu milionů korun, nyní se pohybujeme ve stovkách milionů. Objem nákupů přitom kontinuáln­ě roste. Průměrná výše částky u objednávky při platbě bitcoinem se pohybuje kolem sedmi tisíc korun,“přibližuje oblibu služby mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Zákazníci, kteří platbu bitcoinem využívají, nakupují vedle běžných věcí často také výkonné počítačové komponenty na těžení kryptoměn, jako jsou grafické karty a procesory. „Centrální showroom v Praze je také vybaven směnnými automaty, ve kterých mohou zájemci nakoupit

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Platbu bitcoinem je možné provést i pomocí speciálníh­o čipu, který je implantová­n pod kůži. Čip má paměť 880 bajtů a nejčastěji se to používá právě jako bitcoinová peněženka.
Foto: Petr Topič, MAFRA Platbu bitcoinem je možné provést i pomocí speciálníh­o čipu, který je implantová­n pod kůži. Čip má paměť 880 bajtů a nejčastěji se to používá právě jako bitcoinová peněženka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia