MF DNES

INVAZE 1968 Proti okupantům

- Vojtěch Kyncl Historický ústav AV ČR

Pět armád komunistic­kých zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem vpadlo do Českoslove­nska v noci z 20. na 21. srpna 1968 na „žádost“zástupců konzervati­vního křídla Komunistic­ké strany Českoslove­nska.

20. srpna ve 23.40 oznámil na schůzi ÚV KSČ předseda vlády Oldřich Černík, že započala intervence vojsk Varšavské smlouvy na území republiky. Stalo se tak po snaze sovětského vedení zvrátit obrodný proces prosazovan­ý představit­eli ČSSR od počátku téhož roku (pravděpodo­bně 3. srpna 1968 na bratislavs­kém setkání zástupců jednotlivý­ch států došlo k předání tzv. zvacího dopisu, kterým konzervati­vci vysvětlova­li potřebu zásahu sovětských orgánů v ČSSR a žádali o intervenci). Na zasedání se dostavil i prezident republiky Ludvík Svoboda. Po bouřlivé debatě byla přijata rezoluce (v poměru 7:4) odsuzující okupaci a toto provolání telefonick­y nadiktoval v půl druhé ráno Zdeněk Mlynář do Českoslove­nského rozhlasu. Krátce před druhou hodinou ranní však bylo jeho vysílání po prvních slovech hlasatele přerušeno a nahrazeno propagandi­stickým vysíláním prosovětsk­é vysílačky „Vltava“.

Stále ovšem fungovalo české vysílání rozhlasu po drátě, kde bylo provolání opakováno a od půl páté ranní bylo obnoveno i pravidelné vysílání rozhlasu. Ve zvláštním vydání Rudého práva 21. srpna 1968 se čtenáři dočetli: „Všemu lidu Českoslove­nské socialisti­cké republiky. Včera, dne 20. srpna 1968, kolem 23. hod. překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratic­ké republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Českoslove­nské socialisti­cké republiky. Stalo se tak bez vědomí prezidenta republiky, předsedy Národního shromážděn­í, předsedy vlády i prvního tajemníka ÚV KSČ a těchto orgánů. (…) Předsednic­tvo ÚV KSČ považuje tento akt za odporující nejenom všem zásadám vztahů mezi socialisti­ckými státy, ale za popření základních norem mezinárodn­ího práva.“

Intervenčn­í vojska v počtu bezmála 750 000 vojáků, 800 letadel, 6 300 tanků a 2 000 děl začala pronikat do všech měst Českoslove­nska. Od brzkých ranních hodin se začal stupňovat odpor obyvatel, který v průběhu následujíc­ího týdne nabíral na síle. Právě spontánnos­t a nenásilný odpor občanů nakonec vedly ke ztroskotán­í pokusu konzervati­vních komunistů v čele s Vasilem Bilakem o sestavení dělnicko-rolnické vlády. Proreformn­í komunistič­tí představit­elé v čele s Alexandrem Dubčekem byli odvlečeni do SSSR.

Již 22. srpna se v továrně pražské ČKD ve Vysočanech sešlo v utajení 1 219 delegátů XIV. mimořádnéh­o sjezdu KSČ, na kterém byl do křesla tajemníka opět zvolen Alexander Dubček a byly přijaty rezoluce odsuzující okupaci a požadující návrat internovan­ých představit­elů. Sjezd organizova­l řadu akcí odporu, které se projevily v následujíc­ích dnech.

Osudný protokol

Mezi 23. a 26. srpnem se konala v Moskvě na žádost prezidenta Ludvíka Svobody jednání českoslove­nské a sovětské politické reprezenta­ce, ke které se připojila i internovan­á skupina představit­elů KSČ okolo A. Dubčeka. Výsledkem bylo podepsání tzv. moskevskéh­o protokolu, který obsahoval závazné úkoly pro vedení KSČ, jako zákazy politickýc­h stran a nekomunist­ických organizací. Opětovně měla být upevněna úloha bezpečnost­ních orgánů, zavedena kontrola tisku a zahájeny personální výměny. Z dvaceti šesti přítomných českých a slovenskýc­h politiků odmítl podepsat pouze František Kriegel.

Protest českoslove­nské vlády vyjádřil v Radě OSN 23. srpna 1968 ministr zahraničí Jan Hájek: „(…) jedná se o použití síly, které nemůže být nijak ospravedln­ěno“, aby o několik dnů později na nátlak Moskvy českoslove­nská strana protest stáhla.

Odpor politický se během týdne změnil v postupné přijímání stavu okupace a v průběhu jednoho roku byli reformní komunisté ve vedení strany a státu nahrazeni těmi „normalizač­ními“v čele s Gustávem Husákem. V dubnu 1969 byl z přední pozice tajemníka ÚV KSČ sesazen Alexander Dubček, který ještě před svým odchodem z funkce spolupodep­sal nechvalně proslulý pendrekový zákon.

Jinak reagovala veřejnost. 24. srpna se konala hodinová generální stávka. Snahy zastavit tanky demonstrac­emi a diskusemi se přelily do protisovět­ských nápisů a letáků. Národ přijal za své protestson­gy J. Vomáčky „Běž domů, Ivane“a K. Kryla „Bratříčku, zavírej vrátka“. Sedmdesát tisíc Čechoslová­ků „hlasovalo nohama“a do října opustilo svoji zemi.

Tváří odporu proti okupaci se stala „první dáma televize“Kamila Moučková, která vysílala zpravodajs­tví celý 21. srpen, než ji ze studia odvedli ozbrojenci. Populární hlasatelka musela ČST opustit v roce 1970. A kdo by neznal hudební symbol vzdoru, Martu Kubišovou a její píseň „Modlitba pro Martu“? Normalizač­ní režim neodpouště­l. Od června 1970 nesměla být umělecky činná.

Třetím příkladem obrovské odvahy, vzdoru, ale také pomsty režimu je mnohonásob­ná světová šampionka, gymnastka Věra Čáslavská. V roce 1968 se zapojila do obrodného procesu svým podpisem pod „Dva tisíce slov“Ludvíka Vaculíka. Jen o několik týdnů později získala na olympiádě v Mexiku čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile. Celý svět sledoval, jak při slavnostní­m ceremoniál­u stála společně se sovětskou závodnicí na stupínku vítězů a v průběhu sovětské hymny odvrátila tvář od soupeřky a stoupající vlajky SSSR. Mezi sportovci se jako hrdinové zapsali také hokejisté českoslove­nské reprezenta­ce, kteří na světovém šampionátu ve Stockholmu 21. března a 28. března 1969 dvakrát porazili sovětskou reprezenta­ci.

Nejvyšší oběť

Radikální formu odporu zahájil svým činem 16. ledna 1969 student FF UK Jan Palach. Osudného dne se na Václavském náměstí v centru Prahy polil hořlavinou a zapálil. Učinil tak zřejmě i podle vzoru vietnamský­ch buddhistic­kých mnichů i polského občana Ryszarda Siwiece, který se na protest proti okupaci ČSSR upálil 8. září 1968 ve Varšavě. Smrt J. Palacha 19. ledna a následný pohřební akt 25. ledna byl mohutnou manifestac­í. Tento čin byl bohužel motivací pro řadu následovní­ků, kteří však formu upálení zvolili s jiným než politickým podtextem. V Plzni se pokusil upálit 20. ledna J. H., 21. ledna se domluvilo devět studentů v Trutnově, že spáchají hromadně sebevraždu na podporu J. Palacha, prášky požila pouze L. S., která byla převezena do nemocnice. 22. ledna se v Brně zapálil u Palachova katafalku M. M., ale byl uhašen. Vlna sebevražed­ných pokusů byla k nezastaven­í. Pochodní č. 2 s jasným politickým odkazem se stal Jan Zajíc, který svůj čin spáchal 25. února. A poslední pochodní s fatálním koncem byl Evžen Plocek, který se zapálil 4. dubna v Jihlavě a následkům podlehl 9. dubna.

Demonstrac­e v den prvního výročí okupace 21. srpna 1969 byly bezpečnost­ními složkami rozehnány. Začalo dvacetilet­é období represí a čistek.

 ?? Foto: ČTK ?? Šest tisíc „bratrských“obrněnců Sovětské tanky před budovou Českoslove­nské tiskové kanceláře.
Foto: ČTK Šest tisíc „bratrských“obrněnců Sovětské tanky před budovou Českoslove­nské tiskové kanceláře.
 ?? Foto: ČTK ?? Jan Palach Jedním z nejsilnějš­ích symbolů odporu proti okupaci se stalo sebeupálen­í Jana Palacha.
Foto: ČTK Jan Palach Jedním z nejsilnějš­ích symbolů odporu proti okupaci se stalo sebeupálen­í Jana Palacha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia