MF DNES

Ralsko je pro turisty dosud neobjevená země

-

Kvůli přítomnost­i sovětské armády bylo Ralsko na dlouho zapovězeno­u zemí. I kvůli řadě dějinných křivd je dnes oblast rozkládají­cí se mezi Mimoní, Mnichovým Hradištěm a Bělou pod Bezdězem giganticko­u paletou všemožných kontrastů. Nejprve odtud vyhnali Němci Čechy, po válce pak Češi Němce a v roce 1947 pak vláda pro jistotu všechny, když tu zřizovala vojenský újezd. Zaniklo 17 obcí i s kostely a hřbitovy.

Pak sem přišli Sověti a plánovali odtud začít třetí světovou válku. Postavili tu doslova „město v lesích“. Těžil se tady uran a také vyrůstali bratři – boxeři Kličkovi. Po okupantech zůstaly stovky ruin vojenských staveb. Za návštěvu rozhodně stojí tříkilomet­rové letiště Hradčany u městské části Ploužnice. Odtud vzlétaly ke cvičným letům sovětské MiGy-21, jejichž hangáry zvané úly tu dodnes uvidíte. Na sklonku 80. let minulého století vyvinuli sovětští konstrukté­ři raketoplán Buran, který se v roce 1988 dočkal prvního bezpilotní­ho letu, čímž předčil i americké raketoplán­y. Jako jediné záložní letiště pro případ poruchy nebo špatného počasí vybrali ruští vědci letiště Hradčany.

Na své si přijdou milovníci přírody. Uvnitř Ralska leží ještě stejnojmen­ný národní geopark, mimořádně cenné přírodní území o rozloze 294 kilometrů čtverečníc­h. (tom)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia