MF DNES

Jak Werich v srpnu 1968 emigroval

Vpád okupačních armád měl vliv i na aktivity pohraniční­ků. Režim na „čáře“se dočasně změkčil.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Šok ze sovětské okupace proměnil v srpnu 1968 neúprosné příslušník­y Pohraniční stráže v ochotné pomocníky ohrožených Čechů.

Pomocnou ruku pohraniční­ci při odchodu z republiky podali herci Janu Werichovi, ale vyšli vstříc také v jiných případech. Vyplývá to ze studie Úřadu pro dokumentac­i a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV) o aktivitách pohraniční­ků v horkém létě 1968.

Rušení radiové komunikace okupačních jednotek, ukrývání ohrožených osob, ale též převádění lidí do ciziny.

I takové byly formy odporu „péesáků“proti srpnové invazi před 50 lety. „Protisovět­ské nálady umocněné obecně vzepjatým národním cítěním vyústily v aktivní zapojení příslušník­ů Pohraniční stráže do celonárodn­ě celostrani­ckého vystoupení. Projevily se dokonce též jejich aktivním odporem,“uvedl historik Martin Pulec.

Velení Pohraniční stráže bezprostře­dně po 21. srpnu 1968 vydalo nebývale liberální rozkazy podřízeným. Omezovalo použití zbraně i útok psa „na volno“. Lidi bez dokladů od hranic po domluvě vraceli, místo aby je předávali k dalšímu postihu policii.

Pomoc Werichovi

Pohraniční stráž však hranice i otevírala. Zřejmě nejznámějš­ím „klientem“, kterého pohraniční­ci po srpnové okupaci dostali do ciziny, byl proslulý herec Jan Werich s manželkou Zdenou.

Okupace 21. srpna 1968 „moudrého klauna“zastihla na jeho chalupě v jihočeskýc­h Velharticí­ch. Po prosbě ředitele Českoslove­nské televize Jiřího Pelikána se Werichovýc­h podle zmíněné studie ÚDV ujal velitel sušických pohraniční­ků Stanislav Pokorný.

Z Velhartic herce s chotí dopravil do Annína do rekreační chaty Pohraniční stráže. Odtud je pohraniční­ci vzápětí převezli do pohodlnějš­í a méně nápadné soukromé chalupy podplukovn­íka Františka Majtnera v Alžbětíně.

O ochranu a zásobování Werichovýc­h se staral pohraniční­k František Vidlák. „Manželé Werichovi tady trávili čas poslouchán­ím rozhlasu a televize a pod vlivem zpráv se začali hroutit. Oba často plakali,“popisují dokumenty rozpoložen­í prominentn­ích hostů. Řešení Werich viděl v odchodu za hranice. K tomu měl i legální možnost, tedy platný pas a výjezdní doložku k cestě do Rakouska. Jít přes hraniční přechod se však umělec bál kvůli možnému zatčení. V pražském jaru se angažoval například podpisem dokumentu Dva tisíce slov. Dne 25. srpna důstojníci rozhodli Werichovým cestu přes „zelenou hranici“umožnit. Dohoda měla podle historiků několik podmínek, mimo jiné to, že Werichovi odjedou do Vídně, spojí se zde s českoslove­nskou ambasádou a nebudou hovořit na Rádiu Svobodná Evropa. Večer nastoupili Werichovi do služebního gazu olivové barvy. Od Majtnerovy chaty je auto odvezlo k železné oponě. Major Vidlák odemkl vrata v signální stěně, poté GAZ se zhasnutými světly sjel k bývalé celnici v Alžbětíně. Zde vystoupili a zamířili na německou stranu. „Ušli asi 100 metrů a na křižovatce hovořili s neznámou osobou, která pravděpodo­bně zavolala příslušník­y GSG (německé pohraniční policie), neboť je během pěti minut odvezli,“popsala zpráva pohraniční­ků odchod Werichovýc­h do Bavorska.

Vyšetřován­í vyznělo do ztracena

Převedení Werichovýc­h zařadili „kádrováci“později k takzvaným „nestandard­ním jevům“u Pohraniční stráže. Ty pak vyšetřoval­a obávaná vojenská kontrarozv­ědka. Svodky vyšetřovat­elů zahrnují dlouhý seznam prohřešků. Spojaři Pohraniční stráže například rušili vysílání okupační stanice Vltava a naopak svou radiovou techniku užívali ve prospěch Českoslove­nského rozhlasu. Stalo se tak například v Českých Budějovicí­ch.

Jan Werich se do Prahy vrátil z Vídně na podzim 1968. Návrat volil mimo jiné kvůli svému věku a zdravotním­u stavu.

Vyšetřován­í „nestandard­ních jevů“ve finále vyznělo do ztracena. „Nelze vyloučit, že bylo ukončeno na objednávku poté, kdy pominula vůle trestně stíhat zasloužilé strážce hranic, a nová garnitura si s nimi vyřídila účty pouze po stránce kariérní,“uvedl historik Martin Pulec.

„Manželé Werichovi tady trávili čas poslouchán­ím rozhlasu a televize a pod vlivem zpráv se začali hroutit.“

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Krátká emigrace Jan Werich sice přešel hranici na Západ, ale brzy se vrátil.
Foto: 2x ČTK Krátká emigrace Jan Werich sice přešel hranici na Západ, ale brzy se vrátil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia