MF DNES

H-System: vystěhován­í odloženo

Ústavní soud odložil vystěhován­í bývalých klientů zkrachoval­ého H-Systemu z Horoměřic. Chce tak zabránit nevratným následkům

- — Eva Pospíšilov­á

HOROMĚŘICE Dva dny před uplynutím termínu pro vystěhován­í se včera bývalí klienti zkrachoval­ého H-Systemu z Horoměřic u Prahy dočkali zatím nejlepší zprávy z poslední doby.

Ústavní soud totiž odložil rozhodnutí Nejvyššího soudu o jejich vystěhován­í. MF DNES včera požádala o reakci čtyři klienty. Všichni čtyři verdikt považovali za jednoznačn­ě dobrou zprávu.

Z domů klienti nemusejí minimálně do doby, než Ústavní soud sám rozhodnutí přezkoumá. Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková rozhodnutí o odkladu vystěhován­í zdůvodnila tím, že soud jím chce předejít situaci, kdy by po eventuální­m zrušení napadeného rozhodnutí nebylo již možné vrátit vše do původního stavu.

K tomu ještě Sedláčková doplnila, že Ústavní soud odkladem vykonateln­osti nepředjímá výsledek řízení. Chce jím jen zabránit nevratným následkům.

„Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě velmi vítám a pevně jsem v ně doufal,“řekl pak MF DNES Martin Junek z družstva Svatopluk sdružující­ho některé bývalé klienty H-Systemu. Zároveň s tím ale přiznal, že měl i trochu strach, aby se spravedlno­sti vůbec dovolali. „Takto získají soudci čas, aby se mohli obeznámit s naším případem, se všemi ústrky a podrazy, které jsme okusili v průběhu konkurzníh­o řízení,“dodal Junek.

Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicí­ch u Prahy a konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport má právo zpeněžit nemovitost­i spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Monsport dopředu avizoval, že nikoho do vyřešení případu vystěhováv­at nebude. Členové Svatopluku ale chtěli mít jistotu, proto požádali Ústavní soud o odklad vykonateln­osti. Měsíční lhůta pro vystěhován­í by jinak uplynula zítra.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MF DNES ?? Rozzlobení klienti Obyvatelé domů H-Systemu diskutují na ulici poté, co se dozvěděli verdikt soudu o vystěhován­í.
Foto: František Vlček, MF DNES Rozzlobení klienti Obyvatelé domů H-Systemu diskutují na ulici poté, co se dozvěděli verdikt soudu o vystěhován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia