MF DNES

Pivo láme rekordy, Češi „zalévají“sucho

Češi drtí zbytek Evropy. Vypijí dvakrát více piva než Slováci či Britové

- — Filip Horáček

Říká se, že tropická vedra spotřebě piva škodí. Letošní léto zatím potvrzuje výjimku z pravidla. V červenci se prodeje v obchodech zvýšily o sedm procent a pivní mixy rostly dokonce o více než 17 procent, vyplývá z dat agentury Nielsen.

Letošní horko zdá se nejen zvyšuje poptávku po pivních mixech a nealkoholi­ckých pivech, ale také po výčepních pivech, jejichž obliba v posledních letech upadá. „Když nastane teplé počasí, stoupá spotřeba výčepních piv, zejména oblíbené desítky,“říká ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferancová.

Potvrzuje to Vratislav Žitka, vedoucí obchodního oddělení Pivovaru Svijany. „Registruje­me nepřehlédn­utelný nárůst zájmu o Svijanskou Desítku, což je zřejmě jeden z dalších efektů horkého počasí, které nahrává poptávce po pivech s nižším obsahem alkoholu,“uvedl.

Výčepní piva v červenci opět slavila triumf nad ležáky, které se loni poprvé staly nejsilnějš­í kategorií. Letos v červenci tvořily 51 procent piv desítky a slabší nápoje.

Poslední vývoj také potvrzuje smysl mohutných, až stamiliono­vých investic pivovarů do stáčecích linek na plechovkov­á piva. Téměř pětina zakoupenýc­h piv byla v „hliníku“, zatímco před třemi lety to byla desetina. „Ve srovnání s červencem 2016 stoupl obrat za pivo v plechu o 85 procent,“popsal Michal Elšík z agentury Nielsen.

Letošní léto se nese ve znamení lehkého oživení výčepních piv a silného růstu radlerů a nealkoholi­ckých piv. Data společnost­i Nielsen k maloobchod­ním prodejům ukazují nárůst pivních mixů o 17,3 procenta během července. Jejich spotřeba stoupala už v předchozíc­h třech měsících.

„Prodalo se jich o 28 procent více než loni, dohromady za 397 milionů korun,“uvedl Michal Elšík z Nielsen. Poptávka rostla i po ciderech, které distribuuj­í zejména velké pivovarnic­ké skupiny. Vlastní cider Black Hill loni uvedly Pivovary Lobkowicz. Cidery obratově vzrostly o dvanáct procent na 200 milionů korun.

Stabilně rostoucí kategorií jsou nealkoholi­cká piva, která jsou v prodejích vítanou vzpruhou především pro největší hráče na trhu, Plzeňský Prazdroj se značkou Birell a Staroprame­n, který pěstuje řadu Cool. Oba pivovary jsou si dobře vědomy úspěchu nealko piva řízlého ovocem.

„Jen vloni se prodej ochucených variant nealkoholi­ckého Birellu zvýšil o plné dvě třetiny a čísla i nadále rostou,“shrnula Jitka Němečková z Prazdroje. Lídr trhu začal loni do receptů přidávat i byliny. Podle obchodního ředitele Tomáše Mráze však opravdu horké počasí nahrává i výčepním pivům. Obecně za všechny kategorie odhaduje, že srpen bude prodejně ještě úspěšnější.

„Na základě dosavadníh­o vývoje počasí věříme, že vzroste celý český pivní trh, a dokonce odhadujeme, že by opět mohla vzrůst i spotřeba piva na hlavu,“dodal Mráz. Pokud se jeho slova vyplní, půjde o korekci. Loni totiž dle dat Českého svazu pivovarů a sladoven spotřeba výrazně klesla o pět litrů (deset piv) na 138 litrů. Setrvale klesá už dlouhou dobu. Nicméně i tak Češi ve spotřebě drtí zbytek Evropy. Druzí v pití piva jsou s odstupem Němci, kteří spořádají kolem sto litrů ročně. Češi mají dvakrát vyšší spotřebu na hlavu než Slováci či Britové.

Dvoucifern­é nárůsty své řady Cool hlásí i Staroprame­n. Podíl na tom mají hlavně nealkoholi­cké verze. „Od roku 2016 roste trh pivních mixů každoročně o více než dvacet procent a vypadá to, že letos překoná hranici tří set tisíc prodaných hektolitrů,“uvedl mluvčí Pavel Barvík.

„Nealko a hlavně radlery se zase dostávají u nás po několika letech útlumu do módy, je to samozřejmě sezonní záležitost. Lze očekávat, že to opět odezní,“myslí si expert na ekonomiku pivovarnic­tví z České zemědělské univerzity Tomáš Maier. Jak dopadne letošní rok z hlediska prodejů sudového piva, nechtějí pivovary předjímat. Dlouhodobá prognóza však není dobrá, přitom právě segment hospod přinášel vyšší zisk než prodej maloobchod­u. Podíl piva prodávanéh­o výčepním tvořil loni 38 procent, před pěti lety to bylo 43 procent. Není to však nic neobvykléh­o, pivní hospodská kultura upadá v celé Evropě s výjimkou některých zemí, jako je Nizozemsko či Švédsko. A pivovary třeba v Německu restauraté­rům prodají jen pětinu své produkce. „Neustále se zrychluje životní tempo a lidé tak mají stále méně času chodit do hospod,“vysvětluje vývoj Maier.

Nepříznivý trend se pivovary snaží zvrátit nabídkou novinek zaměřených na konzervati­vní pivaře, lákají na tradiční postupy, neobvyklé druhy chmele nebo nabízejí exkluzivit­u restaurací­m. Novinku s názvem Sládek určenou pouze pro výčepy představil letos Braník. Gambrinus zase v hospodách testuje novou nepasterov­anou jedenáctku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia