MF DNES

Nadávat a zmlátit

Před soudem stanul policista, který napadl řidiče. Ten si ho natočil na kameru

- Petr Ježek reportér MF DNES

Vystoupil z černého civilního mercedesu na rušné plzeňské křižovatce s pistolí v ruce. Došel k zablokovan­ému autu a jeho řidiče začal častovat nevybíravý­mi slovy.

Pak šoféra podle státního zástupce i fyzicky napadl kvůli předchozím manévrům na silnici. Případ policisty z videa zaznamenan­ého palubní kamerou, které obletělo republiku, včera dospěl k soudu.

Na lavici obžalovaný­ch u plzeňského soudu včera usedl třiapadesá­tiletý Vladimír Slavotínek, druhý nejvýše postavený důstojník západočesk­é policejní zásahové jednotky.

Státní zástupce jej obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby za napadení řidiče. Ten předtím civilní policejní vůz několikrát problikl.

„Obžalovaný nejprve řidiče Josefa V. označil slovy ku.vo, ty ku.do!, a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na jeho výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky jej napadl. Rukou jej nejméně jednou udeřil do hlavy a ruky. Snažil se mu vyrazit z ruky mobilní telefon, což se mu podařilo. Když se telefon snažil šofér sebrat, chytil ho obžalovaný do takzvané kravaty a pokoušel se ho vytáhnout ven z auta,“popsal žalobce Jiří Richtr.

Obžalovaný tím porušil práva třiapadesá­tiletého řidiče superbu Josefa V. „Jako policista nedodržel pravidla zdvořilost­i, cti a vážnosti a u řidiče vyvolal obavu o vlastní život,“dodal státní zástupce. Slavotínko­vi hrozí až pět let vězení. Josef V. požaduje půlmiliono­vé odškodnění.

Konflikt cestou k případu

Incident mezi osádkou modročerné­ho mercedesu, ve kterém jeli důstojníci z policejní zásahové jednotky, a šoférem superbu se stal loni 21. září. Začal na opravované­m mostu v centru Plzně a skončil asi o kilometr a půl dále v rušné křižovatce zablokován­ím superbu.

Na most Generála Pattona vjížděl superb v levém pruhu, zúženém kvůli opravám. V pravém jel mercedes. Před superbem jela dodávka, která měla na zadních dveřích vozíčkářsk­ou samolepku. Dodávka se do úzkého pruhu nevešla, pravými koly jela ve vedlejším pruhu.

Řidič mercedesu se ji pokusil podjet. Josef V. několikrát zablikal dálkovými světly, aby šoféra mercedesu na dodávku upozornil.

„Nevešli by se tam vedle sebe. Tak pětkrát šestkrát jsem blikl. Pak jsem se s mercedesem dostal na stejnou úroveň. Chtěl jsem se podívat, kdo v něm jede. Byli tam dva muži v černém, řidič měl potetovano­u ruku,“líčil Josef V., co se dělo, než poprvé uslyšel houkání.

Slavotínek vysvětlil, že mercedes používali s kolegou jako nenápadné policejní auto, kterým jeli k případu. Speciální jednotka se připravova­la na zatýkání pachatele, který prošel cizineckou legií a byl podezřelý ze závažné trestné činnosti.

„To auto na nás najíždělo, až jsem se bouchl do hlavy. Vypadalo to, že nás chce vytlačit ze silnice. Za mostem přejel do našeho pruhu, udělal myšku. Nevěděli jsme, zda řidič není pod vlivem alkoholu nebo psychotrop­ních látek a není nebezpečný­m pachatelem,“vysvětlil policista, proč se u mercedesu posléze rozezněly sirény a rozblikal nápis Policie, stop!

Josef V. podle svých slov nedokázal určit, odkud siréna zní. „ Já nevěděl, že houká mercedes. Za mostem dodávka přede mnou uhnula doleva, já vjel do pravého pruhu. Mercedes za mnou. Zahlédl jsem na něm malé modré světlo a nápis: STOP. Nevěděl jsem, že to jsou policisté. Jel jsem dál. Měl jsem strach, že mě chtějí zastavit a zmlátit. Chtěl jsem jet někam, kde je hodně lidí,“vysvětlova­l Josef V.

Když pak houkající policejní auto jelo vedle něj, stáhl okénko a chtěl vidět policejní odznaky. Navrhl, že zajedou na čerpací stanici, ale tu minul. V další křižovatce policisté superb zablokoval­i. Slavotínek vystoupil s pistolí v ruce. Než došel k superbu, schoval ji pod bundu. Řidiči začal přes otevřené okénko vulgárně nadávat. V té době už měl Josef V. vytočenou na mobilu linku 112. Právě v té chvíli hovor zvedl operátor. Nadávky Slavotínek u soudu přiznal. „Mrzí mě, to se nemělo stát,“řekl policista. Popřel ale, že by Josefa V. fyzicky napadl.

Řidič superbu tvrdí, že mu policista vyrazil mobil a pak proti jeho krku použil chvat zvaný kravata. „Trvalo to snad čtyři vteřiny. Pak přišel druhý z policistů, v ruce měl průkaz. Vzápětí se situace uklidnila a já vystoupil z auta,“řekl řidič superbu. Za jeho autem stály další vozy a viděl, že si je lidé natáčejí mobilními telefony.

Kamarád na inspekci

Policisté podle Josefa V. pak už mluvili věcně, nafotili si jeho občanský průkaz. Když chtěl záznam o zákroku, řekli mu, že ho dostane, ale ať jede za nimi. „Když se situace uklidnila, policistů jsem se nebál. Když jsem jel za nimi, volali mi zpátky z tísňové linky. Zase jsem se začal bát. Popsal jsem jim, kudy jedu, že mercedes zahnul do sídliště, že zahýbám na okraji Plzně na čerpací stanici, kde počkám na policejní hlídku. Hlídce jsem pak řekl, že žádné oznámení podávat nechci,“řekl Josef V. Vzápětí se spojil se svým advokátem, který mu pro změnu poradil, ať napadení oznámí. Právník mu také řekl, že má dobrého kamaráda na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, který velí všem operacím. Advokát Ronald Němec, který je u soudu právním zmocněncem Josefa V., včera odmítl specifikov­at, kdo tím kamarádem je. Dodal, že ho nakonec nevolal. Josef V. video několik dnů po události kvůli obavám z možné msty zveřejnil. Soud bude pokračovat v dalších dnech výslechy svědků.

Měl jsem strach, že mě chtějí zastavit a zmlátit. Chtěl jsem jet někam, kde je hodně lidí, a až tam zastavit.

 ??  ?? Obžalovaný Policista Slavotínek se zodpovídá z napadení řidiče. FOTO: MAFRA
Obžalovaný Policista Slavotínek se zodpovídá z napadení řidiče. FOTO: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia