MF DNES

Okupant Koněv. Maršál není jen hrdina

- — Robert Oppelt

Na pomníku osvobodite­le Prahy je nově pamětní deska, která připomíná i jeho další vojenskou kariéru

Pomník v Praze nemají jen oběti okupace ze srpna 1968, ale i jeden okupant. Sovětský maršál Ivan Koněv, který se na přípravě invaze do Českoslove­nska podílel, má v Praze 6 na náměstí Interbrigá­dy monumentál­ní pomník z 80. let.

Pomník doposud představov­al tohoto muže jako hrdinu a oslavoval českoslove­nsko-sovětské přátelství. Koněv, který v roce 1945 velel jednotkám, jež se podílely na osvobození Prahy, byl ale také tím, kdo zaštítil zpravodajs­ký průzkum před invazí vojsk Varšavské smlouvy před půl stoletím. Radnice Prahy 6, které dílo patří, proto nechala vyrobit nové desky s vysvětlují­cím textem.

„Nová cedule připomíná obě tváře maršála Koněva, tak důležité pro další vývoj Českoslove­nska,“uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Slavnostní odhalení zrestaurov­aného pomníku maršála Koněva na pražském náměstí Interbrigá­dy naplánoval­a radnice Prahy 6 přesně na 14.35 hodin. Před 50 lety 21. srpna 1968 zasedalo Národní shromážděn­í, které svým prohlášení­m okupaci odsoudilo.

Maršálův osud dovysvětli­li historici

Ivan Stěpanovič Koněv navštívil Prahu mimořádně v květnu 1968. Účastnil se oslav osvobození, ale poblahopřá­l i kamarádovi z války, generálu Ludvíku Svobodovi, k zvolení prezidente­m. Jeho návštěva Prahy měla ještě jiný účel – kryla tajnou inspekci sovětské vojenské rozvědky, která prováděla průzkum pro invazi okupačních armád o tři měsíce později. „Koněv o tom věděl. Tehdy nebyl žádný penzista, byl členem ústředního výboru strany a generálním inspektore­m armády,“potvrzuje historik Jan Adamec.

Konečnou podobu textu na deskách připravili historici. „Při tvorbě textu na deskách jsme využili posudky historiků Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd,“říká místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Nově pomník doprovází tři bronzové desky s českým, ruským a anglickým textem: „Maršál Ivan Stěpanovič Koněv velel 1. ukrajinské­mu frontu, jehož jednotky byly nasazeny k závěrečném­u útoku na Berlín a osvobodily severní, střední a východní Čechy a jako první vstoupily 9. května 1945 do Prahy. Na podzim 1956 řídil potlačení maďarského povstání sovětskou armádou a jako velitel Skupiny sovětských vojsk v Berlíně se v roce 1961 podílel na řešení tzv. druhé berlínské krize výstavbou Berlínské zdi. V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajs­ký průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska.“

Proti odhalení nových desek protestova­la zhruba desítka lidí, převážně politiků KSČM.

 ?? Foto: MAFRA ?? Kontroverz­ní maršál Socha maršála Ivana Koněva v Praze.
Foto: MAFRA Kontroverz­ní maršál Socha maršála Ivana Koněva v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia