MF DNES

Černá budoucnost passatu a superbu

- — Vladimír Javor

Ještě na začátku 21. století byly vozy jako VW Passat, Ford Mondeo nebo Opel Vectra symbolem solidního ekonomicko-sociálního postavení. Dnes si lidé raději koupí stylovější, ale zavalitějš­í SUV.

Ukazují to tržní výsledky zpracováva­né průběžně společnost­í JATO Dynamics: loni se v klasické střední třídě prodalo 540 000 vozů, což znamenalo meziroční pokles o 12 procent, letos analytici očekávají opět o 10 procent nižší výsledek. V roce 2021 by registrace měly klesnout ke 400 000 vozům. Propad by mohl skončit ustálením poptávky až v roce 2022.

Celkový objem prodejů navíc z manažerský­ch sedanů a kombíků dělá problemati­cký produkt: SUV negativně ovlivňují výsledky i v dalších klasických třídách (malé vozy, nižší střední třída), ty ale celkově vykazují stále vysoké objemy. Střední třída je však v pořadí tržních segmentů až devátá. Řada automobile­k tedy svou přítomnost v kdysi lukrativní kategorii zvažuje. Silnou pozici mají snad jen produkty koncernu Volkswagen. Passat třídě v celoevrops­kém měřítku neohroženě vládne, superb se přetahuje o druhé místo s Opelem Insignia, který patří ke skokanům segmentu s největším nárůstem tržního podílu. Dobře se vede rovněž VW Arteon.

Další výrobci jen paběrkují

Renault tápe se svým relativně novým modelem Talisman, prodeje padají vozu Mondeo, Mazdě 6 i Toyotě Avensis. Řada kdysi tradičních modelů Evropu již opustila – příkladem budiž Honda Accord nebo Citroën C5.

A skončí i Toyota Avensis. Toyota ho nahradí sedanem Camry s hybridním pohonem. Je to pro ni relativně snadné řešení, auto běžně prodává v USA nebo ve východní Evropě. Novinka má být zaměřena na zákazníky požadující nízké emise CO2, dovážet se k nám bude z Japonska.

Peugeot naopak zvolil odvážnější cestu. Dynamicky pojatá druhá generace 508 bude, stejně jako úspěšná Škoda Superb, nabízena v provedení liftback a kombi. Peugeot od ní ale nečeká, že by měla konkurovat třídnímu vládci v podobě VW Passat: příští rok chce v Evropě vyrobit na 80 000 „pětsetosmi­ček“, přičemž automobilů Passat se za prvních pět letošních měsíců prodalo necelých 75 000. Příklon k výklopné zádi se s ohledem na tržní výsledky zdá rozumný. Prodeje liftbacků rostly za prvních pět měsíců letošního roku o 39 procent, sedany naopak o 20 procent klesly.

V případě Fordu pak existují pochybnost­i ohledně typu Mondeo. Automobilk­a již oznámila, že její současná americká nabídka sedanů neprojde generační obměnou. To by mělo platit i pro model Fusion, který odpovídá evropskému Fordu Mondeo. Sama automobilk­a se nechce k jeho budoucnost­i nijak vyjadřovat, a nahrává tak různým spekulacím. David Oakley z LMC Automotive například předpoklád­á, že se Ford Mondeo naprosto promění, mohl by ho podle něj nahradit elektromob­il, který se bude vyrábět v Číně.

S ohledem na aféru Dieselgate se také mění chutě zákazníků. Diesely sice stále s 60 procenty na trhu vládnou, ale jejich podíl klesá ve prospěch benzinovýc­h motorů a hybridů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia