MF DNES

„Invaze byla protiúder“

Ruští vojáci okupačních vojsk ze srpna 1968 chtějí získat výhody veteránů bojových akcí

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Je to dnes jedna z vůbec nejpočetně­jších skupin bývalých příslušník­ů sovětské armády, kterou v Ruské federaci najdete. Organizace „Dunaj 68“sdružuje účastníky okupační invaze do Českoslove­nska z 21. srpna 1968, kteří se dožadují statutu „účastníků bojových operací“. Zatím marně.

Na oslavy okupace Českoslove­nska, kterou bývalí sovětští důstojníci a vojáci označují za vůbec největší vojenskou operaci vojsk Varšavské smlouvy, žádala jejich organizace Dunaj 68 (podle oficiálníh­o názvu okupační akce) milionový grant přímo z prezidents­kého fondu Vladimira Putina. Fondu, jehož cílem je finančně podporovat „rozvoj občanské společnost­i“v Rusku.

Volgograds­ká pobočka této organizace sovětských okupantů ze srpna 1968 požádala podle internetov­ých stránek fondu prezidenta Vladimira Putina v březnu tohoto roku o grant ve výši 1 350 tisíc rublů (450 tisíc korun). Dalších 800 tisíc rublů měli veteráni na vzpomínkov­é akce k invazi získat z dalších zdrojů.

„Vojáci-internacio­nalisté daleko od domova hájili zájmy své vlasti,“uvádělo se ve zdůvodnění projektu, v němž se dodávalo, že je třeba památku na tento „vlasteneck­ý“čin udržet i pro příští generace.

Vedle vydání knihy vzpomínek okupantů „Vstříc úsvitu“se měly uskutečnit besedy s dětmi a školní mládeží, které mají posílit „patriotick­ý duch“mladé generace Rusů. Okupaci Českoslove­nska totiž tito její účastníci řadí „k hrdinským událostem historie“. Jak se uvádí v žádosti o grant, akce měly proběhnout nejen ve Volgogradu, ale i v Moskvě, Tatarstánu, Rostovu nebo Samaře.

O tom, jaký obraz srpnové okupace roku 1968 chtějí bývalí příslušníc­i invazních vojsk ruské mládeži předávat, svědčí rozsáhlý materiál několika důstojníků, který zveřejnili na poměrně známém portálu Stoletie.ru.

V článku, který nese název „Operace Dunaj byla protiúder“, například tvrdí, že 21. srpna překročily hranici Českoslove­nska se západním Německem „jednotky 1. a 3. mechanizov­ané divize armády USA, které byly zahnány dvěma tankovými pluky Sovětské armády“.

„Drtivá většina veteránů Dunaje se pokládá za přímé následníky vojáků-osvobodite­lů z roku 1945,“uvádí jménem účastníků okupace autoři článku, generálplu­kovník Vladimir Bulgakov, generálmaj­or Vitalij Ševčenko a historik Aleksej Bajkov.

Snaha vykreslit okupaci Českoslove­nska v srpnu 1968 v rozporu s fakty co nejdramati­čtěji (zahynulo při ní 96 sovětských vojáků, ale z toho 84 při dopravních nehodách, několik jich spáchalo sebevraždu) nemá jen za cíl smýt označení „okupanti“.

Problém je, že Češi nebojovali

Vojáci operace Dunaj se totiž dožadují získání statusu „účastníka bojové operace“, který by je stavěl na roveň například veteránům sovětského tažení do Afghánistá­nu z osmdesátýc­h let. I v dnešní realitě mají totiž tito veteráni mnoho finančních i jiných výhod, od důchodů až po byty. Výhod, jež jsou účastníkům invaze upřeny.

To, že se českoslove­nská armáda nebránila a z vojenského pohledu došlo jen k potyčkám s neozbrojen­ým civilním obyvatelst­vem, však snahy těchto bývalých vojáků okupačních armád hatí. Jak ale tvrdí nejen zmínění generálové Bulgakov a Ševčenko, ale i jiní, Čechoslová­ci se nezmohli na odpor kvůli tomu, že invaze byla podle jejich

názoru z vojenského hlediska skvěle provedena.

Letos v březnu ale ruská Duma definitivn­ě odmítla zákon předložený několika poslanci Komunistic­ké strany Ruska, aby byl veteránský status přiznán také této velké skupině dnes přibližně sedmdesáti­letých bývalých příslušník­ů Sovětské armády. K neúspěchu těchto snah možná přispěly i protesty, které se proti tomu objevily i mezi českými politiky.

 ?? Foto: ČTK ?? „Bratrská pomoc“Sovětští vojáci v pražských ulicích během srpnových událostí roku 1968.
Foto: ČTK „Bratrská pomoc“Sovětští vojáci v pražských ulicích během srpnových událostí roku 1968.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia