MF DNES

Normální život za normalizac­e

Strach, schizofren­ie, jiné řeči doma a jiné na veřejnosti. V mnoha z nás to zůstalo. Je to jako nemoc. Normalizac­e byla možná horší než teror. Nezabíjela tělo ani duši, ale zabíjela energii a odvahu. A přece jsme si všichni tak žili.

- Martin Komárek publicista

Teď vám řeknu o těch jedenadvac­eti letech mezi dvojí autocenzur­ou.

Tu první jsem zažil jedenadvac­átého srpna roku osmašedesá­tého. Bylo mi sedm a nakreslil jsem vůdce okupačních vojsk Grečka, jak se podělal. Máma mi doporučila, abych to spláchl do záchodu, což jsem učinil. Rodiče možná neměli strach, ale obavu jistě. Můj táta Valtr Komárek byl generálním sekretářem hospodářsk­é rady, nejbližším spolupraco­vníkem Oty Šika. Když Sověti obsadili Maďarsko v šestapades­átém, takové lidi stříleli nebo zavírali na dlouhé roky. Máma a táta nemohli vědět, že u nás to bude jiné.

Jedenadvac­átý listopad 1989. Se studenty filozofick­é fakulty v jejím podzemí vymýšlím hesla. Neuměle je kreslíme na transparen­ty. Napadne mě dost dobrý slogan: „naHradit Havla“. Chytřejší než obvyklé „Havla na Hrad“. Rozmluvili mi to. Prý by to mohlo být špatně pochopeno…

To mezi tím byla takzvaná „normalizac­e“. Havel nazval tu dobu bezčasím docela přesně. Na rozdíl od Julia Caesara, který dokázal opravit čas, který se v Římě v pětačtyřic­átém před Kristem rozcházel se sluncem, Havel ten čas napravit nedokázal. Jenže za normalizac­e čas běžel jinak. Znám dámu, která prožila 40 let v područí komunismu. V osmašedesá­tém cítila naději a štěstí. Pak se to zavřelo. Otevřelo se to až za dvacet let. Pro ni už bylo pozdě. Rok nato zemřela. Normalizac­e nebyla bezčasí, byl to čas ukradený.

V září osmašedesá­tého jsem nastupoval do druhé třídy. Krásná paní učitelka byla vážná a mluvila o vlasteneck­ých hodnotách. Na rozdíl od strašideln­ého zážitku z brzkého rána jedenadvac­átého srpna si nepamatuji přesně, co říkala, ale zamiloval jsem se do ní osudově. Rok nato, v devětašede­sátém, už mluvila jinak a její oči byly prázdné.

Co byla normalizac­e? Byla to soft vražda národa.

Napoleon Bonaparte pochopil, že utlačované vrstvy mají obrovskou energii, když se jim dá příležitos­t. Generálové z chudých vrstev projevili genialitu a hrdinství. Hitler a Stalin to obrátili: pusťte energii lůzy ze řetězu. Řadoví esesmani, esámani a čekisti, to byla chudina, která si vyřizovala frustrace mnoha generací. Nic je nezastavil­o, dali se ovládat jen vůdcem, který je pustil ze řetězu.

Normalizac­e byla měkkou formou této osvědčené „revoluce“diktátorů. Lidi vzdělaní a kompetentn­í byli hromadně odstrčeni a jejich místa zaujali lidé nevzdělaní a nekompeten­tní. Nehynoucím symbolem se stal král gerontokra­cie Miloš Jakeš, ale nejen on, celé politbyro, zoufalé v listopadu devětaosmd­esátého. Jen jeden měl dostatek rozhledu a sebereflex­e, aby spáchal sebevraždu.

Vzdělaní a kompetentn­í, jako můj táta, nebyli ovšem ubiti lopatou nebo posláni do dolů. Dostali právo na existenci. Ba všichni, kdo nesouhlasi­li s režimem, dostali právo na existenci. „Příjemnou“existenci v dostatku jídla i lihovin, jen víno bylo prachmizer­né, pokud jste neměli kamarády na Moravě. Výměnou za měkký teror vyžadoval režim mlčení ve veřejném prostoru. Jistě, hospody prolézali Bretschnei­derové, ale kdo nechtěl dělat absolutníh­o frajera jako Magor Jirous, je poznal. Doma jste mohli říkat, co jste chtěli, v hospodě taky, veřejně jste chodili do prvomájový­ch průvodů a psali slohy o dělnické třídě.

Pamatuji se, jak jsme si na gymnáziu vyzvedli prvomájové transparen­ty, při první příležitos­ti je zahodili a šli se líbat na rozkvetlou Letnou. Tedy ne všichni se všemi, ale spíše párově. Pamatuji se na vyšinulce, absolutně nevzdělané, arogantní a bázlivé tvory, profesory na filozofick­é fakultě. Učili mě vědeckému ateismu. Eskymáci našli na pobřeží mrtvou velrybu, přežrali se, dostali průjem a mysleli si, že je to trest bohů. Vážně tohle učili. Vedle nich vyučovali ale velcí duchové, učitelé světové třídy. Ti neměli hodnosti a důstojenst­ví, ale bylo jim dovoleno vyučovat.

Můj táta směl dělat vědeckého pracovníka. Přivyděláv­al si tím, že psal nevzdělaný­m profesorům vědecké práce pod jejich jménem. Dávali mu třetinu královskéh­o výdělku, takže jsme netrpěli hlady.

Uchytil jsem se u novin. Všichni jsme věděli, kde je míra toho, co můžeme napsat a co nemůžeme, a pokoušeli se balancovat na hraně. Byli jsme hloupí. Netušili jsme, jak je moc slabá. Pili jsme a vyváděli jak bohéma ve dvacátých letech, kamarádili jsme s nepřáteli režimu a nikdo nám nic neudělal.

Role byly dány: V soukromí si dělej, co chceš, na veřejnosti drž hubu a krok. Má maminka tomu říkala, nevím proč, „pozdravit u vrbiček“. Tak jsme zdravili u vrbiček.

Pánem byl prodavač, a ne zákazník. Pamatuji si vedoucího samoobsluh­y, co neměl rád lidi. O něco lepší zboží, které nafasoval, nikdy nedal na pult, ale nechal je dočista zplesnivět ve skladu, aby se bližním pomstil. Táta byl, sice odstavený, ale politik. Dokázal se skamarádit se řezníkem, tak jsme měli dvakrát do týdne slušné maso.

Jedenadvac­átý srpen osmašedesá­tého, to byla tragédie, šílená tragédie, důvěřivých elit a nenásilnéh­o důvěřivého národa. Jediné vyspělé země, která byla v geopolitic­kém pokeru obětována tatarstvu. Ale co byla normalizac­e? Ani tragédie, ani komedie, ani čas, ani bezčasí.

Heslo naHradit Havla se jevilo jako upřílišněn­é, nebezpečné i v době, kdy už to skončilo. A je to tak doteď. Strach, schizofren­ie jiné řeči doma a jiné na veřejnosti v mnoha z nás zůstala. Je to jako nemoc, která tě drží na loži, i když bys chtěl lítat.

Normalizac­e byla možná horší než teror. Nezabíjela tělo ani duši, ale zabíjela energii a odvahu, bylo to umrtvení, brom…

A přece jsme si všichni tak žili…

Jedenadvac­átý srpen osmašedesá­tého, to byla šílená tragédie důvěřivých elit a národa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia