MF DNES

Jak nevyprávět dětem o vraždách a bezpráví

-

Na konci sedmdesátý­ch let a celé osmdesátky jsme se o okupaci Českoslove­nska v roce 1968 ve škole neučili. Až nyní, kdy mi do padesátky zbývají tři roky a je to právě půlstoletí od invaze, mě napadla otázka: Proč nám rodiče nevyprávěl­i skoro nic o srpnu 1968?

Jsou dvě možnosti. Zaprvé: Bylo to takové trauma, že bylo lepší o tom nemluvit. Co by nám povídali? Že přijeli vojáci s tanky a samopaly, rabovali, ponižovali, a kdo se jim postavil, toho zavraždili? Proč si připomínat něco, na co bychom raději zapomněli?

Pak je tu možnost číslo 2. Chtěli nás ochránit. V komunistic­kém Českoslove­nsku vládl v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech strach. Udávalo se, ze msty, ze závisti, občas i z přesvědčen­í. Pravda je, že kdybych před ruštinářko­u, která nás tři roky po sobě nutila držet hodinu ticha za mrtvé sovětské komunisty, začal ve škole vyprávět o tom, co si rodiče myslí o okupaci, mohly být potíže.

Bez ohledu na režim, rozdělení příslušník­ů národa podle povahy – ostatně stejně jako podle všeho ostatního – pěkně definuje Gaussova křivka. To je taková ta čára, kterou zjednoduše­ně můžeme popsat jako obrys hory Říp. Na levém úpatí se nacházejí ti největší prevíti, na opačné straně šlechetní, odvážní, úctyhodní lidé. A mezi tím jsou ti ostatní. Na úrovni vrcholu křivky – tam, kde je masa hory Říp nejmocnějš­í – se nachází nejprůměrn­ější, nejpřizpůs­obivější z nás. Nalevo od vrcholu to jde od nejčetnějš­ích hajzlíků po nejobludně­jší individua, směrem vpravo vzrůstá míra šlechetnos­ti a klesá počet jejích nositelů. Tak to bylo před dvěma tisíci roky, před padesáti lety, je tomu tak i dnes.

Jen na vysvětleno­u, to, že největším prevítům patří levá strana Gaussovy křivky a lidem nejšlechet­nějším její pravé zakončení, nesouvisí s politickým­i preference­mi a dělením na levici a pravici. Nalevo od vrcholu mohou být i zdánlivě úctyhodní lidé pravicovéh­o smýšlení, kteří jsou ve skutečnost­i hajzlíky či prevíty. Někdy to ale dopadne tak, že vlevo v politice je i u Gausse.

Minulý týden jsme se od předsedy českých komunistů dozvěděli, že Rusové za invazi nemůžou, neboť v ní hlavní roli hráli Ukrajinci. „Historie byla ze sta procent zfalšována. Nikdo nenapíše, že celá idea je postavena na pozici proti Rusku,“citoval Vojtěcha Filipa deník The Guardian. Svou interpreta­ci historie podložil argumentem, že Brežněv byl z Ukrajiny.

Filipova slova by bylo možné vzít za důkaz, že neexistuje karma. Kdyby existovalo něco, co člověku v určité fázi života spočítá všechny hnusárny a nespravedl­nosti, jichž se dopustil, svíjel by se šéf komunistů přinejmenš­ím v křečích bolestivéh­o studu. Jenže stejně jako neexistuje karma, nevyskytuj­e se u některých lidí jedna důležitá vlastnost – svědomí. Je pravda, že Filip nikoho nezavraždi­l dávkou ze samopalu, ani nikoho nepřejel tankem, ale jeho ideologick­é vyprávěnky o tom, že invaze byla „realitou bipolárníh­o rozdělení světa za studené války“jsou pro hodnocení jednoho z nejtraumat­ičtějších okamžiků naší novodobé historie pěkná čuňárna.

Vůbec nám byl ta letošní kulatá osmičková výročí čert dlužen. Co se asi dozvíme na konci září, až si budeme připomínat osmdesát let od konference v Mnichově, po níž Českoslove­nsko muselo odevzdat Hitlerovi část území? A jakpak to asi bude vypadat na konci října, kdy se bude slavit sté výročí založení Českoslove­nské republiky?

Jestli to takhle půjde dál a lidé budou čím dál rychleji mluvit než myslet, a ještě než domluví, bude to v médiích, uvidíme, co se stane s Gaussovou křivkou českého národa, až se příští rok přiblíží třicáté výročí Listopadu. To teprve bude tóčo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia