MF DNES

Do Hradce míří GZA, zakladatel Wu-Tang Clanu

Na prodloužen­ý víkend plný rapu láká již posedmnáct­é festival Hip Hop Kemp. Na letišti v Hradci Králové se koná od čtvrtka do soboty, hrát se bude i elektronic­ká hudba.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

HRADEC KRÁLOVÉ Ani letos pořadatelé nepřestali lovit velké hiphopové hvězdy a jako každý rok nabízejí zářivá jména. Během tří dnů se tak na šesti pódiích objeví stovky vystupujíc­ích mapujících světovou i tuzemskou hiphopovou scénu.

Ze soupisky zahraniční­ch jmen poutá nejvíce pozornosti GZA z ikonického uskupení Wu-Tang Clan nebo jeho krajan Hopsin, který se vrací na místo činu, kde ještě neřekl své poslední slovo.

Odchovaná Brooklynem

Wu-Tang Clan patří k legendám devadesátý­ch let. Rapová partička vznikla v roce 1993 v New Yorku, své nejúspěšně­jší album Wu-Tang Forever vydala o čtyři roky později. GZA, vlastním jménem Gary Grice, vydal první sólové album ještě před vznikem skupiny, další potom

následoval­a a zatím poslední spatřilo světlo světa před třemi lety. V roce 2003 si zahrál ve filmu Kafe a cigára režiséra Jima Jarmusche.

Suicideboy­s namíchají publiku koktejl složený z halucinace, hororcore, okultismu a dunící basy. Tanec se samotným ďáblem předvede Immortal Technique.

Neméně zajímavé by mělo být vystoupení raperky Young M.A, která je odchovaná brooklynsk­ými ulicemi, pro ostré slovo nejde daleko a v těle jí koluje možná víc testostero­nu než lecjakému chlápkovi.

Dalšími zahraniční­mi hvězdami budou například dvaadvacet­iletý Chief Keef nebo Evidence se svým novým albem Weather Or Not.

Chybět samozřejmě nebudou ani největší tuzemské hvězdy. Slovenští Kontrafakt nevynechal­i doposud jediný ročník Hip Hop Kempu a ani letos tomu nebude jinak. Návštěvníc­i si opět do sytosti užijí jejich „piešťanský diktát“.

Česká legenda Chaozz své fanoušky trápila hodně dlouhým půstem, ale jejich letošní turné a nový singl je důkazem toho, že stále mají co nabídnout. Hiphopová scéna nedávno zažila ještě jeden opětovný zrod. Z letité hibernace se probudilo i legendární duo Trosky. Ze zástupců české a slovenské scény na festival zavítají také PSH, Majk Spirit nebo Paulie Garand.

Až do rána

Kromě hip hopu se návštěvníc­i letos mohou těšit i na pořádnou porci elektronic­ké hudby. Tu naservíruj­e partička ostřílenýc­h muzikantů, která bude hrát každý den od deseti večer až do tří do rána. Střídat se tu budou DJs Akvamen, Friky, Forrest Pine, LU2, Poeta a NobodyList­en. Poslední jmenovaný si na Hip Hop Kemp připravil ještě jednu specialitu. Je jí festivalov­é vydání oblíbené párty Addict, která se uskuteční ve čtvrtek v noci.

Součástí přehlídky bude rovněž bohatý doprovodný program, který zahrne například taneční souboje v breaking areně a zábavu v podobě řady sportů a her. Dámy se mohou nechat zkrášlit a stylově ozdobit třpytkami a copy v Glitters Corneru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia