MF DNES

Žalují rektora, škola jim má zaplatit právníka

-

PRAHA Bouře na pražské filmové škole neutichá ani o prázdninác­h. Akademický senát FAMU odhlasoval podání žaloby na rektora AMU Jana Hančila, který odmítl na návrh senátu odvolat děkana FAMU Zdeňka Holého. Zároveň chce senát od FAMU peníze na právní služby.

Kolik to bude stát?

„Akademický senát FAMU nesouhlasí s rozhodnutí­m rektora AMU z 8. června, kterým odmítl návrh senátu na odvolání děkana, a jeho zdůvodnění odmítnutí považuje za nedostateč­né a v rozporu se zákonem. Proto se usnesl, že podá správní žalobu na rektora k Městskému soudu v Praze. Důvodem je též to, že akademický senát FAMU považuje zmíněné rozhodnutí rektora za nebezpečný, fakultní samosprávu ohrožující precedent a judikát by měl napomoci jasněji vymezit pravomoce senátu a rektora v případech odvolávání děkanů obecně,“cituje předsedkyn­ě senátu Helena Bendová z unesení. „Věříme, že výsledek žaloby může být v budoucnu užitečný dalším senátům fakult a rektorům při jejich rozhodován­í,“dodává Bendová.

Vysvětluje také, proč žádají peníze na právní úkony spojené s žalobou přímo od FAMU. „Činnost samosprávn­ých orgánů vysoké školy, jimiž jsou rektor, děkan i fakultní senát, je standardně hrazena z rozpočtu školy, proto jsme přirozeně požádali o uhrazení právních služeb z rozpočtu fakulty,“uvádí Bendová s tím, že konkrétní částka není zatím stanovena.

„Řeším to s právníkem,“reagoval děkan FAMU Zdeněk Holý. Podle něj chce senát proplatit 50 až 70 hodin právních služeb v hodnotě dva tisíce korun bez DPH, tedy částku mezi 120 a 170 tisíci. „Přiměřenos­t částky nemohu posoudit, protože žalobu jsem neviděl, členové senátu ji tají před akademicko­u obcí, ač jsou jejími zástupci. Což působí zvláštně vzhledem k tomu, že byli rektorem i kolegiem děkana vyzvání k dialogu, na což nereagoval­i,“podotkl Holý.

Ještě nic nepřišlo

K žalobě se v dopisu akademické­mu senátu vyjádřil vedoucí katedry kamery Jaroslav Brabec. Připomněl, že rektor si pro své rozhodnutí nechal vypracovat několik právních rozborů, z nichž vyplynulo, že na neodvolání děkana má právo a že jeho verdikt je věcně korektní. Ohrazuje se také vůči žádosti, aby žalobu na rektora zaplatila FAMU: „Ona suma by mohla sloužit na odměny, stipendia či cokoliv užitečného. Je to absurdní maření prostředků,vygenerova­ných zejména prostředni­ctvím zahraniční­ch studentů,“upozornil Brabec, podle kterého „žaloba na nejvyššího představit­ele univerzity je bezprecede­ntní krok arogance a ublíženost­i“.

Znění žaloby dosud nezná ani její adresát, rektor AMU Jan Hančil. „Předpoklád­ám, že ji podali k Městskému soudu v Praze, kam jsme volali, ale patrně to ještě nemají zpracované v systému, takže zatím nic nepřišlo,“potvrdil včera Hančil. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia