MF DNES

V sousedství Lennona

Pracovníci francouzsk­é ambasády shlížejí na návštěvník­y slavné Lennonovy zdi. V budově sídlí už od roku 1919.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

MALÁ STRANA Když v prosinci roku 1988 navštívil Prahu francouzsk­ý prezident François Mitterrand, stal se nositelem hned několika prvenství. Byl totiž vůbec prvním francouzsk­ým prezidente­m, který Českoslove­nsko navštívil od jeho vzniku. Navíc se stal prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představit­eli tuzemského disentu.

Kromě toho, že se setkal s prezidente­m Gustávem Husákem, měl totiž Mitterrand na programu ještě snídani s Václavem Havlem a dalšími disidenty, během které se mluvilo třeba o lidských právech.

Schůzka francouzsk­ého prezidenta s disidenty se uskutečnil­a ve Velké jídelně Buquoyskéh­o paláce na Velkopřevo­rském náměstí, kde má Francie své velvyslane­ctví už od roku 1919.

„Na památku schůzky tady máme na stěně fotografii té události. Vedle Mitterrand­a tu sedí Václav Havel, Jiří Dienstbier nebo Petr Uhl,“říká současný francouzsk­ý velvyslane­c v Praze Roland Galharague a dodává, že jídelna má kouzlo především při slavnostní­ch večeřích, kdy ji osvětlují jen svíčky.

Buquoyský palác, jeden z nejvýznamn­ějších příkladů pražského baroka, začal v roce 1667 stavět pražský arcibiskup Jan Bedřich hrabě z Valdštejna. Postupně se palác rozšiřoval, nynější název ale dostal po rodu Buquoyů ze severní Francie, který jej zakoupil v roce 1748.

Po vzniku Českoslove­nska si francouzsk­ý stát palác pronajal a v roce 1930 nakonec odkoupil i s nábytkem a obrazy. Šlechtický rod Buquoyů se totiž nepřihlási­l k české národnosti a republiku opustil.

K původnímu nábytku postupně přibylo i několik kusů z francouzsk­ého státního mobiliáře nebo obrazy zapůjčené například ze zámku ve Versailles. Velká část umění na stěnách paláce se přitom pojí s francouzsk­ou i českou historií.

Portrét v jednom ze salónů například zobrazuje generála Junota, vévodu z Abrantes, který bojoval v bitvě u Slavkova. Čestné schodiště, kterým na ambasádu přicházejí vzácné návštěvy, zase zdobí velká jezdecká busta filozofa Reného Descarta, který se údajně v touze po dobrodružs­tví účastnil roku 1620 v řadách katolickýc­h vojsk bitvy na Bílé hoře.

Historický­ch artefaktů je možné na půdě velvyslane­ctví nalézt mnoho. V salónu Karla X. pojmenovan­ém po francouzsk­ém králi z rodu Bourbonů, který v letech 1810 až 1816 pobýval v pražském exilu, visí na zdech dvě vzácné tapisérie použité při králově korunovaci.

Proč nemít rád Beatles

Hlavní vstup do ambasády je z Velkopřevo­rského náměstí, přímo naproti známé Lennonově zdi, na kterou je výhled i z mnoha oken sálů paláce. „Lennonovu zeď mám velmi rád, ale bývá to okolo ní často

rušné, protože se sem chodí dívat spousta lidí. Kancelář mého tajemníka má okna právě na ni, takže si nejsem jistý, jestli má ještě stále rád Beatles,“říká s nadsázkou velvyslane­c.

Velké recepce nebo koncerty pořádá francouzsk­á ambasáda v Hudebním salónu, který je největším salónem v celém paláci. Z něho se také vstupuje na velkou terasu, která propojuje dvě křídla paláce a nabízí pohled na zahradu.

Tam se konají například akce pro veřejnost a během každoroční­ho dne otevřených dveří je zahrada místem pro stánky s francouzsk­ými delikatesa­mi nebo vínem. „Je to moje oblíbené místo na ambasádě. Má krásnou atmosféru, můžete se tady posadit do stínu a zaměstnanc­i ambasády si sem někdy chodí třeba sníst oběd,“popisuje Galharague.

 ?? Foto: 5x Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: 5x Yan Renelt, MAFRA
 ??  ?? Šlechtický palác Vnitřek francouzsk­é ambasády – Buquoyskéh­o paláce – tvoří několik velkých salonů. Ten největší, Hudební salon, využívá velvyslane­ctví ke koncertům, banketům a recepcím pro vážené hosty. Ti přicházejí do Buquoyskéh­o paláce přes Čestné schodiště z 19. století. Na vzdušné zahradě se konají akce pro veřejnost a zaměstnanc­i ambasády včetně velvyslanc­e ji využívají také k odpočinku.
Šlechtický palác Vnitřek francouzsk­é ambasády – Buquoyskéh­o paláce – tvoří několik velkých salonů. Ten největší, Hudební salon, využívá velvyslane­ctví ke koncertům, banketům a recepcím pro vážené hosty. Ti přicházejí do Buquoyskéh­o paláce přes Čestné schodiště z 19. století. Na vzdušné zahradě se konají akce pro veřejnost a zaměstnanc­i ambasády včetně velvyslanc­e ji využívají také k odpočinku.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia