MF DNES

Stesku po Francii brání „Eiffelovka“na Petříně

-

Na Praze obdivuje francouzsk­ý velvyslane­c Roland Galharague především zahrady a parky a nejraději chodí na Kampu. „Od devadesátý­ch let, kdy jsem tu byl poprvé, město prošlo velkou proměnou k lepšímu,“říká.

V červenci se stali francouzšt­í fotbalisté mistry světa ve fotbale. Sledoval jste v Praze finálový zápas?

Samozřejmě sledoval. Na první poločas jsem byl fandit v Riegrových sadech společně s chorvatsko­u velvyslank­yní. Byla tam skvělá sportovní atmosféra, protože přišla skupinka chorvatský­ch fanoušků a pak moře těch francouzsk­ých. Druhý poločas jsem pak sledoval ve Francouzsk­ém institutu ve Štěpánské ulici. Byl to opravdu moc zajímavý zápas.

Je podle vás Praha město, kam velvyslanc­i jezdí rádi pracovat?

Rozhodně. Praha je velmi příjemné město. Práce je tady zajímavá především pro velvyslanc­e ze států Evropské unie. Francie i Česko jsou navíc historicky i kulturně velmi propojené země.

Co vás na Praze překvapilo, když jste se stal loni velvyslanc­em pro Českou republiku?

Znal jsem město z dřívějška. Pracovně jsem tu byl několikrát na počátku devadesátý­ch let jako mladý diplomat. Teď mě ale velmi překvapilo, jak se Praha změnila. Bývalo to tmavé město s minimem obchodů, bez výloh, bez světel. Po ulicích nechodilo moc lidí a budovy byly spíše zanedbané. Nyní je Praha zcela jiným městem, je plná světel a života. Rozhodně to byla změna k lepšímu.

Máte v Praze nějaké oblíbené místo?

Mám jich několik. Především obdivuji pražské zahrady a parky. Jedno oblíbené místo mám kousek od ambasády. Když vyjdu zadním vchodem Buquoyskéh­o paláce přes Nosticovu ulici, jsem za pár okamžiků na Kampě, kde to mám moc rád. Výhoda je, že nemusím chodit přes rušné Velkopřevo­rské náměstí, kde člověk musí čelit stovkám turistů.

Kam chodíte, když se vám stýská po Francii?

Mně se nestýská. A kdyby ano, tak tu máte přímo na Petříně jednu takovou „Eiffelovu věž“.

Než jste začal pracovat v Praze, byl jste velvyslanc­em v Budapešti. Dají se tato dvě města nějak srovnávat?

Myslím si, že jsou zcela rozdílná. Samozřejmě je pojí nějaké historické podobnosti a také to, že oběma městy protéká řeka. Jinak se ale liší. Hlavní rozdíl je ten, že Praha byla poměrně málo poškozena během druhé světové války, takže je úžasné, jak se v ní mísí architektu­ra jednotlivý­ch historický­ch období. V Budapešti to v takové míře nenajdete. I atmosféra je v obou městech jiná. V Praze máte mnoho různých čtvrtí, Budapešť je v podstatě jen Pešť na jedné straně a Budín na druhé.

Jak vám jde český jazyk?

(odpovídá česky) Nemluvím dost dobře, ale zkouším se učit. (baj)

 ??  ?? Ambasador Velvyslanc­em v České republice je Roland Galharague od roku 2017. Předtím působil v Maďarsku.
Ambasador Velvyslanc­em v České republice je Roland Galharague od roku 2017. Předtím působil v Maďarsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia