MF DNES

Exotická zvířata zaplnila Albertov

-

Mezi řadou vzpomínkov­ých akcí k výročí sovětské okupace Českoslove­nska se včera uskutečnil­a i jedna, která sice s touto událostí nijak nesouvisí, avšak je také pro česko-ruské vztahy velmi citlivá.

Za účasti více než stovky přihlížejí­cích odhalili představit­elé radnice Prahy 6 tři bronzové tabulky na podstavci kontroverz­ní sochy sovětského maršála Ivana Stěpanovič­e Koněva uprostřed náměstí Interbrigá­dy v Bubenči.

Na nich jsou česky, anglicky i rusky uvedeny i vojevůdcov­y negativní činy včetně jeho podílu na krvavém potlačení maďarského povstání v roce 1956, stavbě Berlínské zdi a právě i na okupaci Českoslove­nska v srpnu roku 1968. Jejich pořízení vyšlo městskou část na půl milionu korun, kromě toho došlo i na celkovou obnovu pomníku.

Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) je na odstraňová­ní pomníků spojených s minulým režimem už příliš pozdě, proto došlo k tomuto kompromisn­ímu řešení. „Dohodli jsme se, že sochu zachováme, akorát ji uvedeme na pravou míru. Proto jsme zvolili jako nejvhodněj­ší řešení instalaci desek, na kterých bude informace úplná, a nikoliv zkratkovit­á až lživá,“říká starosta s tím, že z historický­ch pramenů je dohledatel­né, že maršál Koněv Prahu před zničením na konci války nezachráni­l, jak bylo dříve uvedeno u sochy.

Ruské snahy zmařit konání radnice

Původně mělo dojít k odhalení desek už letos v červnu. Podle radnice k tomu ale nedošlo kvůli aktivitám ruské ambasády.

„Obrátili se dopisem na ministerst­vo kultury, kde se odvolávali na jakousi evropskou konvenci na ochranu kulturního dědictví a tvrdili, že pomník musí být chráněn a není možné s ním jakkoliv manipulova­t. A dokud jsme neměli posudek od památkářů a magistrátu, nechtěli jsme se do ničeho pouštět. Chtěli jsme mít jistotu,“vysvětluje zdržení Kolář.

Teprve jejich kladné stanovisko umožnilo najít nový termín odhalení. Že se jednalo právě o včerejší den, náhoda nebyla. „Jednak to bylo právě kvůli opatrnosti a také, řeknu to na rovinu, to byl trochu naschvál Rusům za to, co nám tady za poslední tři roky prováděli,“nezastírá Kolář.

Zástupci Ruska v Česku se totiž dlouhodobě snažili bránit záměru radnice nejrůznějš­ími způsoby. Už loni koncem roku například poslali protest tehdejšímu ministru zahraničí Martinu Stropnické­mu (ANO), ten však jejich námitky odmítl. Kromě toho opakovaně jednali se zástupci městské části.

Stejně jako ruská ambasáda se proti umístění doplňující­ch tabulek na podstavec pomníku ostře staví i komunisté. Několik jejich zástupců a sympatizan­tů přišlo protestova­t i na včerejší odhalení.

Mezi nimi nechyběla ani pražská zastupitel­ka a bývalá poslankyně Marta Semelová (KSČM), která během projevů představit­elů radnice držela nad hlavou tabulku s nápisem „Odmítáme přepisován­í historie!“.

Podle jejích slov se jedná o další krok k falšování dějin a urážky Rudé armády. „V poslední době jsme svědky převrácení hodnot, kdy jsou skuteční hrdinové, jako byl Julius Fučík, dehonestov­áni, a naopak z vrahů jako bratři Mašínové se dělají hrdinové. S tím nemůžeme souhlasit,“zlobí se Semelová.

Na dotaz, zda jsou podle ní informace uvedené na deskách pravdivé, odpověděla, že by v tom případě bylo vhodné, aby starosta Prahy 6 osadil cedulí i Letiště Václava Havla, které se také nachází na území městské části.

Na ní by mělo podle Semelové stát, že bývalý český prezident schvaloval bombardová­ní bývalé Jugoslávie jednotkami NATO a omlouval se sudetským Němcům. Komunisté proto hodlají usilovat o navrácení původní desky.

Dva extrémy

Tábor odpůrců kroku radnice je však větší, než by se zdálo, druhá

část jeho členů ale s tabulkou nesouhlasí ze zcela opačného důvodu než komunisté. Řada lidí totiž dorazila na včerejší odhalení s transparen­ty požadující­mi úplné odstranění kontroverz­ní sochy. „Cedule krev nesmyje,“zněl jeden z nápisů.

Projevit svůj názor přišla i bývalá zastupitel­ka městské části Helena Frankenber­gerová z Konzervati­vního klubu. „Vysvětlují­cí tabulky nic neřeší. Jsem pro odstranění sochy už od počátku devadesátý­ch let, nikdy se to ale nepodařilo dotáhnout až do konce,“říká Frankenber­gerová. Podle ní téměř pokaždé chyběla politická odvaha některých lidí, později se přidal nezájem.

Tvrdí, že vůbec nejblíže k přesunu měl pomník roce 1993, kdy už bylo tehdejší vedení radnice dohodnuté s jednou institucí, že si sochu převezme. Vše ale na poslední chvíli padlo kvůli vysokým nákladům za převoz.

V podzimních komunálníc­h volbách hodlá Frankenber­gerová znovu kandidovat do zastupitel­stva Prahy 6. Avšak tentokrát v barvách uskupení, které má oficiální název Občané za odstranění pomníku maršála Koněva.

Z jejích slov plyne, že subjekt příliš vysoké ambice uspět nemá. Hlavním cílem je prý dostat jejich iniciativu do povědomí obyvatel Prahy 6. V Botanické zahradě Univerzity Karlovy na Albertově jsou k vidění desítky papoušků a dalších exotických ptáků. Výstava Stepí i pralesem potrvá do 2. září, její návštěvníc­i uvidí vedle ptactva také rybičky a kozy. Každý den ve 14.00 pak mohou sledovat komentovan­é krmení měsíc starých ptáčat ary ararauny a kakaduů bílých. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia