MF DNES

Terén, nebo silnice?

V cyklokrosu je vicemistre­m světa. Teď se Adam Ťoupalík začíná prosazovat i na silnici.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Už jednou se mu něco podobného povedlo. Psali o něm ve francouzsk­ém sportovním deníku L´Equipe. Dostal se na hlavní stránky všech cyklistick­ých webů světa.

V belgickém Heusden-Zolderu tehdy omylem slavil titul cyklokroso­vého mistra světa o kolo dřív. Když pak po úchvatné stíhací jízdě v kategorii do 23 let vydřel stříbro, byl na sebe naštvaný: „Jsem blbec. Nic víc, nic míň.“

Uběhlo dva a půl roku a o Adama Ťoupalíka je znovu zájem.

Tentokrát plní stránky novin díky výkonu, za který může být daleko radši. Na norském silničním závodu Arctic Race of Norway vyhrál sobotní třetí etapu a připsal si tak zatím životní úspěch.

„A mě to moc nepřekvapi­lo,“usmívá se reprezenta­ční trenér Tomáš Konečný. „Adam letos podává výborné výkony. Jezdil skvěle v červnu, na mistrovstv­í Evropy patřil mezi nejlepší a teď jen prokázal, že má celý rok výbornou formu.“

Jeho norský triumf byl o to cennější, že přišel v závodě, na kterém startovaly hned čtyři týmy nejvyšší kategorie World Tour s řadou osobností z podniků Grand Tour.

I v tak nabité konkurenci se Ťoupalík dokázal prosadit. „Ze čtyř etap jsme vyhráli tři, protože Mathieu van der Poel ovládl dvě. A to nejsme tým z World Tour, ani prokontine­ntální tým. Jsme až třetidiviz­ní stáj,“těšilo českého cyklistu.

Zažívá letos suverénně nejlepší sezonu na silnici. Už na začátku června byl na etapovém závodu ve Francii šestý, skvěle si vedl také na republikov­ém šampionátu, kde až do posledního kola bojoval o medaili.

„A před čtrnácti dny jsme jeli závod ve Francii, na který jsem se hodně připravova­l. Jenže jsem onemocněl a nesedlo mi to. Forma se naštěstí dostavila teď v Norsku,“rekapitulu­je Ťoupalík.

Rok od roku svou výkonnost na silničních závodech zvyšoval a nyní se dostavují výsledky. „Na silnici je totiž znát, když přejdete z juniorů do elity. V osmnácti je těžké závodit na 200 kilometrů s profíky. Já jsem se odmala rok od roku zlepšoval, nedělal jsem žádné skoky,“říká.

„A možná také Adam pochopil, že špičkoví cyklokrosa­ři i dráhaři silnici potřebují,“myslí si trenér Konečný. „Když jsem závodil v Belgii, byl se mnou v týmu trojnásobn­ý mistr světa v cyklokrosu Mario de Clercq. Objížděl s námi celou sezonu na silnici a pak byl dominantní v krosu.“

Prakticky stejný model nyní praktikují i dvě největší cyklokroso­vé hvězdy van der Poel s Woutem van Aertem. Oba se v létě věnují silnici, oba jsou na ní úspěšní a pak v terénu září. Stačí se podívat na výsledky letošního silničního mistrovstv­í Evropy, kde dojeli na druhém a třetím místě za Matteem Trentinem, rovněž bývalým cyklokrosa­řem.

Je proto vůbec nutné, aby český cyklokroso­vý talent v budoucnu definitivn­ě přešel na silnici, jako to dříve udělali Lars Boom nebo Zdeněk Štybar? „Na silnici je složité se prosadit, je tam více dravců. Ze začátku by to nebylo jednoduché, i Zdeněk se musel učit změnit trénink, aby patřil mezi nejlepší. Jde o to, jestli tohle chce, nebo jestli chce silnici dál brát spíše jako přípravu. Takhle to kluci jako van der Poel a van Aert dokážou kombinovat, a i na té silnici občas vyhrají,“říká Konečný.

Ťoupalík má ve dvaadvacet­i stále dost času rozhodnout se, které disciplíně dá v budoucnu přednost. „Nějaký kontakt se silničními týmy probíhá a já sám jsem o tom dlouho přemýšlel,“připouští. „Ale mluví se o tom, že by se náš tým mohl od příští sezony stát druhodiviz­ním, tak uvidíme, jak to dopadne.“

Než se vrhne do terénu, absolvuje Ťoupalík ještě dva jednorázov­é závody na silnici v Belgii a možná také kopcovité mistrovstv­í světa v Innsbrucku.

Nominaci má od evropského šampionátu jistou, záleží pouze na belgické stáji, jestli ho těsně před startem cyklokroso­vé sezony pustí.

Pak by mohl k probíraném­u stříbru z bláta přidat i další úspěch na silnici.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na mistrovstv­í Evropy do 23 let V červenci ve Zlíně skončil Adam Ťoupalík šestý.
Foto: Profimedia.cz Na mistrovstv­í Evropy do 23 let V červenci ve Zlíně skončil Adam Ťoupalík šestý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia