MF DNES

Matoušek letí vzhůru. Za rok z nuly na sto

Je rychlý jako blesk, góly dává i připravuje. Jak vysoko míří Jan Matoušek, objev ligy?

-

David Čermák s přispěním Jana Paličky

patnácti letech to vypadalo na konec jednoho talentu. Jan Matoušek, záložník, kterého si fotbalová Příbram piplala od žáčků, se trápil. Skoro nehrál. Užíral se.

„Přišli za mnou jeho rodiče a smutně mi oznámili, že Honza končí. Že bude hrát za Spartak Příbram v nižší soutěži,“vzpomíná Antonín Barák starší, tehdejší šéf příbramské mládeže. „Chtěl hrát, potřeboval mít z fotbalu radost.“

Teď, o pět let později? Když chcete s Matouškem udělat rozhovor, nepochodít­e.

Kolem hubeného blonďáka se strhl takový humbuk, že ho Příbram před mediálním zájmem chrání. I trenér Josef Csaplár už několikrát na novináře naléhal: „Nechvalte příliš, pozornost mu ubližuje.“

Jenže nechválit Matouška, to v posledních týdnech zkrátka nejde.

Dlouho ligu nerozsvíti­l takový talent. Hráč, ze kterého byste byli paf a na první pohled jasně cítili, že v něm je něco víc. Sice zůstává v Příbrami, ale už od začátku srpna patří Slavii, která za něj vysázela 40 milionů víc peněz v rámci české ligy za hráče nikdy nikdo neutratil.

Proto je Csaplárova obezřetnos­t pochopitel­ná. Chce jediné: aby jeho objev v klidu dohrál v Příbrami podzim, který načal parádně.

Za prvních pět ligových startů stihl tři góly a tři přihrávky. Ukázal, jak lehce umí obejít soupeře, připravit šanci, zakončit. Oslnil!

Co se stalo, že Matoušek z nešťastnéh­o náhradníka v příbramské­m dorostu vykvetl v největší naději českého fotbalu posledních let?

„Promluvili jsme tehdy s trenérem a od jara nastupoval pravidelně­ji. V klubu se udržel a v osmnácti začal biologicky dospívat,“vysvětluje Barák. „Za rok už byl nejlepší střelec áčka. Žádný vazoun není a asi ani nikdy nebude, ale vyspěl.“

Vyspět Matoušek potřeboval. Nenarodil se s postavou svalovce, naopak byl dlouho proti vrstevníků­m slabší, menší a uzavřený.

„Ale měl dynamické předpoklad­y a miloval míč,“vyzdvihuje Barák. „Já ho měl dva roky ve starších žácích a skvěle se mi s ním pracovalo. Hrál křídlo, mohl se vyhýbat soubojům a díky rychlosti se prosazoval.“

To vydrželo. Na české poměry je kluk z Chrástu u Příbrami, který začal kopat v nedalekých Tochovicíc­h, rychlý až abnormálně. Ukázal to i v neděli na Spartě.

Stačilo šest minut, aby pláchl po levé straně Kayovi, s hlavou nahoře přihrál do vápna a hromotluk Slepička trefil Příbrami nečekané vedení.

Typická Matouškova akce! Už týden předtím ji dvakrát předvedl proti Dukle jen z opačné strany. Po jeho pasech slavili góly veteráni kromě šestatřice­tiletého Slepičky také o tři roky starší Skácel.

Jejich kariéry se blíží ke konci, zato Matoušek letí vzhůru. Jako by během chvilky zrychlil z nuly na sto.

12. srpna 2017: debut za áčko Příbrami ve druholigov­ém zápase s Vlašimí.

23. srpna 2017: první dva góly proti Varnsdorfu.

25. května 2018: postupovou sezonu končí jako nejlepší střelec týmu s jedenácti góly a bere i trofej pro nejlepšího hráče druhé ligy.

28. července 2018: druhý zápas v lize, první dvě trefy pomohly porazit Bohemians.

7. srpna 2018: rekordní přestup do Slavie, hostování v Příbrami do konce podzimu... A hned v dalším zápase gól a dvě přihrávky proti Dukle. Co bude dál?

Klidně je možné, že se Matoušek bude v Edenu hlásit dřív než v zimě. Slavii by se rychlík vpředu hodil zvlášť, když jí při zraněních Mešanoviče a van Burena zbyli do útoku jen Škoda s Teclem.

V tom se skrývá další výhoda příbramské­ho pokladu: klidně může naskočit i na hrotu, stejně jako pod ním nebo na kraji hřiště. Jeho rychlost a dravost se hodí všude, a tak by ani nepřekvapi­lo, kdyby si ho Slavia stáhla předčasně. Ale je už připravený? „Potkali jsme se týden před přestupem a ptal se mě: Tréňo, co myslíte?“líčí Barák. „Řekl jsem mu: Měl bys celou sezonu vydržet v Příbrami. Musíš se adaptovat na ligu a Příbram je ideální.“

Pro Matouška teď rozhodně, i když ji pomalu přerůstá. Je správně, že si už ve dvaceti ozkouší roli lídra, na kterého tým spoléhá a berou ho i mazáci. Trenér Csaplár mu věří a ví, jak na něj, zamilovali si ho fanoušci, Příbrami se i díky němu zvedla dříve bídná návštěvnos­t.

Skočit ze známého prostředí po pár ligových startech hned do Slavie, to by mohl být risk. Matoušek má k velké kariéře všechny předpoklad­y, je inteligent­ní, přizpůsobi­vý. Ale také má svou hlavu: nerad slyší kritiku, někdy si nedá poradit.

„Zatím si myslím, že nemá na to, aby byl ve Slavii rozdílový hráč,“odhaduje Barák. „Tlak bude desetkrát větší než v Příbrami. Může ho to srazit, může to být výzva. Příkladem by mohl být Pavel Nedvěd: Každý krok výš bral jako motivaci. Když šel v devětadvac­eti do Juventusu, po třech měsících si mi postěžoval: Teď jsem šlápnul úplně vedle, na to nemám. Jenže makal, zlepšoval se a skončilo to Zlatým míčem.“Stop snění, zpět do reality: ta Matouškova se jmenuje Příbram. Ale jak

dlouho?

 ?? Foto: ČTK ?? Seznamte se: To je Jan Matoušek, kluk z Příbrami za 40 milionů korun. Tolik za něj zaplatila Slavia.
Foto: ČTK Seznamte se: To je Jan Matoušek, kluk z Příbrami za 40 milionů korun. Tolik za něj zaplatila Slavia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia