MF DNES

Kolik berou poslanci

Poslanci řeší, kolik budou mít od ledna na své výplatní pásce

- Robert Oppelt Eva Pospíšilov­á

oslanci berou zhruba 95 tisíc čistého, což je dobrý plat. Já když přijdu k nám do Choltic do hospody, tak chci, abych se mohl štamgastům podívat do očí a říct, že nejsem taky takovej zm*d, kterej si přidá 20 procent,“prohlásil včera pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Snažil se obhájit návrh, proč by v příštím roce neměly mzdy politiků vzrůst o plánovanou pětinu. V jednacím sále to vyvolalo pobavení, ale zároveň pohoršení.

Jako například u poslance Marka Bendy (ODS). Ten takovou argumentac­i odmítl. „Je to zákon, který platí, je to automat. Mělo by to patřit k zákonům, které jsou pro poslance nedotknute­lné. Ne že budeme na podzim bičovat sami sebe, nepřinese to nic než pochvalné články v některých médiích, ale nepřinese vám to žádný voličský hlas,“řekl. Jednat o takovém návrhu před komunálním­i volbami je podle něj jen populismus.

Podpořil ho i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. „Neměli bychom znovu otvírat tu nekonečnou debatu a každý rok řešit, jaké budou platy poslanců,“řekl. Současný systém, kdy jsou automatick­y navázány na platy v nepodnikat­elské sféře, je podle něj správný.

160 tisíc pro ministra

Šance na to, že by růst platů ústavních činitelů mohl zpomalit, je nicméně po včerejšku vyšší. Novela zákona o platech ústavních činitelů z dílny vlády, kterou však na včerejší mimořádné schůzi zařadili Piráti, prošla prvním čtením. Ve zrychleném režimu nicméně projednána nebude. Je proto otázkou, jestli se do konce roku vše stihne. Pokud by se tak nestalo, od začátku příštího roku by měl základní plat zákonodárc­e dosáhnout 83 400 korun a náhrady 43 300 Kč. V případě ministra by plat povyskočil ze 144 700 na 159 100 korun a náhrady z 21 100 na 23 200 Kč.

U premiéra by šlo o růst z 203 600 na 224 tisíc a náhrady by se zvýšily o 2 600 Kč. Nejvíc by si přilepšil prezident, a to na platu z 252 800 na 278 000 korun a na náhradách z dnešních 235 200 na 258 700 korun hrubého měsíčně.

V případě, že by byla novela zákona přijata, stát by na platech asi tří stovek ústavních činitelů ušetřil desítky milionů korun.

Přidat, ale za dobrou práci

„Jako poslanecký klub to podporujem­e. Další navyšování platů není na místě,“uvedl premiér Andrej Babiš. Návrh připravila jeho první vláda a poslala do Sněmovny už v květnu, ale od té doby byl kvůli odporu většiny poslanců u ledu. Původně vládní návrh dali do programu včerejší schůze Piráti. Pokud by se zákon nezměnil, znamenalo by to podle Pirátů nárůst platů až o pětinu. „Člověk by si měl svou odměnu zasloužit, a tak by i skokové navýšení platu politiků mělo být v souladu s tím, že odvádějí dobrou práci. Nejen podle docházky, ale soudě i podle kvality návrhů zákonů si to nemyslím,“uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjejí. Pro letošní rok se základna počítala jako 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikat­elské sféře, přičemž tento koeficient od roku 2015 postupně narůstal. Předtím byly platy politiků zmrazeny a nezvyšoval­y se. Příští rok a v následujíc­ích letech by měl být koeficient podle platného zákona 2,75. Ministerst­vo práce a sociálních věcí navrhlo, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? P
P
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia