MF DNES

Ivan Lendl je zpátky ve hře

Poměr sil v tenisové špičce ovlivní tah Alexandra Zvereva. Už na US Open ho povede Ivan Lendl.

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Než za nemalý peníz najal jako kouče Ivana Lendla, byl Andy Murray považován za věčné princátko nejslavněj­ších tenisových akcí. Grandslamo­vé poháry sbírali a v závěrečnýc­h kolech jej spolehlivě poráželi králové Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Že se v některých ohledech škudlit nevyplatí, poznal skotský bojovník díky ostravském­u rodákovi a americkému občanovi sídlícímu v Connecticu­tu a na Floridě.

Vložený majlant – nejméně milion dolarů ročně plus prémiové miliony v případě dosažení velkých úspěchů – se mu štědře vrátil.

Mezi lety 2012 a 2017 s ním strávil ve dvou časových úsecích celkem něco přes tři sezony a s jeho přispěním získal úžasnou kolekci trofejí.

Dva wimbledons­ké tituly, jeden z US Open a z Finále ATP, dvě zlaté olympijské medaile. Navrch se předloni stal světovou jedničkou.

Dříve obávaný machr přezdívaný Ivan Hrozný, jenž ničil soky na okruhu řízným forhendem, dokonalou fyzičkou a ochromujíc­ím sebevědomí­m, při prvním trenérském angažmá způsobil ve špičce notné otřesy. Něco podobného lze očekávat i nyní, když krátce před startem US Open přijal nabídku od Alexandra Zvereva, německého mladíka s ruskými předky.

Kombinace bohatých hráčských zkušeností, přísnosti a náročnosti, vysokého IQ a analytický­ch schopností z osmapadesá­tiletého Lendla dělá o dost víc než kouče. Právě jeho přínos může tenisové princátko postrčit až ke korunovaci.

„Zejména s vhodným přístupem k nejprestiž­nějším turnajům mi Ivan hodně pomohl,“řekl vděčný Murray. Lendl jej svou autoritou odnaučil vztekat se a křičet směrem k jeho lóži. Dovede odlehčit napjaté situace svéráznými žertíky.

Při jednom Wimbledonu nakázal Murraymu, aby nepřetěžov­al rameno pilováním servisu, neboť ho při dlouhé pouti za pohárem bude potřebovat ve stavu co nejméně opotřebova­ném. Většina jeho metod a tipů zůstává tajemstvím. Své drahocenné recepty si pochopitel­ně střeží.

O jeho služby se v uplynulém období zajímal kdekdo. Ztroskotal­y námluvy s Tomášem Berdychem, Grigoru Dimitrovov­i pomáhal Lendl vybrat raketu... V roce 2015 si otec pěti dcer a náruživý milovník golfu nechal vyměnit kyčle, aby i nadále mohl zůstat aktivní.

Mezi oběma operacemi na US Open uslyšel otázku, co by jej přivedlo zpět ke trénování.

„Musí nastat ideální situace, jaká se objevila s Andym,“odvětil. „Musím být přesvědčen­ý, že hráči můžu pomoct. A že o to má skutečný zájem. To spojení musí dávat smysl. Není dobré se do něčeho pouštět, když do sebe všechny části nezapadají.“

Nechal se zaměstnat od americké tenisové asociace USTA a dohlížel na rozvoj talentů. A nesmírně pečlivě si vybíral z fronty zájemců. O jeho působení u Zvereva se psalo řadu měsíců. Sám vytáhlý vlasáč z Hamburku po několika zkušebních trénincích hovořil nadšeně.

„Bylo to skvělé, totální pecka,“řekl pro Tennis Channel. „Přijel na Floridu a strávil s námi pár dní. Snad se spolupráce v budoucnu rozvine.“Stalo se. Zverev uvítal Lendla v týmu společnou fotkou a vzkazem na Twitteru. Lendl vydal přes agenta Jerryho Solomona prohlášení: „Saschu zdobí jedinečná sada dovedností a výtečná pracovní morálka. Těším se, že mu pomůžu ke splnění jeho cílů.“

Se Zverevem si plácl po dohodě s jeho otcem a koučem Alexandrem seniorem, jenž kdysi reprezento­val Sovětský svaz v Davis Cupu. Opět se sejde s kamarádem Jezem Greenem, uznávaným odborníkem na kondici, s nímž už společně ladili Murrayho formu.

Úkol je jasný. Jedenadvac­etiletý Zverev navzdory určité nevycválan­osti a nespolehli­vosti patří k nejzářivěj­ším talentům své generace. Na žebříčku je čtvrtý a nad hlavou už držel ceněné trofeje z Říma, Madridu či Montrealu. Porazil Djokoviče i Federera. Zatím ovšem škobrtá na nejostřeji ozářených scénách.

Na grandslame­ch navzdory optimistic­kým věštbám ze třinácti pokusů jen jednou dokráčel do čtvrtfinál­e. V New Yorku se objevil nejdál ve druhém kole. Kdo ví, kam ho povznese Lendlova podpora? Mazaný Ivan by se jej každopádně neujal, kdyby nevěřil, že s ním dosáhne na ty nejvzácněj­ší tenisové poklady.

 ??  ??
 ??  ?? Nová práce Ivan Lendl do listopadu 2017 trénoval Andyho Murrayho. Teď se ujal Němce Alexandra Zvereva (na dolním snímku). Foto: Profimedia.cz a Getty Images
Nová práce Ivan Lendl do listopadu 2017 trénoval Andyho Murrayho. Teď se ujal Němce Alexandra Zvereva (na dolním snímku). Foto: Profimedia.cz a Getty Images
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia