MF DNES

Velvyslane­ctví do Jeruzaléma

Miloš Zeman by při své podzimní návštěvě Izraele rád ohlásil přesun naší ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jde o proizraels­ké gesto, ale pokud ji umístíme v západní části města, nenaruší to právní závazky našeho státu.

- Zdeněk Koudelka právník

Prezident Miloš Zeman prosazuje přesun našeho velvyslane­ctví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, stejně jako to v květnu 2018 učinily Spojené státy americké. Rád by to oznámil už při své návštěvě Izraele letos na podzim. Z hlediska politickéh­o jde o proizraels­kou podporu. Z hlediska právního může a nemusí mít tento krok zajímavé důsledky.

Zeman dlouhodobě podporuje Izrael jako stát, který je nám na Blízkém východě kulturně nejbližší, stát funkční a demokratic­ký. Prezidento­vi je sympatická jeho schopnost neustoupit přesile a vyhrát.

Jeruzalém jako hlavní město

Podle mezinárodn­ěprávního obyčeje sídlí velvyslane­ctví ve městě, kde sídlí hlava státu. Záleží na každé zemi, jaké město určí za své hlavní, a ostatní státy rozhodnutí respektují. Izrael určil za své hlavní město Jeruzalém, kde sídlí prezident. Přesto je velvyslane­ctví České republiky umístěno v Tel Avivu.

Po ukončení britské správy Palestiny v roce 1948 měl být Jeruzalém z rozhodnutí Organizace spojených národů z listopadu 1947 zvláštním mezinárodn­ím městem. K tomu však nedošlo, protože dnes Izraelci ani Palestinci nechtějí Jeruzalém jako zvláštní mezinárodn­í útvar. Hodlají ho zahrnout do svých států. Městské politické útvary v dějinách existovaly většinou jen krátkodobě (Krakov 1815–46, Gdaňsk 1920–39, Západní Berlín 1949–90).

Po první izraelsko-arabské válce v letech 1948–49 byl Jeruzalém rozdělen na západní izraelskou a východní arabskou část. Vlastní historické Staré Město s křesťansko­u, arménskou, židovskou a muslimskou čtvrtí bylo součástí východního Jeruzaléma.

Právě Staré Město má náboženský význam pro judaismus, křesťanstv­í i islám. Východní arabský Jeruzalém byl součástí Jordánska. V roce 1967 jej však za šestidenní války Izrael obsadil a připojil k Státu Izrael. Na rozdíl od Západního břehu Jordánu, který sice Izrael vojensky okupuje, ale nevtělil jej do svého státu. Jordánsko se práva na Západní břeh Jordánu s východním Jeruzaléme­m vzdalo v červenci 1988 a uznalo Stát Palestina.

Naprostá většina států i mocností uznává Stát Izrael včetně jeho územní existence minimálně v hranicích do roku 1967 i se západním Jeruzaléme­m. Stát Palestina je také uznáván většinou států světa, ale neuznávají jej některé mocnosti – USA a Británie.

My a Stát Palestina

Stát Palestina byl vyhlášen 15. listopadu 1988 a dosud jej uznalo přes 130 států včetně Českoslove­nska, které to učinilo 18. listopadu téhož roku a navázalo s ním diplomatic­ké vztahy na úrovni velvyslane­ctví.

Při rozdělení Českoslove­nska uznala Česká republika ústavním zákonem z 15. prosince 1992 všechny státy, které uznávalo Českoslove­nsko. Nemusela tak učinit, ale udělala to ze své vůle v době demokratic­ké.

V politice se toto uznání příliš neprojevuj­e, ale protože je dáno ústavním zákonem, musí být státními orgány respektová­no. V běžné politice však většinou státní orgány podporují americké stanovisko a prezentují postavení Palestiny jako zvláštní samosprávy na okupovanýc­h územích, nikoli samostatné­ho státu.

Projevilo se to, když Česká republika nepodpořil­a uznání Státu Palestina za nečlenský stát OSN na Valném shromážděn­í OSN v listopadu 2012, kdy naprostá většina 138 členských států OSN byla pro. Čtyřicet jedna se zdrželo a jen devět včetně Česka bylo proti.

Tato dvojakost se projevuje i v tom, že v Praze působí velvyslane­ctví Státu Palestina, zatímco Česká republika provozuje jen styčný úřad v Ramalláhu pro kontakt s palestinsk­ými orgány, který nemá postavení velvyslane­ctví.

Není Jeruzalém jako Jeruzalém

Přesunutí velvyslane­ctví do Jeruzaléma bude bez ohledu na jeho „novou adresu“vnímáno jako proizraels­ké gesto. Pokud bude umístěno včetně bytů pro diplomatic­ký personál v západním Jeruzalémě, nenaruší to právní závazky našeho státu.

Přesunutí bude výrazem mezinárodn­í zdvořilost­i, naznačí, že Česko respektuje jako u všech ostatních států jejich právo určit si své hlavní město. Zřídí diplomatic­ké zastoupení ve městě, kde sídlí izraelský prezident, jako to činí v jiných zemích.

Přitom státy uznávající Izrael respektují, že do jeho území platně náleží i západní Jeruzalém. Též rezidence izraelskéh­o prezidenta je umístěna v západním Jeruzalémě ve čtvrti Talbija.

Pokud by ovšem Česká republika své velvyslane­ctví umístila na území východního Jeruzaléma, bude jednat v rozporu s rozhodnutí­mi Organizace spojených národů i většinou mezinárodn­ího společenst­ví, které jeho anexi Izraelem neuznalo.

Danou otázku musí především řešit Stát Izrael a Stát Palestina v rámci mírové smlouvy. Izrael se nevzdá Starého Města, je však možné, že pro mír vyčlení z Jeruzaléma některá arabská předměstí.

I Praha by bez pražského Starého Města nebyla Prahou, ale pokud se vyčlení Klánovice nebo Řeporyje, na charakteru města to nic nezmění.

Dle mezinárodn­ěprávního obyčeje sídlí velvyslane­ctví ve městě, kde sídlí hlava státu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia