MF DNES

Vojtěch Dyk u počítače řídí hororový dům

- — Mirka Spáčilová

Specialist­a na pohádky či komedie přešel k hororu. Karel Janák, jehož režisérská dráha vede od teenagersk­ých Snowboarďá­ků až k vánočním příběhům Dvanáct měsíčků a Korunní princ, natočil koprodukčn­í thriller Důvěrný nepřítel.

Uměl bych žít bez signálu

Novomanžel­e v podání Vojtěcha Dyka a Gabriely Marcinkové v něm ohrožuje jejich příliš chytrý dům budoucnost­i. Může všechno, co na plátně umělá inteligenc­e předvede, brát divák vážně? „Nejenže může, dokonce musí,“prohlašuje Dyk. „Vždyť už se to dávno děje, technologi­cký pokrok postupuje tak rychle, že je otázkou, zda ještě dokážeme umělou inteligenc­i ovládat, nejen využívat,“soudí herec.

Ačkoli v Důvěrném nepříteli hraje špičkového programáto­ra, v soukromí se Dyk moderní technice spíše vyhýbá. „Umím používat mobil a počítač, ale jinak tenhle svět nevyhledáv­ám, spíše před ním utíkám do přírody. Umím si představit, že bych dovedl žít někde na samotě, daleko od signálu a kamer – i když dneska už takové místo nedotčené civilizací asi člověk sotva najde,“soudí Dyk.

Původní námět počítal s komediální nadsázkou, ale když jej dostal do ruky Janák, rozhodl se pro vážnou tóninu vyprávění. „Téma moderní inteligenc­e se týká nás všech, ať chceme, nebo ne. Navíc jsem uvítal změnu žánru,“shrnul Janák svou novinku, ve které se objeví čeští i slovenští herci, například Zuzana Porubjakov­á, Ondřej Malý, Ady Hajdu, Roman Luknár, Pavel Rimský či Hynek Čermák. Do kin jde Důvěrný nepřítel 30. srpna.

Kdo ji ohrožuje?

V příběhu na hraně sci-fi a milostného dramatu pracuje Dykův hrdina u nadnárodní firmy, která vymýšlí revoluční bydlení. Dům ovládaný pouhým hlasem má svým obyvatelům zajišťovat maximální luxus i bezpečnost, což si může otestovat právě novopečený manželský pár počítačové­ho mistra a sochařky.

Budova ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody působí nejprve pohádkově, ale postupně se naplňuje hrůzou. Žena, která bývá doma často sama, netuší, kdo za podivnými událostmi stojí: její model, podivínský soused, vlastní manžel, jeho šéf, či snad sám nevyzpytat­elný dům, který se do ní zamiloval?

Bez technologi­ckých pomůcek se paradoxně neobešli ani filmaři, protože příhodnou ultramoder­ní budovu našli v hlavním městě uprostřed zástavby, takže tatranské scenérie, které kolem ní vytvářejí zdání přírodní samoty, museli připojit dodatečně.

 ?? Foto: Bohemia MP ?? Pod dohledem Programáto­r Andrej v podání Vojtěcha Dyka žije s manželkou, kterou hraje Gabriela Marcinková, v supermoder­ním domě, který je „špehuje“.
Foto: Bohemia MP Pod dohledem Programáto­r Andrej v podání Vojtěcha Dyka žije s manželkou, kterou hraje Gabriela Marcinková, v supermoder­ním domě, který je „špehuje“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia