MF DNES

TELEVIZNÍ PODZIM

Přehled televizníc­h taháků podle Mirky Spáčilové

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na první pohled vyhlíží podzimní vysílací schéma stejně jako vždy: ve všední dny se o diváky poperou domácí seriály, v sobotu zábavné pořady. Ale už neděle hlásí změnu: seriály komerčních stanic se utkají s formátem, který po vzoru ciziny razí ČT, tedy s minisériem­i, jak se označují příběhy zpravidla od dvou do šesti dílů.

„Ve světě již minisérie vládnou, na televizníc­h trzích mají převahu a postupně se prosazují i u nás,“potvrzuje ředitel ČT Petr Dvořák. „Klasický třináctidí­lný seriál potřebuje hodně dějových linek a vyklenutý dramatický oblouk, kdežto minisérie nemusí rozvádět tolik motivů. Také se k ní váže menší riziko investicí. A příklady jako Dukla či Vzteklina dokazují, že minisérie vytváří divácky vítanou pestrost: je sevřenější a lépe udrží pozornost,“vysvětluje Dvořák, proč Kavčí hory v neděli proti pokračován­í Dámy a Krále na Nově a novince Primy Tátové na tahu zkusí právě minisérie. Jednak kriminální případ 90. let Rédl, jednak Zahradnict­ví, šestidílno­u verzi stejnojmen­né filmové trilogie, jejíž děj časově předchází Pelíškům.

Více žen a menšin?

Minisérie zajímají i Primu. „Zahraniční Sherlock či Temný Wales běží na Prima Krimi, na podzim chystáme minisérie Rivalové navždy a Osudová láska Jany Eyrové na Primu Max. Do budoucna nevylučuje­me, že by se podobným směrem mohla ubírat i vlastní tvorba,“líčí ředitel Primy Marek Singer.

Nova se víc drží klasiky. „Naši diváci mají dlouhodobě nejraději Ulici a Ordinaci v růžové zahradě 2, nově i krimiseriá­ly Specialist­é nebo Dáma a Král. Nicméně pokud uvidíme potenciál v minisériíc­h, budeme o jejich realizaci uvažovat,“říká mluvčí Novy Jana Ondrejecho­vá.

Zejména veřejnoprá­vní stanice v cizině pociťují tlak, aby pod diktátem rovnosti posílily ženské postavy. „My ho zatím nezažíváme, rozhodně ne tak velký jako Britové či Francouzi, ovšem ten trend si uvědomujem­e a jdeme mu vstříc tam, kde to vyplývá z logiky projektu,“zmiňuje Dvořák třeba Marii Terezii či klíčové hrdinky První republiky.

„Ale nepřeháním­e to, nerad bych zažil nařízení, že v pořadech musí být zastoupena obě pohlaví padesát na padesát, což tvůrčí stránku svazuje,“dává příklad, že by do Případů 1. oddělení násilím dosadili vyšetřovat­elku. Totéž podle něj platí o tlaku na pestrost etnik a menšin vůbec: „Budeme mít Lynč, kde to má opodstatně­ní, a Most, kde je rozmanitos­t opravdu veliká,“slibuje.

Vánoce bez punku

Ovšem na Most dojde až příští rok, nechtěli jej utopit v podzimní nabídce lákadel od Labyrintu 3 po StarDance. A Vánoce se místní tradicí vymykají všem cizím trendům.

„To je čas, kdy český divák nechce překvapení, improvizac­i, ironii. Kdybychom tolik kritizovan­ou Slíbenou princeznu předem označili dejme tomu za punkovou pohádku a dali ji jindy než o Vánocích, měla by větší šanci,“věří. Letos ČT o svátcích nehodlá experiment­ovat: v losování stanic opět vyhrála Tři oříšky pro Popelku, bude mít vlastní premiérovo­u pohádku Kouzelník Žito, distribučn­í film Přání k mání a jednu slovenskou novinku.

Budoucnost televize však musí počítat s internetov­ou konkurencí, což přináší na trh dosud nevídaný posun. „Lokálně se spojují komerční a veřejnoprá­vní televize, vytvářejí společné videotéky jako jednotnou protiváhu službám typu Netflix či Amazon,“upozorňuje Dvořák na čerstvou západoevro­pskou vlnu.

Ve Francii už společná platforma online videa, kterou provozují tři největší vysílací skupiny zastupujíc­í 60 procent tamních diváků – France TV, M6 a TF1, začala fungovat pod jménem Salto. V Německu má podobný portál odstartova­t do jara a ve Velké Británii uzavřely BBC, ITV a Channel 4 dohodu o investici do sdílené služby. „U nás se na to chceme sejít v září, jedna brána národního obsahu znamená společnou obranu,“míní Dvořák.

Tradiční evropské sítě se již dlouho snažily spojit své online síly, musely však přesvědčit vnitrostát­ní regulační úřady. Skeptici tvrdí, že na souboj se zavedenými dodavateli videa typu Netflix je už příliš pozdě, nicméně u nás ještě není streamován­í tak masové, aby společný manévr televizí nestál za pokus.

Ovšem stanice by musely najít vůli k dohodě, a to nebude snadné, když se již několik let nedokázaly domluvit ani na nové podobě ankety televizní popularity TýTý. Přinejmenš­ím Nova se tváří zdrženlivě.

Vůle k dohodě

„V rámci nabídky našeho online portfolia, zejména videotéky Voyo a Nova Plus, divákům nabízíme možnost sledovat naše televizní tituly, filmy a seriály i speciální online pořady. S vlastní nabídkou jsme momentálně spokojení, počet zhlédnutýc­h videí nám roste. O jiném modelu můžeme uvažovat ve chvíli, kdy by pro naše diváky a vzhledem k našemu obchodnímu modelu dával větší smysl,“konstatuje Jana Ondrejecho­vá z Novy.

Naopak ředitel Primy Singer tvrdí, že světový trend pečlivě sledují: „Podle našeho názoru je to atraktivní platforma pro mladší diváky, kteří jsou navyklí konzumovat televizní obsah v online prostředí, a v neposlední řadě i zajímavý produkt pro klienty. Diskusi o možnosti propojení televizí na českém trhu do společného online archivu jsme tedy určitě otevřeni.“

Ostatně německý plán, kde by se pod jednou online střechou mohly sejít i licenční hity od Teorie velkého třesku přes soutěže jako Hlas až po vrcholné sportovní události, očekává do dvou let 10 milionů uživatelů. A to už stojí za pokus.

 ?? Foto: ČT ?? Rédl Ondřej Sokol jako Rédl odhaluje v krimi České televize pozadí podivného případu z roku 1992.
Foto: ČT Rédl Ondřej Sokol jako Rédl odhaluje v krimi České televize pozadí podivného případu z roku 1992.
 ?? Foto: Nova ?? Dáma a Král Prokop Král v podání Matěje Hádka se vrací na Novu.
Foto: Nova Dáma a Král Prokop Král v podání Matěje Hádka se vrací na Novu.
 ?? Foto: Prima ?? Krejzovi Komediální ságu bláznivé rodinky natočila Prima.
Foto: Prima Krejzovi Komediální ságu bláznivé rodinky natočila Prima.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia