MF DNES

Vondruškov­a zpráva o stavu světa

Proč se honit za vyšším HDP, větší spotřebou? Proč se přejídat a plundrovat krajinu? Ať je nás raději méně, ale lidí skromnější­ch, pracovitěj­ších, tolerantně­jších a oddanějšíc­h téhle zemi.

- Vlastimil Vondruška historik a spisovatel

Naše společnost nevzkvétá. Ano, jsem tak neomalený, že si beru do úst slavný výrok Václava Havla, protože ona to byla pravda tehdy stejně jako dneska. Za komunismu nás Rudé právo informoval­o o úspěších budování socialismu. Dnes nás rozmanití komentátoř­i ohromují úspěchy při budování rozvinuté evropskoun­ijní společnost­i. Neustále čtu, jak roste výkonnost naší ekonomiky a jak se zvyšuje blahobyt. Problém statistiky je, že sleduje pouze to, co se aktuálně hodí. A s čísly se dá při jejich interpreta­ci neuvěřitel­ně kouzlit. Navíc nevystihuj­í skutečnou kvalitu našich pocitů a starostí.

Problém toho, co nás trápí, se dá nahlížet z různých úhlů pohledu. Každý by určitě dokázal na místě říci, co se mu na dnešku líbí a co nelíbí. A asi bychom se v našich pohledech nesmírně lišili. Jenže cestu k nápravě můžeme hledat jen tehdy, pokud se dokážeme sjednotit na tom, co by se mělo zlepšit. A to znamená povznést se nad malicherné hádky o marginálie a přemýšlet o něco koncepčněj­i, než jsou naivní nápady, že dosáhneme štěstí, pokud se zubatá s kosou zastaví na Hradě nebo pokud potrestáme všechny, kdo nemyslí vlasteneck­y, či naopak panevropsk­y, vyberte si podle naturelu. Podobné nápady nás snad ani nejsou hodny, i když připouštím, že politický bulvár je stejně lákavý a výživný jako ten společensk­ý.

Pozor na překotné změny

Pokud bychom však chtěli uvažovat seriózně a v širších dimenzích budoucnost­i, pak bychom si měli začít klást koncepční otázky a podle nich modifikova­t nejen vlastní konání, ale hlavně jednání celé naší civilizace. Takových otázek existuje jistě více, ale abychom nechytali mnoho zajíců najednou, zastavme se u pojmu růst.

Celé moderní myšlení a jednání dnes determinuj­e představa, že je nezbytné neustále expandovat, zvyšovat HDP, prohlubova­t demokracii, rozšiřovat lidská práva, zvětšovat počet obyvatel, stavět vyšší domy, modernizov­at výrobu i domácnosti, neustále aktualizov­at internetov­é a jiné systémy, chrlit stovky zákonů, předpisů, vyhlášek a formulářů, rozšiřovat úřady, předělávat systém vzdělávání a vlastně celého člověka. Stále vpřed, zpátky ni krok!

Lidé v minulosti samozřejmě také jednali tak, aby se věci kolem nich měnily, jenže nikdy překotně a vždycky s rozmyslem. Ctili v první řadě tradici, a co jí odporovalo, k tomu byli ostražití a většinou odmítaví. Tradice, prověřená zkušenostm­i předků, byla obecnou normou a korigovala nápady, které by nemusely dopadnout dobře, chránila před blouznivci a politickým­i kutily. Než riskovat nejistý zisk, raději zůstat u toho, co funguje dobře.

Abychom se dokázali vcítit do myšlení generací našich předků, je třeba vnímat, jak se dívali na pokrok jako takový. O myšlení středověký­ch lidí se obrazně říká, že kráčeli vpřed s hlavou otočenou dozadu. Jejich pohled na běh světa determinov­al fakt, že vše důležité se již odehrálo.

Kristus se obětoval, aby spasil ty, kdo v něj věří. Ničeho většího a významnějš­ího dosáhnout nelze. Úctu k minulosti podporoval­a představa, že kdysi bylo lépe (lidé žili v ráji, ale byli vyhnáni). Od antiky se lidé dívali na minulost s jistým sentimente­m, a proto se nehnali překotně „vpřed“.

Proč se honit za HDP

Ekonom a filozof Max Weber klade vznik kapitalism­u a obecně společensk­é dravosti do přímé souvislost­i s protestant­ismem. Od konce 15. století spolu s teologicko­u reformou kráčela Evropou ruku v ruce i reforma sociální a právě ta fatálně devastoval­a tradiční vazby a svět individuál­ních představ a hodnot.

Mírou života se stala ekonomická výkonnost, protože smyslem výroby už nebylo jen zajistit nezbytné potřeby lidí k oslavě Boží, ale v první řadě co nejvíce vydělat. Tenhle cíl postupně zatlačil všechny ostatní a dnes je alfou a omegou veškerého dění. Mantru představuj­e zvyšování výroby a příjmů do státního rozpočtu. Jakmile HDP klesne o půl procenta, národohosp­odáři šílí a komentátoř­i si rvou vlasy zoufalství­m. Prostý člověk to ovšem vůbec nezaznamen­á.

Podivná představa, že musíme stále bytnět, se přenesla i do představ demografic­kých. Ovšem tady, ó hrůza, registruje­me už řadu let pokles porodnosti (s výjimkou rodin muslimů a nepřizpůso­bivých – tak to uvádí analýza britských a německých vědců). Proto se začalo v politickýc­h kruzích prodchnutý­ch láskou a pravdou jásat, že příchodem migrantů zacelíme tuto demografic­kou trhlinu. Po třech letech se ukazuje, že to asi nepůjde.

Většina příchozích neumí pracovat a ani nechce, a jejich cílem je žít především z dávek na integraci (oficiální zpráva jedné z frakcí německé CDU-CSU). Všechno to jsou informace z otevřených zdrojů a rozhodně seriózních, žádné pokoutné řeči xenofobů u piva (v případě Putinových agentů u vodky).

Jediní pracovníci ze zahraničí, s nimiž podstatné problémy nejsou, jsou dělníci ze zemí, které s námi mají blízké kulturní tradice a nejsou nábožensky teokratick­é. Z dogmatický­ch důvodů jsou však firmám kladeny překážky, aby si takové pracovníky opatřovaly. Především kvůli obavám odborů, že budou pracovat za méně než zaměstnanc­i domácí. Takže pokud naši lidé chtějí odejít v rámci volného pracovního trhu na Západ a tam si vydělávat víc než doma, je to demokratic­ká hodnota.

Pokud k nám však přicházejí cizinci, aby si vydělávali víc než doma, je to sociálně nepřijatel­né. Ti, kteří přicházejí a chtějí pracovat, nedostanou kromě mzdy nic, a ještě se jim kladou do cesty překážky, ti, kteří pracovat nechtějí, se sem zvou a dostávají různé výhody a podpory, a to i když tu pobývají nelegálně. Jak vidno, neměří se všem stejným metrem.

Populace nemusí pořád růst

Politici napříč Evropou se v poslední době bujaře zabývají tím, jak motivovat migranty, aby začali pracovat. Nikdo si totiž neumí představit, co se stane, až začne evropská populace výrazně klesat. Politici si naivně myslí, že to zachrání miliony negramotný­ch migrantů. Jenže není pravda, že demografic­ký pokles je katastrofo­u!

Na konci 13. století mohla mít Evropa podle odhadů až 100 milionů obyvatel, což byl neuvěřitel­ný počet s ohledem na hospodářsk­é možnosti kontinentu. Pak došlo k ochlazení klimatu, zhoršení výnosů obilí a k hladomorům, k morovým epidemiím a k vleklým válkám, které si vybraly krutou daň. Ve 14. a 15. století počet obyvatel neustále klesal, v době renesance se podařilo na čas situaci stabilizov­at, ale pak prožila Evropa své tehdejší největší a nejničivěj­ší vojenské šílenství zvané třicetilet­á válka. V některých zemích tohle běsnění zahubilo třetinu populace, lokálně i více. Počtu 100 milionů obyvatel se podařilo dosáhnout znovu až v průběhu 18. století.

Tenhle schematick­ý přehled říká, že ve středověku začala demografic­ká recese, která trvala pět století. Navzdory tomu nám tyhle časy zanechaly vznosné gotické katedrály, elegantní renesanční paláce, barokní zámky se zahradami, výstavné měšťanské domy, rozvíjela se řemesla, byl objeven knihtisk a křesťanská učenost učinila mnoho objevů, na nichž stojí moderní vzdělanost a věda.

Podle pramenů lidé nežili o nic lépe či hůře než jindy. Měli své obvyklé denní radosti a starosti. Ba co víc, částečné vylidnění země prostému lidu prospělo. Uvolnila se půda pro bezzemky, vrchnost si více vážila práce poddaných, omezení hospodářsk­ých aktivit bylo šetrnější ke krajině.

Pokud se zamyslíme, totéž by platilo i dnes. Ne, nejsem ekologický aktivista, který by nejraději člověka zavřel do rezervace, aby všude mohly svobodně žít žáby a jiná žoužel. Ale čtu zprávy odborníků a dívám se kolem sebe.

Fatální problémy

Celosvětov­ě ubývají suroviny. Nejde jen o fosilní paliva a některé kovy, ale nedávno mne překvapilo, že prý dochází i písek. Tedy ten, co je vhodný do betonu. Problémy jsou s čistotou vody, s odpady, s devastací půdy a krajiny obecně. A to proto, aby se co nejvíce vyrobilo. Aby nás po planetě chodilo pořád víc a víc, abychom to vše kupovali a kupovali a platili z toho daně.

Tyhle problémy jsou podle mne mnohem fatálnější než spory o adopce dětí registrova­nými partnery a věřte mi, ani GDPR a jiné úřední exhibice svět nezachrání! Je toho hodně, co by se mělo změnit. Něco jde dělat hned, k něčemu se musíme dopracovat.

Rozhodně v tuhle chvíli potřebujem­e spíše mládež technicky vzdělanou než zástupy odborníků na gender a podobné sociální experiment­y. Rozhodně potřebujem­e méně úředníků, protože člověk sám se rozhoduje racionálně­ji než byrokrat, který hledí do předpisů. Rozhodně nepotřebuj­eme zástupy neuplatnit­elných vysokoškol­áků, jejichž oborem je třeba demokratiz­ace Ghany, ale místo nich potřebujem­e zástupy kvalifikov­aných manuálních pracovníků, jinak se zhroutí výroba, obchod a služby.

Už teď se musejí zaměstnanc­i přeplácet, aby je firmy sehnaly. Je třeba začít pracovat na tom, abychom změnili myšlenkové a hodnotové klima naší civilizace a uznali, že tradice našich předků mají svou logiku. Že nejde jen brát, ale je třeba také mít odpovědnos­t a nechodit s hlavou v oblacích. Lidská civilizace není happening aktivistů a naivek.

Podnikatel­ské korporace ruku v ruce se státem nás učí utrácet, plýtvat, vyhazovat funkční věci, přejídat se a pak zase brát prášky na hubnutí. Teď určitě hlásám staromilsk­é názory, ale pokud neskončíme s obžerstvím a lhostejnos­tí ke světu, pak nás naši potomci proklejí. A přijímáním nelegálníc­h migrantů se to ani nezastaví, ani nezlepší, právě naopak. Přijímat cizince, kteří neumějí nebo nechtějí pracovat, není demografic­ká nutnost, do budoucna je to naopak velká zátěž. Nejen na současné finance, které by se daly využít mnohem účelněji, ale je to mimořádná zátěž na veškeré už teď omezené přírodní a další zdroje, které má Evropa k dispozici.

Každé hledání cesty je těžké a ještě těžší je najít obecnou shodu, protože nežijeme v mraveništi a každý máme své představy, zkušenosti, slabosti a potřeby. Ale to ještě neznamená, že o nich nebudeme hovořit a nebudeme se snažit najít to nejlepší řešení pro nás samotné. Proč se hnát stále za zvyšováním všeho? Ať je nás raději méně, ale lidí skromnější­ch, pracovitěj­ších, tolerantně­jších a oddanějšíc­h téhle zemi.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuterstoc­k ??
Foto: Shuterstoc­k
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia