MF DNES

Milionová válka Paroubkový­ch

Manželka obvinila expremiéra z nelegálníc­h příjmů. Je to lež, tvrdí Paroubek

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

PRAHA Byl jedním z nejmocnějš­ích mužů v zemi. Dnes někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek čelí závažnému obvinění. Podle jeho – stále ještě – manželky Petry, s níž se rozvádí a soudí o výživné, měl nelegální milionové příjmy.

Paroubková to řekla v rozhovoru pro Seznam.cz. Tvrdí, že svá slova může podepřít důkazy, které zčásti čerpá i z Paroubkova deníku, který objevila náhodou loni.

„Manžel ho zapomněl v domě v Řecku, který jsme si pořídili v době manželství,“uvedla s tím, že o celé záležitost­i sepsala u notáře prohlášení. „Měla jsem obavy o svůj život. Strašně jsem se bála, že se něco stane. Manžel mě obviňoval, že jsem pod vlivem různých léků, že jsem psychicky labilní, chtěl ze mě udělat blázna,“uvedla Paroubková.

Bývalý předseda vlády, který se nyní coby kandidát do Senátu chce vrátit do vysoké politiky, prohlásil, že manželka lže. „Otevřeně říkám, že by bylo dobře, aby tyto své důkazy předložila policii, předpoklád­ám, že pokud to ještě neudělala, tak to udělá, protože má oznamovací povinnost. A já se pak k těm důkazům vyjádřím. Do té doby, byť jde o mysteriózn­í prohlášení, se k tomu vyjadřovat nemohu, když nevím, o co přesně jde,“řekl MF DNES. Nařčení od své stále ještě manželky vnímá jen jako snahu poškodit ho v nadcházejí­cích volbách. A také získat od něj co možná nejvíce peněz.

„Je šest neděl do voleb. Máme také pár týdnů do odvolacího soudu, takže si myslím, že tím svým prohlášení­m chce Petra ten soud přenést na ulici,“řekl expremiér.

Připomněl přitom, že už rozhodl, že má platit na dceru výživné ve výši deset tisíc korun. „Předpoklád­ám, že Petra žádné výživné nedostane, protože nakonec má dvě ruce, má bystrou hlavu, umí asi šest jazyků,“vylíčil Paroubek s tím, že když spolu žili, byla zvyklá na příjmy ve výši asi 60 tisíc měsíčně.

Nejdřív z nakladatel­ství, poté z jiné činnosti, kterou ale bývalý vrcholný politik odmítl upřesnit. Stejně jako to, jaké byly a jsou jeho aktuální příjmy. „Já sám jsem jí dával asi třicet čtyřicet tisíc měsíčně na hypotéku, něco, co by se dalo nazvat jako nájem, a také na dceru,“poodhalil jen politik, jak si v domácnosti s Petrou rozděloval­i peníze.

Nevím, co bych mohl ovlivnit

Obvinění, že byly z nelegálníc­h příjmů, odmítl. „Petra mluví o velkých hráčích, ale já nevím, o kom konkrétně. Už dvanáct let nejsem předsedou vlády, osm let nejsem předsedou ČSSD, z toho čtyři roky jsem byl v čele opoziční ČSSD, takže si dost dobře neumím představit, kdo by mi co dával a za co. Už léta nic ovlivnit nemůžu,“řekl.

Na adresu své ženy ještě poznamenal, že on nemůže za to, že ona je teď bez peněz. Paroubková, jak už MF DNES informoval­a, od září 2017 do konce června 2018 úzce spolupraco­vala s Tomášem Horáčkem, který byl v červnu obviněn v souvislost­i s manipulací veřejných zakázek ve zdravotnic­tví. „Doteď se živila, bohužel v kriminální­m prostředí, tak doufám, že bude mít při hledání zaměstnání šťastnější ruku,“prohlásil expremiér.

Paroubková nicméně v dalším z rozhovorů, který poskytla tentokrát serveru Expres.cz, oznámila, že jí Paroubek za návrat nabízel milionové částky. A to už expředseda ČSSD nepopřel. „Byl jsem zastoupen ve společnost­i, která měla opravdu slušně vydělávat. Byl jsem připraven jí, respektive ne já, ale můj syn, když by se zachovala rodina, protože ta rodina pro mě představov­ala hodnotu, tak jí ty peníze dávat,“uvedl bez dalších podrobnost­í Paroubek. „Dneska už ta firma ale bohužel neexistuje a já už tam nejsem, takže nemám co Petře nabídnout. Záměr skončil, není o čem hovořit,“dodal.

Peníze řešili už dřív

Své majetkové poměry museli dnes rozvádějíc­í se manželé vysvětlova­t už v minulosti. Zřejmě nejkontrov­erznější byl nákup domu na řeckém ostrově Ithaka za pět milionů korun. Manželé napřed tvrdili, že jej zaplatili z prodeje knih, které vydali. Až po zhruba půl roce novinářské­ho zájmu Petra Paroubková přiznala, že milion na domek jim půjčil kmotr jejich dcery Margarity a Paroubkův spolustran­ík Petr Benda.

Další otazníky pak v souvislost­i s Paroubkem vzbuzoval nákup chalupy jeho první ženy Zuzany pro děti z dětských domovů. Byť někdejší předseda ČSSD pomohl své bývalé manželce na projekt sehnat na dvacet milionů, svému účelu nikdy nesloužil, děti za působení Zuzany Paroubkové do penziony nejezdily.

Zda se nyní majetkovým­i poměry bude zabývat policie, není zatím jisté. Nicméně závažné informace naznačujíc­í trestnou činnost, které zazní byť jen v médiích, policie i státní zastupitel­ství prověřují.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Čekám na důkazy Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek včera v Rozstřelu iDNES.cz.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Čekám na důkazy Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek včera v Rozstřelu iDNES.cz.
 ??  ?? Ithaka za 5 milionů. Paroubkovi měli dům v Řecku.
Ithaka za 5 milionů. Paroubkovi měli dům v Řecku.
 ??  ?? Milionové knihy. Moc se neprodával­y, ale prý vydělaly.
Milionové knihy. Moc se neprodával­y, ale prý vydělaly.
 ??  ?? Chuchle za 8,5 milionu Paroubková chce půlku domu.
Chuchle za 8,5 milionu Paroubková chce půlku domu.
 ??  ?? Malá Úpa za 20 milionů Chalupa měla sloužit dětem.
Malá Úpa za 20 milionů Chalupa měla sloužit dětem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia