MF DNES

Po studeném víkendu se oteplí, ale tropy se nevrátí

- — Radka Hrdinová

PRAHA Za deště mohou víkendové denní teploty ve srovnání s tropickým čtvrtkem klesnout až o dvacet stupňů. Zatímco čtvrteční maxima se na řadě míst pohybovala kolem 35 stupňů, dnes se za deště rtuť na teploměrec­h jen tak tak přehoupne přes patnáctku.

„Pocitově to bude ještě mnohem větší propad, denní maxima uvádějí teploty ve stínu,“upozorňuje Miloš Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Dlouho to ale nevydrží. Za studenou frontou, která během víkendu přinese chladný vzduch, se nad Česko opět nasune oblast vysokého tlaku. „Kolem ní se obnoví příliv teplého vzduchu,“říká Dvořák.

Teploty by se už ale měly držet pod třicítkou. Zda léto vydrží i o posledním prázdninov­ém víkendu, na to ale výpočetní modely meteorolog­ů jasnější odpověď nedávají. Vypadá to na další studenou frontu, zda přinese výraznější ochlazení, si ale zatím Dvořák odhadnout netroufá.

I když teploty od čtvrtka klesly až o 20 stupňů, na konci léta nejde podle Dvořáka o nijak zvlášť výjimečný jev. „V této době běžně dochází ke změně cirkulace, která výrazné změny teplot způsobuje,“dodává Dvořák.

Nejsilnějš­í déšť se čeká v jižních Čechách a na severní Moravě. Tam by do neděle mělo napršet od dvaceti do šedesáti milimetrů srážek. „Nejvíc srážek předpoklád­áme v oblasti Beskyd,“říká meteorolog. Sucho to ale v žádném případě nepřeruší. „Povrchové sucho se v místech, kde bude pršet, zlepší, ale deficit je tak výrazný, že to pomůže jen málo,“říká Dvořák.

Na začátku příštího týdne teploty opět prudce poskočí, tentokrát ale směrem nahoru. Nasune se k nám oblast vysokého tlaku, kolem níž bude do Česka opět proudit teplý vzduch. Obloha se vyjasní a ustanou i srážky.

Další deště se v meteorolog­ických modelech ukazují až ve druhé polovině příštího týdne, nemusejí ale být nijak výrazné.

Dokud se nad Českou republikou neobnoví západní proudění, které k nám přináší trvalejší deště a je prakticky už od jara blokované oblastí vysokého tlaku, bude sucho trvat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia