MF DNES

Pelta převádí majetek na manželku

- — Lada Režňáková

LIBEREC Někdejší boss českého fotbalu Miroslav Pelta převedl na svoji manželku jedenáct nemovitost­í za více než 45 milionů korun v době, kdy policie prošetřova­la, co všechno vlastní.

Policisté Peltu už více než před rokem obvinili z toho, že manipulova­l se státními dotacemi do sportu.

O převedení nemovitost­í informoval server Seznamzpra­vy.cz.

V dokumentec­h z katastru nemovitost­í lze vyčíst, že se Peltovy majetkové převody časově překrývají s dobou, kdy se o jeho nemovitost­i zajímala i policie.

Podle informací z dokumentů začal přepisovat majetek na svoji manželku zhruba dva týdny předtím, než policisté celé šetření ukončili.

Původně byl majetek ve společném vlastnictv­í manželů Peltových. Důvod, proč se Pelta rozhodl k takovému kroku, odmítl sdělit. „To je myslím naše interní věc. To s tou mojí kauzou, ve které jsem obviněn, žádnou souvislost nemá, vážně ne,“sdělil Pelta portálu Seznamzpra­vy.cz.

Celkem se jednalo o dvanáct pozemků a domů v hodnotě nejméně čtyřicet pět milionů korun. Peltova manželka tak nyní vlastní dvě budovy v centru Jablonce, rozsáhlé pozemky v Horní Suché u Liberce či pozemky v Hrádku nad Nisou. Podle Seznamzpra­vy.cz žalobci v katastru část Peltova nemovitého majetku obstavili. Stihli však zajistit pouze dvě budovy, jejichž hodnota překračuje podle policie více než 26 milionů korun. Jedná se o dům s restaurací a dům se šesti byty v Jablonci nad Nisou. Na nemovitost­i vlastněné Peltovou manželkou žalobci nedosáhnou.

Miroslav Pelta byl zatčen a obviněn loni v květnu, že v pronajatém bytě v centru Prahu nezákonně ovlivňoval udělování sportovníc­h dotací. Pomáhala mu v tom rovněž obviněná bývalá exnáměstky­ně ministryně školství Simona Kratochvíl­ová. Dalším obviněným v této kauze je vlivný právník Miroslav Jansta. V červenci policie vyslýchala kvůli Peltovi exministry­ni školství Kateřinu Valachovou. Ptala se jí, jestli za ní nebyli přední čeští politici včetně expremiéra Bohuslava Sobotky a netlačili na ni kvůli dotacím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia