MF DNES

Opečený chleba proti koblihám

Volby přijdou všechny strany dohromady na 200 milionů.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Tomio Okamura jako by se inspiroval u Radka Johna. Volební noviny SPD letos nazval Na vlastní oči.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie investuje nejvíc právě do propagační­ch ploch a informační­ch tiskovin. „Rozdávat na stáncích budeme noviny Na vlastní oči, kde bez cenzury uveřejníme události a kauzy, které hýbou Českou republikou. A samozřejmě letáky a také různé drobnosti,“uvedla mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Zatímco Andrej Babiš dřív proslul rozdáváním koblih, TOP 09 to letos zkusí s jiným pokrmem. „Voličům nabízíme během kontaktní kampaně na našich stáncích TOP-IN-KY,“vypíchla pro MF DNES mluvčí Lenka Brandtová. „Celostátně jsme se zaměřili na refresh strany v podobě kampaně BACK2TOP – Zpátky k Topce, zpátky na vrchol. Tato kampaň se soustředí na online komunikaci nejen s našimi členy a voliči, ale i na to, že TOP 09 je stále stranou, která má co nabídnout,“dodala Brandtová.

ANO bude tradičně štědré

Tolik překvapení a nadsázka v letošní kampani. Jinak je vše při starém. Nejvíc plánuje tradičně investovat hnutí ANO. Už teď má rozpočet 46 milionů korun.

V případě hnutí ANO by se ale podle předběžnýc­h požadavků a odhadů z místních organizací mohla výchozí částka až ztrojnásob­it. Mluvčí hnutí Vladimír Vořechovsk­ý zdůrazňuje, že bude záležet na tom, kolik finančních prostředků si samy seženou místní organizace.

„Za centrálu platí, že na podzimní volby dá necelých padesát milionů korun,“uvedl Vořechovsk­ý.

Nejméně dají naopak lidovci, kteří plánují za kampaně do komunálníc­h a senátních voleb utratit 7,2 milionu korun. „Kampaň povedeme decentrali­zovaně a finance rozdělujem­e jednotlivý­m kandidátká­m dle předem definovaný­ch klíčů. Každá kandidátka následně peníze investuje do toho, co usoudí, že bude nejefektiv­nější,“uvedl Tomáš Pergl, mluvčí STAN. Obdobně to budou dělat i ostatní.

Většina politickýc­h uskupení bude i v nadcházejí­cích volbách sázet na kontaktní kampaň. „Naši kandidáti se budou účastnit mnoha společensk­o-kulturních akcí nebo na stranickém mítinku lidem vysvětlova­t sociálněde­mokratické recepty pro zlepšení kvality života v daných městech,“řekl MF DNES Jiří Svěrák ze sekce PR a marketingu ČSSD. Strana v kontaktní kampani využije i své ministry, kteří budou zdůrazňova­t témata a opatření prosazovan­á ČSSD ve vládě.

Nejen hnutí ANO předpoklád­á, že se výdaje ještě zvýší. „Veškeré náklady nelze zatím přesně spočítat, protože kampaň v regionech je v režii místních organizací a jejich lokálních rozpočtů,“řekla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Senátní kandidáti si pak navíc obvykle svou kampaň dofinancuj­í ze svého.

Komunální volby bez limitu

V případě komunálníc­h voleb se v investicíc­h nemusí uskupení držet nijak zpátky. Oproti stropu devadesát milionů korun ve sněmovních volbách u komunálníc­h limit není.

Strany i nezávislí kandidáti si navíc nemusejí zřizovat ani transparen­tní účet. Výši nákladů musí uvést jen ve výroční zprávě.

U kandidátů na senátory je to jiné. Podobně jako uchazeči o Hrad si musí vytvořit transparen­tní účet a zveřejnit seznam dárců. Za kampaň pak mohou utratit nejvýše dva miliony korun, v případě finalistů v druhém kole ještě dalších 2,5 milionu. Hlídat to budou lidé z Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran. „Půjde hlavně o to, aby strany neobcházel­y limit senátní kampaně tím, že ji budou vydávat za komunální kampaň,“varuje člen vedení úřadu Jan Outlý.

Voličům nabízíme během kontaktní kampaně na našich stáncích TOP-IN-KY Lenka Brandtová, mluvčí TOP 09

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia