MF DNES

Peníze na kampaň od svědka proti mafii i „kmotra“

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Ostravskou kandidatur­u Jiřího Paroubka do Senátu sice podpořila místní buňka ČSSD. Vedení strany ji ale zarazilo. A to také znamená, že expremiér nemůže počítat ani se stranickým příspěvkem. Problém ufinancova­t billboardy či inzerci v médiích ale nemá. Jako nezávislý kandidát už nyní podle transparen­tního účtu nastřádal téměř půlmiliono­vé dary.

Díky dvěma štědrým přispěvate­lům. Nejprve na Paroubkův účet dorazilo 200 tisíc korun od někdejšího předsedy ústecké ČSSD Petra Bendy, dlouhodobé­ho blízkého přítele (kmotra jeho dcery) a tradičního sponzora Paroubkový­ch pokusů o návrat do vysoké politiky. Bendu v minulosti provázela pověst předrevolu­čního veksláka a „kmotra“ČSSD, proti čemuž on se vždy důrazně ohrazoval.

Před týdnem dokonce čtvrt milionu poslal Petr Michek. Jeho jméno se v minulosti objevilo v případu takzvaného Toflova gangu. Ten podle obžaloby vydíral podnikatel­e a Michek proti němu svědčil. Sám ale tehdy připouštěl, že s členy organizova­né skupiny jistou dobu spolupraco­val. Byť nedobrovol­ně, byl prý totiž vydírán.

Ještě předtím ovšem Michek sám před soudem stanul v případu vedoucím k expremiéro­vi Stanislavu Grossovi. Soud ho nejprve odsoudil a později pravomocně zprostil obžaloby, že jako likvidátor poškozoval věřitele firmy Lavimont. Z té za zvláštních okolností byly vyvedeny akcie strojírens­ké firmy Královopol­ská RIA, které doputovaly do firmy, v níž měl podíl Gross. Michek z transakce naopak vinil původního majitele Lavimontu a soud se jednoznačn­ého výsledku nedopátral.

Dnes Michek říká, že se živí jako právník a developer. „Miloše Zemana, kterého jsem podporoval v prezidents­ké volbě, a Jiřího Paroubka, kterého podporuji nyní, považuji za dvě nejvýznamn­ější polistopad­ové osobnosti české levice a politické scény vůbec. To je ten důvod a má motivace k daru,“řekl MF DNES Michek. Pokud si Paroubek řekne, prý mu rád pošle víc.

Peníze, které Paroubkovi daroval, podle Michka pocházejí z prodeje jeho nemovitost­í a jsou řádně zdaněné. Michek stejně jako Benda dříve působil i jako místopředs­eda Paroubkovy strany LEV21. I té poslal víc než milion.

Michek přitom sám nyní do Senátu kandiduje v Prostějově, kam ho vysílá strana Moravané. Ke své vlastní kampani ovšem zatím zdaleka tak štědrý nebyl. Na transparen­tním účtu má 100 korun.

 ??  ?? Věrný sponzor Petr Benda
Věrný sponzor Petr Benda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia