MF DNES

Obrýlená lama číhá na bouřky

Český Meteopress vybudoval druhou největší síť radarů na sledování bouřek v Evropě.

-

Václav Ferebauer redaktor iDNES.cz

ezu po žebříku na střechu výrobní haly v průmyslové zóně v Nýřanech u Plzně. Rovná střecha nad úrovní běžných terénních překážek a rozhled do širokého okolí tady tvoří ideální podmínky pro sledování přicházejí­cích bouřek.

Firma Meteopress sem proto umístila jeden z celkem sedmi svých radarů v Česku. Plzeňské zařízení pokryje západní oblast republiky, přes kterou přechází velká část bouřek.

Soukromá společnost Meteopress působí v Česku už 25 let a je vlastně hlavním konkurente­m Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Prodává meteorolog­ické informace médiím, mimo jiné komerčním televizím.

Od roku 2016, kdy nad ní Michal Najman převzal kontrolu, se firma prezentuje jako Meteopress 2.0. Velký počet radarů slouží k přesnějším­u rozpoznání bouřek na ploše větší než 704 000 kilometrů čtverečníc­h (zhruba desetkrát větší plocha, než jakou má Česko).

„Za přibližně rok práce jsme nainstalov­ali sedm radarů v Česku, tři radary na Slovensku a jeden v Rakousku. Dalších devět funkčních a jeden testovací je v Maďarsku. Máme jich celkem 21, čímž jsme se stali druhým největším provozovat­elem radarové sítě v Evropě. Před námi už je jenom Meteo France s 28 radary,“říká jednatel společnost­i Michal Najman na střeše haly, kterou rozpaluje přímé slunce. Dokonce i německá meteorolog­ická služba Deutscher Wetterdien­st má o jeden radar méně než Meteopress.

Je jasný den. V dosahu radaru, tedy v okruhu dvou set padesáti kilometrů, se nevyskytuj­e jediná srážka. Najman přesto alespoň na ukázku zapíná parabolu uvnitř ochranného krytu. Meteopress za jasných dní nechává své radary uspané v pohotovost­ním režimu a zapíná je až v případě blížící se bouřky. Šetří tak náklady a zároveň je v případě potřeby schopný rychle přenášet informace o srážkách.

„Radar vysílá paprsek, který se odrazí od překážky. Může to být třeba letadlo či strom, ale v našem případě to máme nastavené tak, aby tou překážkou byla kapka deště. Podle doby čekání na odražený signál poznáme, jak je veliká a jak je daleko,“popsal Najman.

Údaje se na internet dostávají během necelých dvou minut. Samotný pohyb bouřek je pak možné sledovat minutu po minutě. Během pár měsíců se má interval navíc zrychlit na 15 vteřin.

„Výhoda radaru je, že jsme si ho mohli dovolit postavit z vlastních peněz. Je to relativně lehká konstrukce, kterou můžeme dát téměř na jakoukoliv střechu. I tady je to jenom položené a zatížené betonovými dlaždicemi proti větru,“vysvětluje Najman.

Radar pro každého

● detekují bouřky v okruhu 250 kilometrů ● rozpoznají slabé srážky (kapky do 0,1 milimetru a nad 25 decibelů) v okruhu 110 kilometrů ● v Česku jsou umístěny v Rakovníku, Mladé Boleslavi, Plzni, Soběslavi, Jihlavě, Olomouci a Znojmě ● v cizině jsou třeba na Slovensku, v Rakousku a Maďarsku lovci bouří, kteří pojedou lovit a zároveň potřebují sledovat, jak se to vyvíjí,“popisuje Najman.

Lama je v programáto­rském žargonu někdo, kdo dělá chyby, ale snaží se něco dělat. A to jsme přesně my.

Lama se učí svými chybami

I s tímto přístupem souvisí obrázek lamy v brýlích, kterým si firma nechává potisknout každý nový radar.

„Lama je v programáto­rském žargonu někdo, kdo dělá chyby, ale snaží se něco dělat. A to jsme přesně my. Také se o něco snažíme a ne vždy nám to vyjde. Dělat chyby je ale v pohodě, protože se tím něco učíme,“říká hrdě Najman s další obrýlenou lamou na svém tričku.

Během několika měsíců by se další radar měl objevit u Ostravy a uvažuje se také o jednom u Hradce Králové. Další dva plánuje firma umístit v Rakousku, v Srbsku a nejméně pět by jich mělo přibýt v Chorvatsku. „Dva radary v Srbsku by se mohly navázat na Split, takže bychom mohli pokrýt celý Balkán, Bosnu a Hercegovin­u,“věří Najman. „Je mnoho oblastí na světě, tedy v podstatě většina, které nejsou radary pokryty vůbec. To chceme a můžeme změnit,“dodává.

 ?? Foto: 2x Ladislav Němec, MF DNES ??
Foto: 2x Ladislav Němec, MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia