MF DNES

Každý Rus nebyl okupant. Dokázalo to osm hrdinů

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vězení, nucený pobyt v psychiatri­cké léčebně, vyhnanství nebo vyhazov z práce či ze školy. Tak ocenil sovětský režim osm statečných Rusů, kteří před padesáti lety přišli v Moskvě demonstrov­at proti invazi jednotek Varšavské smlouvy do Českoslove­nska.

Sešli se v poledne 25. srpna na Rudém náměstí. Konstantin Babickij třímal prapor s česky psaným heslem „Ať žije svobodné a nezávislé Českoslove­nsko“, Vadim Delone s Pavlem Litvinovem rozvinuli transparen­t „Za vaši a naši svobodu“a Vladimir Dremljuga doma napsal na staré prostěradl­o vzkazy „Svobodu pro Dubčeka“ a „Pryč s okupanty“.

Mezi osmi, kteří se rozhodli nemlčet, byly i tři ženy – Larisa Bogorazová, Taťána Bajevová a Natalie Gorbaněvsk­á. Ta přišla na Rudé náměstí s tříměsíční­m synem v kočárku a mávala českoslove­nskou vlaječkou.

Reakce tajné policie byla rychlá a tvrdá. Viktora Fajnberga stála čtyři přední zuby, ostatní si odnesli modřiny, vlajka byla zničena a transparen­ty zabaveny. Všichni skončili na policii.

Šlapali po nás

Pár chvil protestu na Rudém náměstí mělo celoživotn­í dohru pro nejmladší z protestují­cích Taťánu Bajevovou. „Mládí je vždy spojeno s emocemi. Pamatuju si na momenty, kdy nás bili a šlapali po nás. Pamatuju si, jak jsem někomu otírala krev. Nebyla jsem uvězněna, ale musela jsem odejít ze školy, následoval­y výslechy a poslali mě do továrny,“vzpomínala při poslední návštěvě Prahy. Nikdy ale nelitovala.

Tehdy dvacetilet­ou studentku před výslechem ostatní přesvědčil­i, aby kvůli svému věku vypověděla, že se na Rudém náměstí ocitla náhodou. Předpoklád­ali vysoké tresty okolo deseti let ve vězení a v táborech. Předpoklad částečně vyšel. Po noční domovní prohlídce byla propuštěna a trestní stíhání proti ní bylo zastaveno. Týden po demonstrac­i ji však vyloučili z Ústavu historie a archivnict­ví.

S největším trestem odešel od soudu Pavel Litvinov. Z věznice byl eskortován do městečka Verchnije Usugli na Sibiři. Zde pracoval až do roku 1973 v dolech.

Podobně dopadl Viktor Fajnberg, jen s tím rozdílem, že místo ve vyhnanství strávil pět let v sovětských psychiatri­ckých léčebnách. Stejně jako dalším „pacientům“na klinice byly i Fajnbergov­i podávány silné léky proti halucinací­m a dalším poruchám, přestože jimi netrpěl. Začal držet

Na demonstrac­i proti sovětské okupaci se 25. srpna 1968 sešlo v Moskvě jen několik hrdinů. Čekaly je za to mnohaleté tvrdé tresty.

hladovku, výsledkem byla izolace, násilné podávání jídla nosem a upoutání na lůžko. Tehdy se ho zastal akademik a pozdější nositel Nobelovy ceny míru Andrej Sacharov.

V Sovětském svazu neměl nikdo z osmi statečných budoucnost. Většina z nich dříve či později skončila v exilu, ve Francii nebo ve Spojených státech. Tam se opět mohli věnovat svým povoláním.

Letos se sešli v Praze

Tři z osmi protestují­cích, Litvinov, Fajnberg a Bajevová se sešli v červnu v Praze. U příležitos­ti 50. výročí pražského jara jim ministr zahraniční­ch věcí Martin Stropnický udělil vyznamenán­í Gratias agit.

Pamětní medaili jim předal i předseda Sněmovny Radek Vondráček.

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? Setkání v Praze Taťána Bajevová, Pavel Litvinov (uprostřed) a Viktor Fajnberg se sešli v červnu v Praze.
Foto: M. Sváček, MAFRA Setkání v Praze Taťána Bajevová, Pavel Litvinov (uprostřed) a Viktor Fajnberg se sešli v červnu v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia