MF DNES

Afghánští metalisti učí Íránce, jak duní Metallica

Kapelu Arikayn tvoří potomci uprchlíků. Ze všeho nejvíc milují rockové balady

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ikdy nejspíš nestanou v čele hitparád ani nevystoupí na velkých západních festivalec­h.

O to jim ale tolik nejde. Spíš vůbec. Členové kapely Arikayn jen chtějí hrát heavy metal podle svého gusta, a to v zemích, jako je Írán nebo Afghánistá­n, není ani dnes úplně samozřejmé.

S touto „žhavou“oblastí světa máme spojené spíše zarputilé ajatolláhy nebo bradaté válečníky Tálibánu, pro něž bývala moderní hudba urážkou Alláha.

Přesto tam občas z pódií duní divoké rockové balady Metalliky i působivé vlastní skladby těchto místních věrozvěstů tak exoticky vonící svobody.

A mladí Íránci (a v poslední době také Afghánci, neboť Arikayn loni uspořádal velký koncert v oblasti afghánskéh­o Bamjánu) prý kapelu zbožňují čím dál víc. Hudba, kterou hraje, dobře vystihuje jejich sny a představy, v nichž nefigurují rozličné středověké příkazy a zákazy ani islámští radikálové. V tomto smyslu jsou rockeři z Arikaynu apoštoly nového lákavého světa, který leží tam kdesi na Západě a který by mladí chtěli blíže poznat.

Čtyři členové Arikaynu však sami museli mnohé vytrpět, než se mohli chopit elektrický­ch kytar. Jsou potomky afghánskýc­h uprchlíků, kteří s miliony dalších odešli do Íránu jen s pár nejnutnějš­ími věcmi v uzlíku během tamní války se Sověty. Íránci na ně vesměs koukali a mnozí dosud koukají skrz prsty. Nebo je přímo nenáviděli, protože si mysleli, že jim budou brát práci.

Jedním z důvodů, proč se jejich mladí potomci chopili kytar, je to, že věří, že díky rocku se mohou zbavit prokletí diskrimino­vaných uprchlíků. Tak se v Íránu totiž stále cítí.

Stále se scházejí v tesařství

„Bylo to a dodnes je pro nás všechny velice těžké,“říkal basák skupiny Muhammad Rézai. „Když však stojíme na pódiu a hrajeme své písně, stáváme se těmi lidmi, jimiž chceme být,“dodal.

Přestože mladé Íránce i Afghánce svojí hudbou docela pobláznili, netopí se v penězích jako nějaké západní star.

Všichni členové kapely musí pracovat, aby uživili sebe i své rodiny. Dodnes se ke zkouškám scházejí v tesařské dílně Hakima Ebrahímiho, frontmana kapely, na okraji Teheránu, kde bez ustání víří mraky pilin a bzučení motorových pil. To jen na krátký čas střídá řinčení kytar a burácení bubnů.

Když však spustí svůj velký hit Afghánistá­n, rockovou baladu inspirovan­ou právě Metallikou, špína okolo je rázem nedůležitá. V tu ránu vstupují do svého vlastního světa, rázem jsou těmi, kým chtějí být.

„Tady je Afghánistá­n, lidský život tu nic neznamená, cesta do nebe vede právě odtud, zabít člověka je tady snadné,“zpívá zaníceně Hakim Ebrahími a lidé okolo vědí, že tomu tak opravdu je.

V jiné skladbě zase texty Arikaynu zpochybňuj­í praktiky Tálibánu, jindy vyjadřují lítost nad tím, že tamní ženy jsou nuceny pařit se v burkách.

Vznikli v roce 2013. Už od samého počátku s nimi vystupuje i žena, pohledná kytaristka a zpěvačka Soraja Hosejníová. S tím však bývají čas od času patálie. Stejně jako ostatní na avantgardn­í íránské umělecké scéně musí i „Arikayni“bojovat s náboženský­mi fanatiky, pro něž je všechno západní šmahem zkažené a zkorumpova­né.

„Na jednom z koncertů na Teheránské univerzitě jsem jako žena nesměla být přímo na scéně, mohla jsem zpívat pouze vokály v pozadí,“uvedla Soraja Hosejníová pro agenturu AP. „Cítila jsem se potom dost divně.“

Bubeník dal přednost Itálii

V poslední době se zdá, že kapelu dohání nepříjemná realita. Afghánští uprchlíci v Íránu, kde se také kvůli znovuzaved­eným sankcím ze strany administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa nyní ekonomice moc nedaří, jen obtížně shánějí práci, a tak mnozí začali dávat zemi vale. Zkusíme to dál na Západě, říkali si.

Mezi nimi se do Evropy vydal také zručný bubeník Arikyanu Akbar Bachtiáry. Skončil prý v Itálii – bez práce.

V krizi se tak ocitl i Arikayn. Přijít o secvičenéh­o hudebníka, to by pro kapelu mohla být smrtící rána. Hakim Ebrahími však věří, že momentální nepřízeň osudu skupina přežije: „Ještě jsme neřekli poslední slovo!“

 ?? Foto: ČTK ?? Kapela se na zkoušky schází v tesařské dílně. Vedle hudby musejí všichni pracovat, aby uživili sebe a své rodiny.
Foto: ČTK Kapela se na zkoušky schází v tesařské dílně. Vedle hudby musejí všichni pracovat, aby uživili sebe a své rodiny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia