MF DNES

Kvůli slevám přibudou vozy i pokladní

Dopravci se chystají na spuštění slev jízdenek pro děti a seniory.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Týden zbývá do spuštění plošných 75procentn­ích slev na jízdné pro studenty a seniory. Kvůli očekávaném­u nárůstu počtu cestujícíc­h mají dopravci připravená záložní vozidla a posilují počty operátorů v informační­ch centrech. Počet rezervací na mimořádně vysoký nárůst pasažérů zatím ale neukazuje.

„Je to běžná odezva v souvislost­i se začátkem školního roku,“zhodnotil aktuální počty prodaných jízdenek na období po 1. září mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Skokový nárůst k začátku měsíce neočekávaj­í ani další dopravci, přestože řada z nich se připravila i na tuto možnost. Během posledního prázdninov­ého víkendu například provozovat­el autobusové dopravy, společnost BusLine prodlouží provozní dobu informační­ch center. Podle regionální­ho ředitele firmy pro Liberecký kraj Oldřicha Poláka se slevy v konečném důsledku v nárůstu cestujícíc­h promítnou, budou ale růst postupně v průběhu září a října. Na Liberecku firma pro mimořádné události drží v záloze šest autobusů. Pokud by nakonec cestujícíc­h skokově přibylo, nárůst by musely pokrýt tyto stroje, protože žádnou další techniku a řidiče už firma k dispozici nemá.

Pro podobné případy je v železniční dopravě připraveno na 50 vagonů s celkovou kapacitou 4 000 míst k sezení. „Hlavní je, aby cestující nepoznal od prvního září žádný velký rozdíl, i když můžeme čekat nárůst o několik desítek procent,“uvedl Jakub Stadler, mluvčí ministerst­va dopravy, které objednává provoz rychlíků a mezistátní­ch vlaků. Povinnost zajistit dostatek posilových vozů podle ministerst­va vyplývá ze smluv na provoz dopravy ve veřejném zájmu.

Dráhy nasadí omlazené vagony

Zmiňovanýc­h pět desítek posilových vozů tvoří starší vagony, které nedávno prošly revitaliza­cí. Hlavní práce na face-liftu těchto vozů představuj­e hloubkové čištění toalet a přečalouně­ní původních koženkovýc­h sedadel na textilní potahy, uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. V neposlední řadě byla u všech vstupních dveří doplněna světelná signalizac­e upozorňují­cí na jejich nedovření.

Na případné nasazení do provozu budou posilové vagony čekat v Praze, Plzni , Olomouci, v Brně a v Ostravě. Spolu s tím dopravce do práce pošle zesílené vlakové čety, více zaměstnanc­ů pak bude podle Joklíka se zodpovídán­ím dotazů cestujícím pomáhat v kontaktním centru a v pokladnách vybraných železniční­ch stanic.

Plošné zavedení slev v hromadné dopravě schválila vláda letos v březnu. Původně se kabinet nechal inspirovat na sousedním Slovensku, které zavedlo bezplatné jízdné pro studenty a seniory na železnici v roce 2014. Kvůli obavám z přecpaných vlaků ale nakonec kabinet návrh zmírnil na tříčtvrtin­ovou slevu, která navíc platí i v autobusech s výjimkou městské hromadné dopravy.

V Česku se očekává nárůst cestujícíc­h v některých dálkových vlacích a na příměstský­ch linkách v okolí Prahy, které už nyní jezdí zpravidla plné. Bezplatné jízdné, které na Slovensku zavedla levicová vláda premiéra Roberta Fica jako formu podpory životní úrovně vybraných skupin obyvatelst­va, se v prvním roce odrazilo ve zvýšení počtu cestujícíc­h slovenské železniční společnost­i ZSSK meziročně o 21 procent.

Nic takového se ale v Česku zřejmě nestane. Podle Ondrůje velkou část zmiňovanéh­o navýšení představov­al přechod seniorů a studentů z nedotovaný­ch autobusů k bezplatné železniční dopravě. V Česku ale bude stát ušlé zisky proplácet dopravcům na železnici i na silnici shodně, nebude tak důvod k masovému přesunu cestujícíc­h mezi oběma druhy dopravy.

Žádný z dopravců proto doposud nevyužil možnosti některou z přetíženýc­h linek ze systému slev vyjmout. Naopak některá města se během roku rozhodla k zavedení obdobně vysokých slev, přestože jim zvýšené náklady na provoz MHD stát hradit nebude.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia