MF DNES

Uber a spol. ucpávají města

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Podle americké studie stojí levné taxislužby za obrovským nárůstem dopravy

Uber a další alternativ­ní taxislužby často uvádějí jako své benefity zmenšení objemu provozu, snížení znečištění a vyřešení problému s parkováním. Laciné taxislužby, které jsou jednoduše na dosah v telefonu, mají však kvůli svému extrémnímu úspěchu opačný efekt.

O klasickou spolujízdu, kterou původně Uber a jeho konkurenti chtěli rozvíjet, totiž už dávno nejde. Jsou to vlastně taxislužby, nejvýrazně­jším rozdílem je platforma použitá pro objednáván­í vozu a způsob účtování. A také cena, která bývá nižší než u taxíku uloveného o půlnoci na Václavském náměstí, před letištní halou nebo u vyhlášenéh­o parku před pražským hlavním nádražím.

Velká studie, která analyzoval­a data v devíti amerických městech, zjistila, že taxislužby Lyft a Uber, které jsou v USA ještě mnohem rozšířeněj­ší než v Evropě, přetíženým ulicím neulevily. Taxíky objednávan­é přes aplikace v mobilním telefonu totiž díky svým příznivým cenám a snadné dostupnost­i přitáhly klientelu, která by normálně autem nejela. Autor studie, nezávislý dopravní konzultant Bruce Schaller, to ukazuje na datech ze Seattlu. Podle městských statistik za loňský rok lidé využili služeb Uberu a Lyftu ve 20 milionech případů. V ulicích sedmisetti­sícového města se tak navýšil nájezd aut o 151 milionů kilometrů.

„Zjištění Bruce Schallera je přímo v rozporu s mnoha studiemi,“reagovala mluvčí společnost­i Lyft Campbell Matthewsov­á. Jeho studie prý zanedbala mnoho zjevných faktorů. Lyft ještě připomenul studii z New Yorku, která říká, že rychlost provozu ve městě začala klesat před příchodem Uberu a Lyftu.

Uber Schallerov­u analýzu akceptuje, odmítá ale, že by alternativ­ní taxislužby byly pro města problém. A cituje z federálníc­h statistik, podle kterých je stejných 151 milionů kilometrů celkový nájezd v regionu Seattlu za dva dny.

„Bez zásahu veřejné správy budou velká města v Americe pravděpodo­bně

Alternativ­ní taxislužby lákají ty, kteří by jinak šli pěšky, jeli autobusem nebo zůstali doma.

zaplavena větším množstvím aut,“uvedl Schaller s tím, že naroste objem automobilo­vé dopravy, ale ubude tranzit – množství přepravený­ch osob. „Vyčerpá se tak hustota a rozmanitos­t dopravy, které jsou nezbytné pro ekonomický a sociální blahobyt.“

Auto není potřeba

Uber má být společně s hromadnou dopravou, cyklistiko­u a chůzí podle Nathana Hamleye, mluvčího firmy, spolehlivo­u dlouhodobo­u alternativ­ou k vlastnění auta.

„Primárním cílem městské mobility je poskytnout dostatek různých možností volby pohybu, aby se lidé mohli rozhodnout vyhnout se vysokým nákladům na vlastnictv­í automobilů. Lyft a Uber jsou velkou součástí této rovnice,“přitakává Andrew Glass Hastings, ředitel odboru dopravy a mobility v Seattlu.

„Tyto služby jistě nabízejí velice cennou službu, ale pokud převezmou roli v dopravním systému, může to být pro velká města katastrofa. Tento proces musí být řízen,“namítá Schaller, bývalý náměstek ředitele odboru dopravy v New Yorku. Dodává však, že v Seattlu pracují dobře, když se snaží působení nově pojatých taxislužeb regulovat a investují do hromadné dopravy.

Alternativ­ní taxislužby prý odrazují lidi od řízení, když se za dobré peníze mohou nechat odvézt. „Jenže také lákají ty, kteří by jinak šli pěšky, jeli autobusem nebo zůstali doma,“říká Schaller pro Seattle Times. Studie říká, že jen 40 procent uživatelů Uberu nebo jeho konkurenta Lyftu by usedlo za volant nebo jelo běžným taxíkem, kdyby nebyla nabídka na odvezení těmito službami. A zbytek by zvolil jiný druh dopravy.

 ??  ?? Klasické taxi, nebo Uber? V amerických městech začala podle některých studií po zavedení alternativ­ních taxislužeb klesat rychlost dopravy. Foto Profime-
Klasické taxi, nebo Uber? V amerických městech začala podle některých studií po zavedení alternativ­ních taxislužeb klesat rychlost dopravy. Foto Profime-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia