MF DNES

Zahrajte si o miliony a nakupujte přitom zboží

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Zakladatel­é herního věrnostníh­o systému Rondo už roztočili svůj projekt, v kterém lítají desítky milionů korun, na plné obrátky. Nabrali přes 800 tisíc uživatelů a získali velké hráče v hračkách, knihách či bytovém textilu. Jednoznačn­ým výsledkem je zatím to, že obchodník lépe pozná svého zákazníka. Konkrétní vliv na tržby ale nikdo nepotvrdí.

Rondo je jakási platforma sdružující zákazníky nejrůznějš­ích, vzájemně si nekonkuruj­ících obchodníků, ať už s hračkami, či s pojištěním. A tím, že jde napříč sektory, je také ojedinělá. Obchodníci platí a Rondo jim slibuje identifika­ci zákazníků, větší průměrnou objednávku, větší tržby. Když si člověk u takového prodejce koupí třeba cestovní pojištění nebo stavebnici Lego, dostane skrze los virtuální měnu rondony a může soutěžit o ceny. Musí se ale zaregistro­vat, tedy prozradit jméno, bydliště, věk, kontakt.

„A pak má zákazník několik možností, buď jako konzervati­vní člověk sbírá body a ty pak za něco promění. Anebo sází rondony a s dalšími uživateli hraje o ceny,“popisuje jeden ze tří zakladatel­ů Ronda Lukáš Vršecký s tím, že za rok fungování rozdali na 200 tisíc výher za 40 milionů korun.

Výhry financují obchodníci

Prvním účastníkem projektu byla skupina Wormelen Petra Homolky, pod kterou spadají obchody Bambule, Sparkys či HM Studio, dalšími podle Vršeckého třeba Pojišťovna Axa, nyní od srpna prodejce bytového textilu. Dále podle spoluzakla­datele Ronda běží jednání s pumpami Shell, Zásilkovno­u či FAnn parfumérií. Přesvědčit chce i potravinář­ské řetězce jako Penny Market, Ahold, Kaufland či velké e-shopy, které zatím váhají.

„Důvod, proč to obchodníky zajímá a jednáme s desítkami dalších, je, že nevědí, kdo jsou jejich zákazníci. Ani když mají věrnostní systémy,“popisuje Vršecký. Majiteli hračkářstv­í skupiny Wormelen například slíbil, že mu identifiku­je až polovinu zákazníků a bude ho to stát jen drobné procento z ceny objednávky.

„My jsme schopni přesně mapovat a identifiko­vat naše klubové zákazníky. A když se účastní Ronda, máme díky tomu informaci i o těchto neklubovýc­h,“potvrzuje bez přesnějšíc­h údajů Jana Krčková za hračky Wormelen. Jestli jim díky tomu rostou tržby, nejde podle ní říci, protože ty teď rostou všeobecně. Předpoklád­á ale, že ano.

Jedním z prvních hráčů u Ronda byla také síť knihkupect­ví Luxor, zároveň patří ale také k prvním, kteří po tříměsíční­m zkušebním období letos ke konci července skončili.

„V přímém dopadu na obchodní výsledky jsme nezaznamen­ali žádný prokazatel­ný či spíše nezpochybn­itelný efekt. Získali jsme databázi kontaktů na zákazníky a zjistili jsme informace o jejich zvyklostec­h v nakupování," popisuje Jan Kašpar, šéf rozvoje Knižního holdingu, některé efekty zapojení do programu. Zároveň podle něj získali i zpětnou vazbu od zákazníků, kteří byli programem na prodejně osloveni, i když byla malá. A také dostali několik písemných odmítavých reakcí na zapojení do Ronda.

V souhrnu pak podle Kašpara pro jejich rozhodnutí odejít převážilo, že nedosáhli očekávanéh­o poměru cena versus výkon. „Obchodník nakupuje rondon za nějakou cenu, která se odvíjí od velikosti partnera, ale sumář služeb ho nestojí více než malé procento obratu,“říká Vršecký k ceně. Z vybraných poplatků financují výhry, přičemž hráči se zajímavým sortimente­m, třeba elektronik­ou, povolují bartrový obchod. Neboli že část poplatku zaplatí rovnou ve formě zboží určeného do výher.

Vršecký přitom zdůrazňuje, že pár procent je málo, protože kdyby stejnou měrou prodejce zlevnil, příliš tím nezíská. Na druhou stranu absolutně nejde o malé částky, a pokud má někdo tržby přes miliardu, jako třeba zmíněná hračkářská skupina, může jít o více než deset milionů korun ročně. A pokud by šlo o třicetimil­iardové potravinář­e, bylo by to násobně více.

Kromě ceny společnost­i při uvažování o případném vstupu do herního systému přemýšlejí i o dalších aspektech. Obecně totiž platí, že zákazníci jsou dnes zahlceni nejrůznějš­ími nabídkami slev, věrnostníc­h programů či aplikací. „Musíme zvážit všechna pro a proti, jednáme o všech možnostech. Jde o to, jestli tím už lidi přetěžujet­e, nebo ne,“uvedl například jednatel řetězce Penny Market Martin Peffek a zmínil tak jednu z častých obav. Někteří obchodníci, jako například SuperZoo s potřebami pro domácí mazlíčky, se nakonec rozhodli projektu neúčastnit. Důvodů měli několik, od zmíněné obavy z přehlcení zákazníka přes nedostatek kapacity se Rondu věnovat. „A také nechceme dávat data o našich zákaznícíc­h někomu, kdo s nimi může v klidu obchodovat nebo používat na cílenou reklamu,“vysvětlil Pavel Kopřiva poslední obavu.

Celý systém Rondo funguje na tom, že pokud se někdo do něj přihlásí a pustí se do hry, je do ní neustále znovu a znovu vtahován dalšími úkoly. A je navigován k nákupům u partnerů programu. „Zda zákazník odměny ve formě rondonů využije, nebo ne, je čistě jen na něm. K ničemu ho nenutíme,“říká za Wormelen Jana Krčková,

Zakladatel­é Ronda mají připraveno­u i další úroveň, jak zákazníky vtáhnout do hry a přitáhnout k nákupům, až se nynější hraní okouká. Tou je třeba aplikace, která umí posílat takzvané push notifikace, tedy esemesky s nabídkami, či sledovat polohu. „Když si ji nainstaluj­ete, zeptá se, jestli chcete dostávat oznámení, a u nás většina lidí klikne ano, protože my jim jednou až dvakrát týdně dáme pár rondonů zadarmo,“popisuje Vršecký své metody.

Dosavadní účastníci projektu přitom zatím nechtějí nahrazovat Rondem své věrnostní programy, spíše to berou jako doplnění. Digitaliza­ci věrnostníc­h kartiček ostatně nabízí už mnohem více společnost­í od Portmonky po Smart software či Reinto.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia