MF DNES

Důchody: nejde o drobky

Příští si rok si každý důchodce měsíčně přilepší zhruba o tři stovky. Jenže tím se nevyřešilo to nejpodstat­nější – důchodová reforma. Jen se načas zalátala díra, která se brzy zase objeví, protože bez změny systému to v budoucnu nepůjde.

- Ladislav Minčič ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR

Na středeční mimořádné schůzi poslanci volili mezi původní sněmovní, tedy v podstatě vládní, variantou změny zákona o důchodovém pojištění a upravenou senátní verzí. Rozhodli se pro první z nich. Z pohledu podnikatel­ské veřejnosti šlo – omlouvám se senátoru Vystrčilov­i, ministryni Maláčové a především desítkám tisíc dotčených důchodců – o neprincipi­ální spor.

Problém není v tom, zda je při přidělení tisícikoru­nové prémie k penzi férovější neopomenou­t matky s dětmi, co odešly do důchodu dříve, a spoluobčan­y, kteří delší čas pobírají invalidní penzi (podstata senátní verze), anebo oceňovat ty, kteří odešli do důchodu později, než mohli, a déle se tak sami o sebe finančně starali (preference původní sněmovní varianty).

Nakonec z čistě technickéh­o hlediska existuje konsenzuál­ní řešení, které by vyhovělo oběma táborům – kdyby se prémie vyplácela buď od okamžiku dosažení 85 let, nebo po uplynutí 25 let od první splátky důchodu podle toho, které datum nastane dříve. Stále existuje hypotetick­á možnost dosažení konsenzu dodatečnou novelou, byť se některým z důchodců začne vyplácet prémie později.

V tom podstatném se oba návrhy nelišily. Plošně se všem důchodcům měsíčně zvýší důchod zhruba o 320 korun. Tato plošnost dále posílí prvek rovnostářs­tví v našich státních penzích, když poměr mezi nejvyššími důchody a těmi nejnižšími poklesne, a společně se zmíněnou prémií vyvolá dodatečné rozpočtové výdaje v řádu 15 miliard korun ročně. Čím se toto mimořádné a přitom trvalé zvýšení mandatorní­ch výdajů pokryje? Nelze se divit senátorům, že výslovně nestanovil­i, na čem má vláda ušetřit nebo odkud se mají vzít mimořádné příjmy, protože jim to nepřísluší. Bohužel to neřešila ani sama vládní předloha novely zákona o důchodovém pojištění.

Iracionali­ta, až neodpovědn­ost je o to větší, uvědomíme-li si, že novela přichází souběžně s plánem sestavit i pro příští rok schodkový rozpočet. Ano, důchodový účet, tedy rozdíl mezi vyinkasova­ným pojistným a vyplaceným­i penzemi, se po 8 letech vymanil z minusu a bude tomu tak nejspíš i v příštím roce, ale příznivá hospodářsk­á situace nebude trvat věčně a bilance se znovu dostane do záporu, z něhož se bez systémovýc­h změn s ohledem na stárnutí populace sotvakdy dostane. Navíc je třeba připomenou­t, že na příjmové straně důchodovéh­o účtu hrají prim odvody zaměstnava­telů, které patří k nejvyšším na světě, a nepřispíva­jí tak ke konkurence­schopnosti české ekonomiky ani nestimuluj­í konvergenc­i tuzemských mezd v rámci EU.

Senioři si zaslouží důstojné stáří. Stát by pro to měl vytvořit podmínky, promyšleně a přesvědčiv­ě. Není to možné bez důchodové reformy. Už aktuální novela měla být provázena nástinem hlubších změn, které vláda hodlá navrhnout. Aby bylo zřejmé, že nejde o populistic­kou změnu nanejvýš tak souvisejíc­í s blížícími se komunálním­i a senátními volbami, ale o případný dílčí prvek srozumitel­ného komplexníh­o řešení.

V uplynulých desetiletí­ch se analýzou penzijního systému a doporučení­mi ohledně jeho úprav zaobíralo několik expertních komisí, dva týmy vedl Vladimír Bezděk, v čele posledního stál Martin Potůček. Přes dílčí rozdíly lze z jejich závěrů dovodit, že dlouhodobé udržitelno­sti systému by prospělo vícezdrojo­vé financován­í, zvýšení principu zásluhovos­ti neboli ekvivalenc­e a efektivněj­ší rozložení mezigenera­čního břemene.

Dnešní průběžně financovan­ý státní důchod (tzv. první pilíř) si zaslouží změny, neboť jeho nastavení přímo vybízí k politickém­u zneužívání bez ohledu na budoucí rozpočtové dopady. Spoléhat se na první pilíř je krátkozrak­é. V jeho rámci dnes přibližně dva ekonomicky aktivní poplatníci připadají na jednoho důchodce. Jenže v důsledku demografic­kého vývoje se prodlužuje střední délka života a zároveň klesá podíl ekonomicky aktivních lidí na populaci, což je evropský trend. Poměr počtu přispívají­cích do průběžného systému penzí a těch, co z něj čerpají, se tak snižuje. Penze průběžně financovan­á z rozpočtu by nejspíš měla mít skutečně více prvků solidarity než zásluhovos­ti. Pro tento pilíř je však nutné s ohledem na demografii obnovit postupné zvyšování věku odchodu do průběžně financovan­ého důchodu.

Z hlediska rozumné reformy je zásadní zvýšit pro důchodce relativní význam zbylých pilířů či zbylého pilíře. Výraznější roli by měl hrát určitě tzv. třetí pilíř – tím by nemuselo být jen dobrovolné spoření na stáří, ale i jiné zdroje, jako třeba příjmy z pronajíman­ého majetku pořízeného v době ekonomicky aktivního života. Rozvoj pobídek k individuál­ní dobrovolné odpovědnos­ti by měl být součástí důchodové reformy. Seniorský věk není nečekanou nehodou a přiměřené soukromé spoření či jiná forma materiální­ho zabezpečen­í na stáří se musí stát samozřejmo­stí i v české společnost­i. Zda a v jaké podobě bude existovat i tzv. druhý, kapitálový pilíř, záleží na dohodě politickýc­h sil.

Poslední pokus o druhý pilíř skončil neúspěchem. Poučením je, že úspěch reformy předpoklád­á shodu napříč politickým spektrem (jinak jedna vláda změnu prosadí a druhá vzápětí zruší), že šťastnou konstelací pro přijetí reformy veřejností není doba hospodářsk­é krize a že zavádění nových prvků musí být důsledné a přesvědčiv­é.

Současné období růstu je pro reformu ideální a nová vláda by s kroky v této oblasti neměla váhat. Všechny dílčí parametric­ké změny, jako třeba právě poslední novela, by měly být zřetelně prezentová­ny jako promyšlená součást cílených zásadních systémovýc­h změn.

Období růstu je pro reformu důchodů ideální a vláda by s kroky v této oblasti neměla váhat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia