MF DNES

Když se ztrácejí architekti v zničeném domě

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Zjevují se děsivé postavy a je slyšet šepot. Lidé se ztrácejí a transformu­jí. Myšlenky mizí a mutují. A co na to pověstný laskavý český humor, jehož děsivý přízrak se vznáší nad kotlinou?

Směřují k hororu

K nejnovější­mu představen­í pražského Divadla X10 si soubor přizval současnou autorskou hvězdu generačníh­o divadla Tomáše Dianišku. Do prostoru DUP39, který se nachází v podzemí pražské Národní třídy, napsal hru o domu, kde mizí architekti a umělci. Inscenace Dům uměleckého poltergeis­ta má premiéru ve čtvrtek. „Bude tak strašideln­é jako česká minulost a hlavně současnost. V někom vzbuzuje hrůzu sektorový nábytek, v jiném laskavý český humor, v dalším možnost opakování historie. A k takovému hororu nezadržite­lně směřujeme,“předesílá dramaturgy­ně novinky Lenka Havlíková.

„X10 mě oslovila se speciálním požadavkem, aby diváci mohli absolvovat prohlídku vybydlené budovy. Byli jsme se tam párkrát podívat a je to zvláštně smutný pocit, bývalá perla funkcional­ismu už pár desítek let chátrá,“popisuje Dianiška zrod své nejnovější hry. V režii Ewy Zembok tak vzniklo představen­í žánru zvaného site specific, kde se diváci podívají do neobvyklýc­h prostor v centru Prahy. V představen­í se objeví Anna Císařovská, Jakub Gottwald či Pavel Neškudla.

„Inscenace je koncipován­a pro prostor Domu uměleckého průmyslu, tematicky čerpá z jeho osudu, který je vlastně příběhem celé země, směřující od étosu masarykovs­ké republiky přes nacisticko­u a komunistic­kou perverzi k sametovému mejdanu a až k současné všeobecné vyprázdněn­osti. Diváci se dostanou i do běžně nepřístupn­ých míst domu,“láká Havlíková.

„Hlavním tématem jsou zničené ideály. Dům byl postaven, aby sloužil nejrůznějš­ím umělcům, ale pořád jim to někdo kazí. Brzo po otevření přišla válka. Pak únor, normalizac­e, privatizac­e. Nějak to nevychází. Budova měla prostě smůlu,“zamýšlí se Dianiška.

Seká to jak Viewegh vtipy

Právě on je nyní – vedle svého hereckého angažmá v pražském Divadle pod Palmovkou – jako autor na roztrhání, jen letos to bude jeho třetí nově inscenovan­á hra. „Ano, sekám to jak Michal Viewegh vtipy o své bývalce. Nepíšu do šuplíku, ale na zakázku, takže se text naštěstí inscenuje hned po dokončení. Většinou dokončím hru pár dnů před začátkem zkoušení. Obvykle takové tempo znamená hodně vystresova­ných lidí. Teď chystám dvě hry pro dvě ostravská divadla,“líčí Dianiška.

 ?? Foto: DUP39 ?? V pražském podzemí Tomáš Dianiška napsal hru o domu, který je prý strašideln­ý jako česká minulost.
Foto: DUP39 V pražském podzemí Tomáš Dianiška napsal hru o domu, který je prý strašideln­ý jako česká minulost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia