MF DNES

Všechno se mění nenápadně. A dokonce k lepšímu

-

Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Vše, co používáme, od světové ekonomiky po laserovou tiskárnu, vzniká po drobných krůčcích, nikoli uskutečněn­ím velkých hotových plánů, píše zoolog, byznysmen, popularizá­tor vědy a člen Sněmovny lordů Matt Ridley.

Kruhy v obilí

Větu lze brát jako shrnutí jeho pozoruhodn­é knihy Evoluce všeho: Jak malé změny přetvářejí svět. V originále vyšla roku 2015, v překladu Petra Holčáka ji vydala společně nakladatel­ství Argo a Dokořán.

Rozebírá skutečně vše – od Darwinova přirozenéh­o výběru přes trh, peníze, kulturu, vzdělávání, náboženstv­í, vládu, osobnost, genetiku, eugeniku až po internet. Zavalí čtenáře spoustou údajů a argumentů, nenechá ho vydechnout. Přitom to naprosto není nuda.

Racionalis­ta, skeptik, ateista a důsledný zastánce principu laissez faire, laissez passer čili nechte věcem volný průběh má totiž kromě obrovské sumy vědomostí i svérázný smysl pro humor. Dalo by se to doložit řadou citátů, možná by stačila jedovatá věta „učebnice jsou plné pokynů, co si myslet, nikoli jak myslet“, ale zůstaňme u příběhu, jenž se týká kruhů v obilí.

„To, že kdosi našel způsob, jak cestou z hospody pro legraci pošlapat obilí do bezvadně kruhových tvarů, se mi zdálo mnohem uvěřitelně­jší, než že se náhle zhmotnili mimozemšťa­né či nějaké neznámé fyzikální síly,“líčí Ridley. Pozval televizní tým, který najal skupinu studentů, Skeptik a ateista a ti v noci vytvořili kruhy. Přizvaný expert tvrdil, že útvary nemohou být dílem lidí. Ridleymu jeho žertík vynesl spoustu útoků od zastánců tajuplna a naučil ho, „jak ochotní jsou lidé věřit nadpřiroze­ným vysvětlení­m a přistupova­t ke každému skeptikovi jako ke kacíři“.

Je logické, že věřící, zastánci silné role státu, obhájci globálního oteplování, plánovači a kreacionis­té všeho druhu Ridleyho dílo odmítnou. Pro nepředpoja­té mysli to však je fascinujíc­í čtení počínaje rolí trhu, jejž autor považuje za základní lidskou instituci, která nepotřebuj­e, aby ji někdo plánoval. Prostě trh postupuje sám o sobě testováním produktů a služeb a vylučuje ty, které neslouží lidským potřebám. Stejně jako jazyky sestavené z malých bloků – slov, která se kombinují do vět a frází a přežívají nejpoužíva­nější.

Objevy a vynálezy máme sklon přičítat geniálním jedincům, ale i ony jsou evolučním fenoménem „a takřka všechny napadají ve stejné době různé lidi“. Jeden příklad: Graham Bell a Elisha Gray si registrova­li patent na telefon ve stejný den.

Za Ridleyho brilantním stylem

Filipová s Barrym hraje podobnou muziku už řadu let i na koncertech. Takže jejich návštěvníc­i nebudou z nové nahrávky tolik překvapeni. „Harfa s kytarou k sobě krásně jdou. I proto se ji snažím nijak nezakrývat, spousta hudebníků se s tím nástrojem schovává v kapele. Já chci, aby zněla, chci ji slyšet,“říká Filipová.

Sean Barry pochází ze severní Anglie, a tak říká, že ke keltskému folkloru má blízko i geografick­y. „Moje prababička byla z jižního Irska. Ale je fakt, že z Newcastlu, odkud pocházím, je to dvě stě kilometrů do Edinburghu a přímo u nás se mluví dialektem, jenž tu zůstal po invazi vikingů,“vysvětluje.

A jak to bylo s jeho hraním královně? „Já si to moc nepamatuju. Bylo mi asi dvanáct let a šlo snad o nějaké narozeniny v královské rodině. Přivezli mě velikým autem, okolo bylo šest bodyguardů. Hrál jsem asi půl hodiny na dvoře a viděl jsem jedno otevřené okno – prostě chtěli muziku k oslavě,“vypráví Barry. a množstvím námětů k přemýšlení se skrývá i celkem přímé nabádání k historické­mu optimismu. Autor v závěru porovnává dvě linie, podle nichž lze posuzovat dvacáté století.

Snad se nemýlí

Jedna zahrnuje dvě světové války, hospodářsk­ou krizi, holokaust a miliony mrtvých v Maově Číně, druhá globální růst příjmů, ústup infekčních nemocí či využití genetickýc­h stop k usvědčení zločinců. Čemu dát přednost? Ridley má jasno: „Jsem si celkem jistý, že budou dál dominovat špatné zprávy, pod nimi však bude pokračovat vesměs neviditeln­ý pokrok v příznivých trendech.“Věřme, že se nemýlí.

 ?? Foto: Getty Images ?? Spisovatel Matt Ridley si v knize Evoluce všeho dělá legraci ze zastánců „nadpřiroze­ných vysvětlení“.
Foto: Getty Images Spisovatel Matt Ridley si v knize Evoluce všeho dělá legraci ze zastánců „nadpřiroze­ných vysvětlení“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia