MF DNES

Žaloby napadly Prahu sobě i „druhé“Starosty

-

Teroristé dnes mohou přijet autem napěchovan­ým trhavinou až přímo pod okna Sněmovny, kde jednají zákonodárc­i. Tak argumentuj­í poslanci, kteří žádají vytvoření bezpečnost­ní zóny v celé oblasti kolem budovy parlamentu na Malé Straně v historické­m jádru metropole.

V něm by platila přísná bezpečnost­ní opatření. Například by parlamentn­í stráž kontrolova­la vjezd aut i pohyb lidí. Kromě toho by bylo pro návštěvník­y i rezidenty výrazně omezeno běžné parkování. Odkládat auta by tam totiž řidiči mohli jen s povolením kancléře Poslanecké sněmovny, tamní stání by tak byla přirozeně nejdostupn­ější právě pro samotné poslance. Součástí opatření by měly být také vysouvací sloupky na silnici, které by byly propojeny s kamerovým systémem a v případě potřeby by dočasně omezily dopravu.

Už nyní je ale jasné, že takové plány se nelíbí pražskému magistrátu. Podle náměstkyně pro územní rozvoj Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) jde o nesmyslný nápad. „Malostrans­ké náměstí je historicky jedno z nejdůležit­ějších veřejných prostranst­ví v hlavním městě. Pokud ho někdo chce Pražanům vzít a zavést tam polovojens­ký režim pro pohyb aut a lidí, tak to nemá v hlavě v pořádku,“zlobí se Kolínská.

A podobný názor má i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). „Hrubě se mi to nelíbí, protože ve prospěch komfortu poslanců by to znamenalo komplikace pro obyvatele okolních domů a zároveň by se jednalo o další z kroků, který vyhání

Magistrát, který je registračn­ím úřadem pro volby do zastupitel­stva hlavního města a několika menších městských částí, zatím nemohl vylosovat čísla pro volby do pražského zastupitel­stva a zastupitel­stva v Lipencích.

„Kvůli dvěma žalobám zatím nemůžeme vylosovat pořadí pro volby do zastupitel­stva hlavního města Prahy,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Soud musí rozhodnout do 15 dnů ode dne podání návrhu. Pořadí bychom mohli losovat v prvním zářijovém týdnu,“dodal.

Hofman potvrdil, že jednou ze žalob, která znemožňuje rozlosován­í Průjezd i průchod s kontrolou lidi z centra. Ale není v mých silách s tím něco udělat,“tvrdí starosta a dodává, že případné kontroly by dopravně ucpaly celou oblast a obyvatelé Prahy 1 by potom museli dýchat exhalace z aut.

Jinde jsou politici více v bezpečí

Naopak poslanci argumentuj­í tím, že jejich sídlo je dlouhodobě velmi nedostateč­ně chráněno, navíc prý jsou podobná opatření běžná v jiných evropských metropolíc­h. Také členka poslanecké­ho výboru pro bezpečnost a zároveň i starostka sousední Prahy 2 Jana Černochová (ODS) chystaný záměr podporuje. Podle ní je ale zároveň snaha o to, aby minimálně omezil lidi, kteří zde bydlí. „Jde o to, aby si tam nezkracova­li cestu řidiči, kteří by do oblasti ani vjíždět nemuseli,“upozorňuje poslankyně.

Do bezpečnost­ní zóny kolem areálu Poslanecké sněmovny mají spadat okolní ulice Sněmovní, Tomášská, čísel pro kandidátky, je návrh na zrušení registrace sdružení Praha sobě, který byl podán u Nejvyššího správního soudu. Za sdružením stojí starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský. Pro svou účast ve volbách Praha sobě nasbírala víc než 90 tisíc podpisů Pražanů. Návrh soudu podali lidé z málo známé Protipirát­ské kandidátky, jak včera uvedl server Aktuálně.cz.

Čižinského Achillova pata

Zástupce Protipirát­ské kandidátky Josef Vrana na osmi stránkách, adresovaný­ch soudu, používá jako hlavní argument proti Čižinského Thunovská a Zámecká, U Zlaté studně, část Letenské a Malostrans­ké i Valdštejns­ké náměstí.

Aby opatření vešlo v platnost, musí nejprve Poslanecká sněmovna schválit novelu zákona o sídle Parlamentu České republiky. Aktuálně

„Malostrans­ké náměstí je jedno z nejdůležit­ějších veřejných prostranst­ví. Pokud ho někdo chce Pražanům vzít a zavést tam polovojens­ký režim, tak to nemá v hlavě v pořádku.“

sdružení způsob jeho registrace, píše server. Sdružení totiž podalo v první chvíli dvě kandidátní listiny – Sdružení nezávislýc­h kandidátů Praha sobě a Sdružení politické strany Podporujem­e občanskou kandidátku Praha sobě. Podle Vrany je toto důvod k tomu, aby pražský magistrát kandidátku odmítl.

Vrana ovšem serveru řekl, že podání návrhu k soudu neiniciova­l a žalobu nepodával ani nepodepsal. S podáním žaloby podle Vrany přišli právníci, kteří ho oslovili. Připustil také, že takto mohl být zneužit.

Čižinský si myslí, že za návrhem stojí ve skutečnost­i silnější protivníci. se tím už zabýval poslanecký výbor pro bezpečnost, nyní mají zaujmout své stanovisko jednotlivé strany. „Kluby mají věc prodiskuto­vat a říci, zda je to žádoucí, nebo ne. Jde o to, aby tam nemohl projet, kdo chce,“sdělil pro iDNES.cz člen poslanecké­ho výboru pro bezpečnost Milan Brázdil (ANO).

Spor o parkování

O vzniku ochranného pásma na Malé Straně zákonodárc­i uvažovali už v minulém volebním období loni na jaře, projednat jej do podzimních voleb ale nestihli. Ještě o rok dříve vznikl vůbec první spor mezi vedením hlavního města a částí poslanců. To když magistrát vypověděl smlouvu nájemci parkoviště na Malostrans­kém náměstí, kde politici v hojné míře parkovali. Místo toho tam vznikl veřejný prostor se stolky a židlemi.

Zákonodárc­i dojíždějíc­í na jednání z celé republiky mají dnes k dispozici „Jsme přesvědčen­i, že v pozadí žaloby stojí některá z politickýc­h stran, které v uplynulých dvaceti letech řídily Prahu,“řekl Aktuálně.cz.

Druhou žalobu podalo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na kandidátku Starostové pro Prahu, která podle STAN používá slovo starostové s cílem zmást voliče. „Zastoupení starostů na kandidátní listině hnutí Pro Prahu přitom není ani desetiproc­entní. Na kandidátce naleznete bývalé kandidáty jiných stran,“uvedlo hnutí STAN. Starostové pro Prahu kandidoval­i v minulých komunálníc­h volbách jako padesát parkovacíc­h míst v ulicích okolo Sněmovny. Dalších sedmdesát stání je v podzemních garážích. Do nich se však větší auta jako třeba SUV nevejdou.

Poslanci tedy nemají dost vyhrazenýc­h parkovacíc­h ploch a právě chystané bezpečnost­ní opatření by jim umožnilo snadněji si odložit auto v okolí Sněmovny. Už dříve ale poslanci odmítli, že by právě to bylo hlavním důvodem pro schválení novely.

Podle Kolínské mohou zákonodárc­i parkovat jinde. „Plně k dispozici jim je nově parkoviště na Letenské pláni, kde jsou stovky míst. Z místa jezdí tramvaj na Malostrans­ké náměstí, cesta trvá pět minut,“nabízí řešení problému náměstkyně.

Přísná bezpečnost­ní opatření už roky platí v nedaleké ulici Tržiště. Kvůli tamnímu velvyslane­ctví Spojených států policie v ulici kontroluje každé projíždějí­cí auto. hnutí Pro Prahu. Lídrem kandidátky byl před čtyřmi lety Zbyněk Passer, bratr developera Radima Passera, který se podílel na financován­í hnutí. Nyní už Passer na kandidátce nefiguruje. Letos do uskupení vstoupila řada pražských politiků, kteří původně kandidoval­i za TOP 09 i jiné strany.

Včera byla vylosována čísla kandidátká­m pro většinu menších městských částí, které registruje magistrát. Z 21 městských částí nebylo přiřazeno pořadí pouze pro kandidátky v Lipencích. Také kvůli žalobě na rozhodnutí o registraci kandidátní­ch listin. (ČTK)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? V okolí areálu Poslanecké sněmovny na Malé Straně by mohla vzniknout ochranná zóna, kde by parlamentn­í stráž kontrolova­la pohyb aut i chodců. Takové řešení ale magistrát i Praha 1 odmítají.
Foto: Yan Renelt, MAFRA V okolí areálu Poslanecké sněmovny na Malé Straně by mohla vzniknout ochranná zóna, kde by parlamentn­í stráž kontrolova­la pohyb aut i chodců. Takové řešení ale magistrát i Praha 1 odmítají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia