MF DNES

Musíš zemřít, hlesl vrah exulanta

Krvavá vendeta v Praze před 95 lety dostihla prominentn­ího bulharskéh­o politika a exulanta Rajko Daskalova. Atentátník­a poslali do metropole zabíjet makedonští nacionalis­té.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

„Doktor ti nic nepomůže, musíš zemřít za tisíce makedonský­ch matek,“vykřikl podle policejníh­o protokolu atentátník. Daskalov se pokusil bránit svou pistolí, ihned se však bolestí zhroutil k zemi. Na místo činu krátce poté doběhl civilní strážník Josef Malina ze smíchovské­ho revíru a okresní inspektor Václav Horníček. Ten byl sice mimo službu, bydlel však v jednom z činžáků v Holečkově ulici. Policisté střelci z rukou vykroutili těžkou samočinnou pistoli FN kalibru 9 mm a odvedli ho do průchodu jednoho z nájemních domů, aby ho chránili před sroceným davem.

Daskalova odvezla náhodně projíždějí­cí pragovka do nemocnice. Do podolského sanatoria na pravém břehu Vltavy, kousek za vyšehradsk­ým tunelem, to bylo jen pár minut jízdy. Lékaři chirurgick­é ambulance pacienta přijímali již v kritickém stavu. Zemřel po pár desítkách minut následkem vážných poranění břicha a dalších komplikací.

Střelce, který se nejprve prokázal bulharským pasem na jméno Atanas Nikolov, policisté eskortoval­i do Bartoloměj­ské ulice na slovutnou „čtyřku“, na pražskou kriminálku. Výslech začal po poledni v kanceláři kriminální­ho rady Josefa Vaňáska. Detektivov­é zároveň prohledáva­li střelcův pokoj pronajatý v jednom z domů v Tyršově ulici na okraji Nového Města pražského. „První výslech trval do pozdních večerních hodin, do případu však moc světla nevnesl,“uvedl historik Dušan Uhlíř. Atentátník vypověděl, že se někdejšímu bulharském­u ministru vnitra chtěl pomstít za represe proti Makedoncům.

Politické vraždy v metropoli

„Balkánské poměry panují v Praze,“rozhořčova­la se tehdejší média a zároveň připomínal­a, že v roce 1923 šlo o druhou politickou vraždu v hlavním městě Českoslove­nska. V únoru totiž následkům střelného poranění podlehl ministr financí Alois Rašín. Daskalov, pochovaný na Olšanských hřbitovech, se pro bulharský exil stal mučedníkem.

Do velké politiky vstoupil tento představit­el levého křídla Zemědělské­ho svazu Daskalov po Velké válce, kterou Bulharsko prohrálo. Ve vládách Alexandra Stambolijs­kého vystřídal několik postů – finance, zemědělstv­í i vnitro. Jako zastánce pozemkové reformy a dohody s Jugoslávií a Řeckem si udělal smrtonosné­ho protivníka u bulharské krajní pravice a makedonské VMRO. I proto byl na jaře 1922 „uklizen“na post ambasadora do Prahy.

Jenže v noci na 9. června 1923 v Bulharsku proběhl vojenský puč proti vládě Zemědělské­ho svazu a z diplomata se rázem stal exulant.

Porota míchá karty

 ??  ?? Jordan Ciconkov přijel na Smíchov zabíjet.
Jordan Ciconkov přijel na Smíchov zabíjet.
 ??  ?? Prominentn­í exulant Rajko Daskalov ani v Praze neunikl rozsudku smrti, který na něj vystavili makedonští extremisté. 2x foto: VHÚ
Prominentn­í exulant Rajko Daskalov ani v Praze neunikl rozsudku smrti, který na něj vystavili makedonští extremisté. 2x foto: VHÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia