MF DNES

Provozovat­ele zastávek Praha zatím nevybere

-

Válka reklamních gigantů o pražské přístřešky MHD nebude mít do voleb žádného vítěze.

Provozovat­ele přístřešků v metropoli po roce 2021, kdy skončí současná smlouva s firmou JCDecaux, vybere až následujíc­í vedení radnice. Zakázku město ještě nevypsalo, jen schválilo záměr.

Rada před časem rozhodla, že JCDecaux neprodlouž­í smlouvu a vybere nového provozovat­ele, který přístřešky pořídí a poplynou mu zisky z reklamy. JCDecaux následně uvedla, že magistrát tendr připravuje tak, aby v něm uspěla konkurenčn­í firma BigBoard. Jak magistrát, tak BigBoard to odmítly.

Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) nejsou pravdivé informace, že už existuje výběrová komise a zakázka je zahájena. Kromě záměru schválenéh­o radou podle něj ještě není připraveno nic. Provozovat­ele chce město najít formou koncesního řízení. Podle Procházky už je načase smlouvu, na jejímž základě JCDecaux v Praze mobiliář provozuje od začátku 90. let, přesoutěži­t.

JCDecaux nyní v Praze vlastní a provozuje zhruba 900 přístřešků na zastávkách MHD. Další má dopravní podnik. Nová firma by je měla od roku 2021 vlastnit všechny s tím, že 585 reklamních ploch by bylo vyhrazeno pro potřeby magistrátu. Příjmy z reklamy z ostatních ploch by šly soukromník­ovi. Na oplátku by Praze podle návrhu platil 30 milionů korun ročně. Přesné podmínky smlouvy ještě vzejdou z koncesního řízení.

JCDecaux se dostala do sporu s městem a firmou BigBoard poté, co zveřejnila podezření z možné korupce bývalého úředníka magistrátu Ivo Matese. Ten podle informací deníku Právo jezdil vozidlem Volvo, které patří firmě ze skupiny BigBoard. Dalším podezřelým měl být Stanislav Lazar, člen komise pro přípravu podkladů pro výběrové řízení, který je podle JCDecaux také navázán na BigBoard.

Soud ve prospěch JCDecaux

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia