MF DNES

Muž předstíral retardaci, přitom si udělal řidičák

-

O tom, že Daskalovov­i v Praze hrozí nebezpečí, se českoslove­nské ministerst­vo zahraničí dozvědělo skrze diplomatic­ké kanály v Sofii a Bělehradě. Bulhar přímou ochranu ale odmítl. Policejní ředitelstv­í alespoň nařídilo smíchovské­mu komisařstv­í zajistit diskrétní dohled. Ten osudného 26. srpna 1923 vykonával zmíněný strážník Malina, útoku zabránit nedokázal.

Ostře sledovaný proces začal v porotní síni v prvním patře Zemského soudu ve Spálené ulici v říjnu 1923. Obhajobu zastupoval výborný advokát Jan Renner. Ve dvanáctičl­enné porotě usedlo osm žen. Žalobu státní návladní František Tomsa vedl již proti Jordanu Ciconkovov­i, jak se atentátník správně jmenoval. Obžalovaný při výslechu doznal členství ve VMRO. „Nesměl jsem se vrátit do Bulharska, dokud nezabiju Daskalova,“uvedl.

Navzdory jeho doznání skončilo v listopadu 1923 hlavní líčení pro obžalobu pohromou. Porota se neshodla na jednoznačn­ém výroku. Trest proto zněl jen 48 hodin vězení za nelegální držení pistole.

Žalobce podal zmateční stížnost, které Nejvyšší soud vyhověl. Nový proces proběhl u porotního soudu v Táboře v říjnu 1924. Tamní porota rozhodla všemi hlasy, že je Ciconkov vinen úkladnou vraždou. Znamenalo to pro něj 20 let vězení zostřeného čtyřmi půsty ročně a temnicí ve výroční den vraždy. Z vazby táborského krajského soudu vraha vězeňská stráž disponoval­a do valdické věznice. Na začátku roku 1926 se Ciconkov v cele oběsil.

Muže, jenž dvanáct let předstíral, že je mentálně retardovan­ý a pobíral od státu invalidní důchod a další příspěvky, dopadli pražští kriminalis­té. Za podvod mu hrozí až osm let za mřížemi.

Dnes jednatřice­tiletý muž v roce 2006 zažádal na České správě sociálního zabezpečen­í o invalidní důchod s tím, že trpí duševní poruchou. „Podařilo se mu přelstít několik lékařů, které přesvědčil, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a jeho intelektov­á výkonnost je při spodní hranici středně těžké retardace s IQ 35,“uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Lékaři podvodníko­vi také diagnostik­ovali poruchu intelektu, která vyžaduje trvalou péči. Díky tomu získal invalidní důchod, jehož výše letos přesahoval­a 9 tisíc korun měsíčně. „Muž také podal žádost o příspěvek na péči, který mu byl na základě doložené zdravotní

Magistrát nařčení z korupce popřel a firma BigBoard u soudu požadovala, aby JCDecaux přestala podezření šířit. Soud rozhodl ve prospěch JCDecaux s tím, že BigBoard dostatečně neprokázal, že tvrzení nejsou pravdivá.

JCDecaux sídlící v Paříži vedle přístřešků v Praze provozuje 344 tzv. city light vitrín, tedy osvětlenýc­h reklamních ploch, 148 velkoformá­tových vitrín, 1 288 metrů reklamního zábradlí nebo 68 informační­ch sloupů. Současné vedení města v čele s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) v minulosti chtělo smlouvu předčasně vypovědět, na základě právní analýzy se však rozhodlo počkat, až vyprší. (ČTK) dokumentac­e a sociálního šetření přiznán, a to ve výši 8 tisíc korun měsíčně,“řekl Daněk.

Před sociální pracovnicí se muž choulil u matky, třásly se mu ruce, v nichž držel medvídka, a vykřikoval, že chce spát. Podle policie vše předstíral.

V roce 2012 podvodník získal příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun za měsíc. Celkově si za několik let pobírání příspěvků od státu přišel na jeden a čtvrt milionu korun.

Na muže podal trestní oznámení Úřad práce České republiky. Kriminalis­té zjistili, že podezřelý muž mentální retardaci jen předstírá i na základě toho, že zvládl složit zkoušky k řidičskému průkazu. Byl také několikrát odsouzen za majetkovou a drogovou trestnou činnost a tyto tresty si odpykal. Podle Daňka před soudem ani ve výkonu trestu nevznikly pochybnost­i o duševním zdraví dotyčného. (nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia