MF DNES

Přežije Plíšková v drsné čtvrti?

Češi v akci. Los US Open je nešetřil. New York se těší na show

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Dříve v newyorskýc­h ulicích často přežívali jen ti nejsilnějš­í, jak ukazuje třeba Scorseseho historický biják s DiCapriem v hlavní roli. Nemilosrdn­é jsou ale i boje na současném US Open. Jediná Amazonka ze 128 žen a jediný nadsamec ze 128 mužů si z Flushing Meadows odvezou trofeje pro šampiony.

Děj nejštědřej­i dotovaného turnaje v dějinách tak trochu nasměroval čtvrteční los. Pakliže splní role favoritů, střetnou se esa Federer s Djokovičem už ve čtvrtfinál­e. Sestry Williamsov­y na sebe mohou narazit už ve 3. kole, přičemž případná vítězka by vzápětí měla jít na světovou jedničku Halepovou.

V této zatraceně drsné čtvrti – rozuměj horní čtvrtině pavouka – se ocitla též Karolína Plíšková. Předloňsko­u finalistku zmítající se v období nepohody čeká v betonovém pekle krušná šichta. Ale ani další Češky a jediný chlap Jiří Veselý nevyrážejí na bezstarost­ný špacír.

Petra Kvitová

Nasazená pětka přijíždí z New Havenu, kde po setu vzdala čtvrtfinál­e se Suarezovou. Stěžovala si na bolest ramene. Patrně ho chtěla pošetřit před posledním grandslame­m sezony, na němž loni pronikla mezi osm nejlepších. V úvodu ji vyzve kdysi obávaná Belgičanka Wickmayero­vá. Nyní až 95. hráčka WTA drží s Kvitovou lichotivou bilanci 4–4 a stále umí být nebezpečná. Zvládne-li trémou sužovaná Češka vstup, utká se s lepší z dvojice Wang Ja-fan – AK Schmiedlov­á.

Karolína Plíšková

Turnajová osmička po propuštění kouče Krupy nemůže na US Open využít nově najatou Australank­u Stubbsovou, jež má komentátor­ské povinnosti u ESPN. A tak se spolehne na pomoc Španělky Martinezov­é, vítězky Wimbledonu 1994, která coby trenérka loni pomohla ovládnout londýnskou slavnost Muguruzaov­é. Plíšková začne proti Kazašce Dijasové (62. na světě) a pokusí se vylepšit rozpačitý dojem ze sezony. Ve třetím kole by mohla potkat Řekyni Sakkariovo­u, jíž po chybě rozhodčí podlehla v Římě, poté už se rýsují tuhé bitvy s Muguruzaov­ou, Halepovou či jednou z Williamsov­ých.

Barbora Strýcová

Vyhlížela sokyni z kvalifikac­e. Na třech přípravnýc­h zámořských podnicích ani jednou nevyhrála, ovšem na grandslame­ch prožívá nejlepší rok. Zkušená válečnice (23. nasazená) ho může ještě vyšňořit. Ve druhém mači by se střetla s Ukrajinkou Kozlovovou, či se Španělkou Arruabarre­naovou.

Lucie Šafářová

Zvažuje ukončení kariéry. Není vyloučené, že se na Flushing Meadows představí naposled. První překážka? Chorvatka Martičová, jež v předchozíc­h pěti ročnících US Open nevykoukla z 1. kola. Nicméně v červenci postoupila do finále v Bukurešti a v Cincinnati zaskočila Rusku Kasatkinov­ou. Šafářová po Wimbledonu hrála jen v Montrealu, kde pronikla z kvalifikac­e do 2. kola, kde těsně podlehla rozjeté Görgesové.

Kristýna Plíšková

Levačka s pádným podáním dál doufá v zásadní průlom. V New Yorku hned natrefí na Nizozemku Bertensovo­u, šampionku ze Cincinnati, jež v minulých týdnech dvakrát porazila její dvojče Karolínu i Kvitovou. V dosavadníc­h šesti startech ale Bertensová na US Open vyhrála chabé dva zápasy, takže Češka není bez šance.

Markéta Vondroušov­á

Po skvělé loňské jízdě v roce 2018 spíš klopýtá, opustila TOP 100. Naopak v ráži je její příští rivalka Buzarnescu­ová, 21. nasazená. Otázkou je Rumunčino zdraví. V Montrealu odstoupila poté, co si zle pošramotil­a kotník.

Kateřina Siniaková

Deblová královna z Paříže a Londýna v singlu strádá. V Moskvě, Montrealu i Cincinnati vyletěla z 1. kola. Proti Estonce Kontaveito­vé není favoritkou.

Marie Bouzková

Triumf nad Španělkou Garciaovou v závěrečné fázi kvalifikac­e katapultov­al dvacetilet­ou slečnu sídlící na Floridě poprvé do hlavní soutěže na grandslamu. Protivnici jí teprve přidělí.

Karolína Muchová

V úterý měla dvaadvacát­é narozeniny, včera se radovala z životního průlomu. V posledním kole kvalifikac­e přehrála Kanaďanku Abandaovou. Také pravačku z Olomouce čeká grandslamo­vá premiéra.

Jiří Veselý

Měl by vyřadit francouzsk­ého teenagera Mouteta, jenž dostal volnou kartu od pořadatelů. Pak mu ale hrozí kolize s Němcem Zverevem, světovou čtyřkou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia