MF DNES

Další bek, co našel flek

Jakub Jeřábek zůstává v NHL, počet českých zadáků ve slavné soutěži může mírně vzrůst.

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

dyž přes léto trénoval s plzeňskými hokejisty, vtipkoval, že jako jediný z nich je nezaměstna­ný. Agent ho však ujišťoval: „Buď v klidu. Jednáme. Ve hře je víc klubů. Angažmá bude!“

Týdny plynuly a Jakub Jeřábek dál marně vyhlížel džob v NHL, lehce v něm začala hlodat nervozita. „Bylo to docela dlouhé,“přikývne sedmadvace­tiletý obránce.

Nejistota skončila počátkem týdne, podepsal roční kontrakt s Edmontonem. „Člověku trošku spadl kámen ze srdce,“oddechne si Jeřábek. „Poletím tam s tím, že si chci vybojovat místo a kontrakt na další roky,“dodá český reprezenta­nt.

Oilers – klub, za který v 80. letech válel Wayne Gretzky a dnes si neméně skvostně počíná jeho následovní­k Connor McDavid – si libují, že za solidní peníz (milion dolarů ročně) získali náhradu za zraněného Slováka Sekeru. Českého reprezenta­nta, jehož loni angažoval Montreal, zase těší, že se udrží na nejvěhlasn­ějších ledových jevištích světa. „Nejsem takový, který by úplně na tom stavěl kariéru. Hokej mám rád a hrál bych ho v Americe, nebo jinde.“

Ačkoli mohl dvojnásobn­ý účastník mistrovstv­í světa a někdejší bek Podolsku zvolit pohodlnějš­í a lukrativně­jší ruskou variantu, raději setrvá za mořem. Jeřábek, jeho rozhodnutí a ctižádost je nepatrným dílečkem v mozaice, která může vylepšit obraz českého hokeje.

Reprezenta­ci poslední roky chybějí kvalitní (a ještě lépe kreativní) beci. A kde lépe pochytit modernu, rychlost a profesiona­litu než v NHL?

V ní hrálo uplynulou sezonu nejméně českých zadáků od rozdělení Českoslove­nska – šest. Pozvolný úpadek by se mohl zastavit v novém ročníku nejslavněj­ší ligy světa. Šestice statečných si pozice v týmech Chicago Philadelph­ia Washington Anaheim Dallas Edmonton Montreal Montreal Nashville Detroit Detroit San Jose New York Rangers udržela (Gudas v Philadelph­ii) nebo posílila (Kempný ve Washington­u, Rutta v Chicagu). Jeřábka společně se Šustrem (Anaheim) a Polákem (Dallas) si na trhu volných hráčů vyhlédli noví zájemci a rýsuje se jim slušnější herní vytížení.

Leťte do Ameriky co nejdřív!

A defenzivní­ch našinců by v NHL mohlo přibýt. O místo v kádru Detroitu se porve objev letošního šampionátu v Dánsku Filip Hronek a Libor Šulák. „Dohromady tři konkurenti na jedno místo, z nichž největší šanci má Hronek,“nastínil pro iDNES.cz český skaut Red Wings Vladimír Havlůj. „Připravený na NHL je ale i Šulák.“

Další a daleko sehranější český tandem – Michal Moravčík a David Sklenička – bude usilovat i o stabilní flek v Montrealu. „Nepamatuju si, že by si klub vyhlédl takhle dva hráče. Kluci by z toho měli udělat plus,“říká jejich explzeňský kolega Jakub Kindl. „Můžou pokecat česky. Před buly se jednoduše poradí, jak vyřeší situaci. Jsou to maličkosti, které pomůžou,“doplňuje jednatřice­tiletý bek, jenž v NHL odkroutil 331 duelů.

Plzeňské duo včera v Přerově zakončilo týdenní reprezenta­ční kemp, na němž pokyny nového kouče Miloše Říhy poslouchal i Filip Pyrochta. Dvaadvacet­iletý bek se o nesnadnou misi – prosadit se do kádru pro NHL – pokusí v Nashvillu.

Zkušený Kindl zámořským zelenáčům radí: „Leťte do Ameriky co nejdřív!“Čili v nejbližšíc­h dnech. Zhruba za dva týdny startují hlavní kempy týmů před říjnovým začátkem NHL. „Je dobré se zapojit do přípravnýc­h minikempů, na které se slétají i stabilní hráči,“vykládá bývalý bek Floridy a Detroitu. „Trenéři vás už po očku sledují. Velice dobře si pamatuju, jak Mike Babcock (dlouholetý kouč Detroitu) sedával v hledišti a pozoroval, kdo už se připravuje.“

I taková „hujerovská“vychytávka může přispět k nárůstu počtu Čechů mezi elitou, v níž dominují zámořští a švédští zadáci. „V téhle době se žádá po obráncích, aby uměli zařadit dvojku, vyvezli puk a dobře bruslili,“líčí Kindl.

I to byly vlastnosti, které například zaujaly Edmonton při angažování Jakuba Jeřábka. „Není to sice hráč mezi TOP 4 beky týmu, ale jeho předností může být konstrukti­vita,“napsal reportér David Staples z Edmonton Journal. „Moc se těším. Tým je skvělý, mladý, rychlý a útočně laděný,“dodává Jeřábek, jenž si v červnu jako náhradník s Washington­em potěžkal bájný Stanley Cup. Na podobně opojné chvíle čeká klub z Alberty už 28 let. Třeba jim k nim přispěje blonďák z Plzně. Z Washington­u do Edmontonu

 ?? Foto: Getty Images ?? Zámořská změna Jakuba Jeřábka.
Foto: Getty Images Zámořská změna Jakuba Jeřábka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia