MF DNES

Sport.idnes.cz Sparta? Body v háji

Před týdnem doma s Příbramí 2:2, včera na hřišti Bohemians 1:1. Fotbalová Sparta sčítá zbytečné ztráty i trable. Kvůli svým chuligánům platí pokutu a příští zápas v Evropě hraje bez diváků.

-

Jan Palička David Čermák

avztekaní lidé na hlavní tribuně přestali nadávat a hrozit pěstmi. Jejich zelenobílé šály se naopak začaly sladce kroutit ve vzduchu, protože podceňovan­í Bohemians neprohráli malé derby se Spartou.

Soupeř se slavným jménem dostal osudový gól v 87. minutě. 1:1! „Jediná střela Bohemky na branku a my dostaneme gól. Neuvěřitel­né. To musíme zkušeně dohrát,“žasl Zdeněk Ščasný, sparťanský trenér a sportovní ředitel v jednom.

V pražských Vršovicích se setmělo, rozsvícené tramvaje drnčely podél hlavní silnice a na okolních balkonech se dál sušilo vyprané prádlo. V tu chvíli si náhradník Záviška zpracoval na hrudníku centr z levého křídla, pohotově vypálil levačkou a v předehrávc­e šestého kola trefil remízu.

Sparta sice zůstává v nové ligové sezoně neporažená, jenže po druhé remíze za sebou ztratila už čtyři body, což je dost. Přičíst musíme fiasko v předkole Evropské ligy, které má vážné následky. Blamáž se srbskou Suboticí způsobila nejen ostudný konec v pohárech, ale taky divoké chování chuligánů, kteří během odvety vběhli až na hřiště. Pokuty od UEFA budou stát dohromady 2,5 milionu korun a navrch si Sparta nejbližší pohárový duel zahraje před prázdnými tribunami.

Aby toho nebylo málo, kapitán Šural si za červenou kartu, kterou dostal po skončení odvetného zápasu za urážku rozhodčího, vysloužil trest na čtyři zápasy.

Včera navečer se přitom Josef Šural od problémů oprostil. Proti Bohemians byl mužem, který nechtěl dopustit, že sparťanský národ bude znovu láteřit. Ne že by měl Šural skvostnou formu, ale když byl zrovna u míče, tak potvrzoval, jak srdnatě bojuje za klub. V prvním poločase měl jedinou šanci právě on. V pokutovém území se obtočil kolem obránce a střílel křížně. Nebýt bezvadného reflexu brankáře Valeše, slavil by gól.

Alarmující však bylo, že Sparta jinou příležitos­t neměla. „Bohemka bránila výborně,“hájil svůj tým Ščasný.

Upřímně, hráči Bohemians možná svědomitě a urputně bránili, ovšem sparťané se lopotili. Neměli nic, čím by mohli překvapit. Útočník Tetteh byl odříznutý, přihrávky míjely cíl, hra haprovala. Možná taky proto, že režisér Stanciu se trápil s bolavým svalem a do druhé půle už ani nenastoupi­l.

Až po hodině hry Šural mazaně využil toho, že mu za zády funěl soupeř Reiter. Velmi ochotně upadl, rozhodčí zapískal faul a sám Šural si postavil míč k přímému kopu. Technická (a gólová) střela, kterou vykouzlil přes zeď, byla delikátní, o faulu by se však dalo pochybovat.

„Když dala Sparta gól, začala jen mentálně bránit výhru,“všiml si domácí trenér Martin Hašek.

Po vítězství se Sparta mohla vyšvihnout poprvé od srpna 2016 (a po 61 kolech!) na průběžné první místo tabulky, ale v závěru si cestu

Bohemians 1905 AC Sparta Praha

 ??  ?? Vyrovnávac­í gól na 1:1 oslavují na střídačce Bohemians trenér Martin Hašek (vpravo) a záložník Jiří Bederka. Foto: Michal Sváček, MAFRA
Vyrovnávac­í gól na 1:1 oslavují na střídačce Bohemians trenér Martin Hašek (vpravo) a záložník Jiří Bederka. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia