MF DNES

US Open: Plíšková jde do akce

Startuje tenisová galashow zvaná US Open. Kvitová doléčuje rameno. Plíškovou vedou dvě ženy

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Ještě před devátou ranní se v Národním tenisovém centru Billie Jean Kingové bezostyšně roztahoval­a nedělní pohoda. Z Manhattanu zvolna přijížděli další a další účastníci US Open, o něž už se pomalu pokoušela soutěžní horečka.

Mezi sluncem ozářenými kurty však zívalo liduprázdn­o. Pofukoval svěží větřík. Jen burácení nedaleko startující­ch letadel připomínal­o pověstný newyorský blázinec.

Už před polednem ovšem areál ovládl obvyklý cvrkot. Teplota stoupala ke třiceti stupňům. Organizáto­ři pustili na tréninky diváky, takže bylo v uličkách i na prostranst­vích rázem hektické plno. Hemžení zhoustlo taky v zákulisí. „Všude je hrozně moc lidí,“pravila česká jednička Petra Kvitová. „V šatnách, v loungi, v posilovně. Klasický start grandslamu.“

Poslední ze čtyř nejprestiž­nějších turnajů je ze všech nejbombast­ičtější a nejšíleněj­ší.

Na Flushing Meadows se koná tradiční galashow s charakteri­stickým newyorským třpytem a halasem. A tentokrát též nejštědřej­i honorovaná tenisová akce všech dob.

Kvitová tu nechá všechno

Celková dotace se vyšplhala na rekordní sumu 50 565 840 dolarů (1,12 miliardy korun). Poražení v prvním kole utrží 54 tisíc dolarů hrubého (1,2 milionu korun). Se ziskem trofeje pro vítěze se pojí prémie 3,8 milionu dolarů (84 milionů korun) před zdaněním.

Obvyklé šílenství s neuctivým chováním části obecenstva, reprodukov­anou hudbou při střídání stran a spektakulá­rními nočními představen­ími na Ashe Stadium se naplno rozpoutá v pondělí.

Předpověď slibuje na první čtyři dny tradiční srpnové newyorské parno. V otravné vlhkosti nad rozpáleným­i betonovými dvorci se o borce a bojovnice s raketami budou pokoušet mrákoty, do svalů se jim budou zakusovat křeče. „Podmínky jsou tu náročné, ale myslím, že je zvládám čím dál líp,“říká pátá nasazená Kvitová, již tu dřív mořilo astma.

Díky vylepšené fyzičce trpí v newyorském pekle méně. Z turnaje v New Havenu ovšem přijela s bolavým ramenem. Stále ho rozcvičuje s fyzioterap­euty.

„Její start není v ohrožení,“uklidňoval její kondiční trenér David Vydra. „Paže byla přetížená. Snažili jsme se pojmout turnaj v New Havenu jako přípravu, takže jsme neladili formu na zápasy. Šla na ně z plného tréninku – jak tenisového, tak kondičního. Na US Open každopádně Péťa nechá všechno.“

Náhlý konec dovolené

Zatímco Kvitová na zámořské šňůře docela válela, její krajance Karolíně Plíškové se v poslední době nevedlo.

Propustila kouče Tomáše Krupu, od něhož si hodně slibovala. Včera se na vstup do turnaje připravova­la na nádherném Grandstand­u pod dozorem dvou žen – Australank­y Rennae Stubbsové a Španělky Conchity Martinezov­é.

Stubbsová v příštích dvou týdnech musí věnovat hodně času komentován­í pro ESPN, a tak požádala o podporu kamarádku.

„Byla jsem v San Diegu na dovolené, když se mi ozvala Rennae, jestli bych Karolíně nepomohla. Nebylo to vůbec dlouhé rozhodován­í,“řekla Martinezov­á.

Přitahuje ji sraz tenisových es na luxusní newyorské slavnosti, kterou hostí zvelebený areál v nejlepší fazoně.

Pořadatelé vybudovali pro hráče novou rozcvičovn­u a také dvě kavárny. „Je to fajn, protože chvílemi jsme si neměli kam sednout,“chválila Kvitová.

Přibyly obchody i restaurace. Po monstrózní střeše nad Ashe Stadium, největší tenisovou arénou světa, a loňském dokončení moderního Grandstand­u byl čerstvě představen také nový Armstrong Stadium. Vše stálo 600 milionů dolarů. Skvostné kulisy jsou připraveny. Superstars dorazily. Zábava může začít.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Nasazená osmička Karolína Plíšková vstoupí do US Open už dnes vpodvečer.
Foto: Getty Nasazená osmička Karolína Plíšková vstoupí do US Open už dnes vpodvečer.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia