MF DNES

Seriál: 50 českých krás

Výlet z Plumlova na Ježův hrad a do Repech

- — Michal Šverdík

Kzřícenině Ježova hradu, který leží na cestě mezi Plumlovem a Repechy na Prostějovs­ku, se váže několik pověstí. Jedna popisuje, že je na hradě ukrytý poklad. Hlídá ho prý ohnivý kohout se žhnoucíma očima a korunkou na hlavě. Kdo k pokladu přijde mimo pašijový týden, toho kohout oslepí, takže nenajde cestu zpět. Druhá pověst vypráví o tom, že se tu zjevuje přízrak rozmarné rytířovy dcery, která byla za svou pýchu spolu s hradem sražena bleskem do podzemí. Jen jednou za sto let smí vystoupit na povrch země a tehdy se uchází o ženicha, který by ji vysvobodil.

Ať už je to pravda, či nikoliv, zbytky Ježova hradu, který se nazýval Vícov a podle něj byla pojmenován­a i nedaleká obec, leží v malebném Repešském žlebu, který turisty jen pár kilometrů od rovinaté Hané v okolí Prostějova zavede do úplně jiného světa. Drahanská vrchovina zde nabízí divoké bystřiny, strmá údolí a hluboké hvozdy. Velká část lesů je bohužel součástí vojenského prostoru, takže je tam vstup zakázán. Repešský žleb je však minimálně v pátek odpoledne a o víkendu přístupný.

Nejlepší je cestovat na kole. Výchozím bodem je Plumlovská přehrada, odkud se okolo Podhradské­ho rybníka dá pohodlně dostat do Hamer ke zdejším rybníkům. Pak už cesta pomalu stoupá lesem do Repech. Ježův hrad je zhruba ve třetině. První zmínka se o něm objevuje roku 1355, majiteli byli Henzlín z Vícova, markrabě Jošt Oldřichov z Boskovic, Petr z Kravař a Plumlova a od roku 1408 Heralt Puška z Kunštátu. V roce 1512 se hrad uvádí jako hradisko, což znamená, že už byl opuštěný. Na cestě na něj upozorňuje odpočívadl­o s tabulí. Zbytky druhého hradního příkopu lze najít asi 400 metrů dál v lese. Nahoře pak žleb ústí do roztomilé vesničky Repechy, kde je nejen vyhlášený penzion s výtečným pohoštěním, ale asi sto metrů nad ním i vyhledávan­é vyhlídkové místo, na kterém nyní vzniká rozhledna. Cesta zpět do Plumlova je možná po zelené značce přes Vícov či opačnou stranou po silnici přes Drahany. Pokud bude dobrá voda, v Plumlovské přehradě se dá osvěžit, rozhodně však nezklame Plumlovský zámek, který se majestátně tyčí na skále nad Podhradský­m rybníkem. Letos poprvé se lidé mohou podívat až do nejvyššího patra. To bylo odjakživa panské. „Snažili jsme se prostory zařídit tak, jako by tam byly byty z konce 19. a začátku 20. století,“říká kastelán Pavel Zástěra. Lidé se tak mohou těšit na expozici nábytku, v patře nechybí obývací jídelna, pracovna či ložnice v neobarokní­m stylu. Prohlídkov­é trasy kromě toho zahrnují i další podlaží zámku, výhled z bašty, výstavy archeologi­e Plumlovska, zbraní, loveckých trofejí, historické keramiky, obrazů nebo exkurze na půdu, do přízemí s vězením a do sklepů. Oblíbené jsou také pohádkové, čarodějnic­ké či noční prohlídky. Na Plumlově je navíc každý víkend nějaký program, šermířské akce, turnaje nebo vinobraní. Historie plumlovské­ho zámku sahá do 17. století. Lichtenšte­jnové chtěli vybudovat velkolepé čtyřkřídlé sídlo, ale nakonec se jim podařilo dokončit jen první část nad rybníkem.

 ??  ??
 ?? Foto: Libor Teichmann, MAFRA ?? Plumlovský zámek Za návštěvu stojí zámek, který se majestátně tyčí na skále nad Podhradský­m rybníkem.
Foto: Libor Teichmann, MAFRA Plumlovský zámek Za návštěvu stojí zámek, který se majestátně tyčí na skále nad Podhradský­m rybníkem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia